AD

Αναταράξεις στις αγορές μετά την ένταση στη Μέση Ανατολή: Πτώση στα Χρηματιστήρια, ανησυχία για το πετρέλαιο

Η γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή έχει αρχίσει να επηρεάζει αισθητά τις διεθνείς χρηματαγορές. Η εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν, σε απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις, συνέπεσε με το κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων, προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 769 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,79%, ενώ σημαντικές απώλειες —άνω του 1%— κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον που ήδη επιβαρύνεται από δύο ενεργούς πολέμους —στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία— προστίθεται και ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιουλίου λήγει η αναστολή των δασμών που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση Τραμπ, εάν δεν υπάρξει σχετική εμπορική συμφωνία.

Αβεβαιότητα και συγκρατημένες αντιδράσεις στις αγορές

Παρά τη ρευστότητα των εξελίξεων, οι αγορές έως τώρα αντιδρούν με σχετική αυτοσυγκράτηση, αν και η αβεβαιότητα παραμένει έντονη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τιμής του πετρελαίου Brent, η οποία σημείωσε αύξηση 13% φτάνοντας τα 78 δολάρια ανά βαρέλι, πριν υποχωρήσει στα 74 δολάρια, διαμορφώνοντας τελικά ημερήσια άνοδο γύρω στο 7%.

Παρά το ρίσκο, η αύξηση θεωρείται συγκρατημένη, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει διακοπεί η ροή πετρελαίου και η υπερπροσφορά διατηρεί υπό έλεγχο τις τιμές.

Κρίσιμος παράγοντας οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο

Όπως εξηγούν ειδικοί στη γεωπολιτική της ενέργειας, το ενδεχόμενο στοχοποίησης ιρανικών ενεργειακών υποδομών από το Ισραήλ θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή και την οικονομία του Ιράν. Εάν η Τεχεράνη αισθανθεί ασφυκτική πίεση, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια:

  1. Κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ —το χειρότερο δυνατό σενάριο— από όπου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται ακραίο λόγω της παρουσίας του 5ου Στόλου των ΗΠΑ.
  2. Επίθεση σε εγκαταστάσεις γειτονικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών, παρόμοια με εκείνη των Χούτι το 2019, η οποία προκάλεσε προσωρινή διακοπή λειτουργίας μονάδων της Σαουδικής Αραβίας.

Σε περίπτωση μιας γενικευμένης κρίσης, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί πού μπορεί να φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου.

Ανοδική τάση σε δολάριο, χρυσό και πολεμική βιομηχανία

Τέλος, εν μέσω της κρίσης, το δολάριο σημειώνει άνοδο έναντι του ευρώ, ενώ ο χρυσός —παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης— επίσης κινείται ανοδικά. Σημαντικά κέρδη καταγράφει και η πολεμική βιομηχανία, με τη Deutsche Bank να εμφανίζει αύξηση 3,6%.

Όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσουν να καθορίζουν τη συμπεριφορά των αγορών το προσεχές διάστημα.

 

Πηγή: ertnews.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τουρκία: Νέο κάλεσμα Οτσαλάν για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία Άγκυρας – PKK

Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, απηύθυνε έκκληση για δράση «με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης» προκειμένου να προχωρήσει η τρέχουσα ειρηνευτική διαδικασία με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Φρίκη στην Καλιφόρνια: 8χρονος δολοφονήθηκε από τους γονείς και τη γιαγιά του – Τον βρήκαν μέσα σε ψυγείο

Ένα μικρό αγόρι δολοφονήθηκε και τοποθετήθηκε μέσα σε ένα ψυγείο γεμάτο πάγο από τους ίδιους τους γονείς και τη γιαγιά του, όπως υποστηρίζει η αστυνομία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρούχα που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και μεταδίδουν σήματα: Η επόμενη γενιά των «έξυπνων» υφασμάτων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rice στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια τεχνολογία που μετατρέπει τα κοινά υφάσματα σε φορετά εργαλεία επικοινωνίας. Η ομάδα αξιοποιεί τη «φυσική γλώσσα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρώμη: Ημέρα πένθους η Τετάρτη (5/11) για τον θάνατο του εργάτη στα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου

Ημέρα πένθους κήρυξε ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι την Τετάρτη 5/11, για το θάνατο του 66χρονου εργάτη στα συντρίμμια του μεσαιωνικού πύργου Torre dei Conti,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατερίνα Καινούργιου και Χρίσλα Γεωργακοπούλου συναντήθηκαν ξανά στο πλατό του Alpha: «Σου ‘χω λείψει;»

Μία τηλεοπτική συνάντηση από το πρόσφατο παρελθόν είχαμε το πρωί της Τρίτης (4/11) στο πλατό της εκπομπής Super Κατερίνα. Εκεί, η Κατερίνα Καινούργιου υποδέχθηκε τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >