AD

Rising Lion έναντι True Promise: Γιατί η αεροπορική υπεροχή χαρακτηρίζεται «κλειδί» στην αναμέτρηση Ισραήλ και Ιράν

Ως μήνυμα προς τον ιρανικό λαό, το Ισραήλ ονόμασε “Rising Lion”, όπως το εθνικό σύμβολο του Ιράν πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979 την επιχείρηση «μείγμα αεροπορικής δύναμης, drones, κυβερνοεργαλείων και μυστικών επιχειρήσεων, ενώ η Τεχεράνη απάντησε την Παρασκευή μέσω της Wada-e-Sadiq (Η Αληθινή Υπόσχεση) αρχικά εκτοξεύοντας πάνω από 100 συστήματα drones και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας περίπου 200 βαλλιστικούς και κρουζ πυραύλους, ορισμένοι από τους οποίους διαπέρασαν την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα, με τον «Σιδερένιο Θόλο».

Aριθμητικά η σύρραξη βρίσκεται αντιμέτωπο τον στρατό των 960 και πλέον χιλιάδων στελεχών από την πλευρά του Ιράν έναντι 634 χιλιάδων, μαζί με τους εφέδρους, από το Ισραήλ.

Η πολεμική σύγκρουση ωστόσο ανάμεσα σε Τελ Αβιβ και Τεχεράνη ως τώρα κρίνεται σε δυο σημεία: Την προσπάθεια πλήρους αεροπορικής κυριαρχίας από το Ισραήλ καθώς και τις πληροφορίες για την εξουδετέρωση στόχων που ήρθαν από στρατολογημένους Ιρανούς αλλά και πράκτορες της Μοσσάντ η οποία φέρεται να λειτούργησε για χρόνια «κάτω από την μυτη» των Ιρανικών αρχών ασφαλείας.

Στον αντίποδα η Τεχεράνη με βαλλιστικούς πυραύλους και drones προσπαθεί ν’ απαντήσει.

«Υπάρχει μία ολόκληρη «οικογένεια» πυραύλων . Συνολικά εκτιμάται ότι οι Ιρανοί ενδέχεται να έχουν 3.000 από αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους και μπορούν να συνεχίσουν να τους εκτοξεύουν προς το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες και τις εβδομάδες, εκτιμά ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής Μάικλ Κλαρκ. (πηγή: Sky News)

Το Τελ Αβίβ έχει επενδύσει τόσο στην αυτάρκεια της αμυντικής του βιομηχανίας, όσο και σε προηγμένα αεροσκάφη. «Αόρατα» μαχητικά F-35, προηγμένα F-16, αεροσκάφη υπεροχής και βομβαρδισμού F-15.

Ακόμη και τα αντιαεροπορικά τους συστήματα, με τελευταίο το Iron Dome, στήθηκαν επί δεκαετίες με προσανατολισμό την αντιμετώπιση της επίθεσης «κορεσμού» από βαλλιστικούς πυραύλους. Το Ισραήλ με την διαχρονική υποστήριξη της Δύσης, ιδίως από τις ΗΠΑ που το προμηθεύουν με πυρομαχικά, επί χρόνια εκπαιδεύει τις δυνάμεις του, προετοιμάζοντας τες για πόλεμο διαρκείας με το Ιράν, αλλά και τους δορυφόρους του στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, αφού αποδυνάμωσε αισθητά την Χαμάς και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έχει στρέψει την προσοχή του σ’ έναν ακόμη «δορυφόρο» του Ιράν, την Υεμένη.

Και μάλιστα πραγματοποίησε αεροπορική επιχείρηση την ώρα που ο κορμός της πτητικής του δύναμης ήταν απασχολημένη με τις επιθέσεις κατά του Ιράν.

Σε αυτή την επιχείρηση κρούσης οι Ισραηλινοί φέρονται να εντόπισαν την ηγετική ομάδα των Χούθι σε καταφύγιο με πληροφορίες να θέλουν νεκρό τον στρατιωτικό ηγέτη των ανταρτών.

Πηγή: ertnews.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ξεσπά ο Αντίνοος Αλμπάνης: «Μου φαίνεται βαθύτατα προσβλητικό, δεν θα λυθεί κανένα κοινωνικό πρόβλημα έτσι»

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Αντίνοος Αλμπάνης στο ένθετο Real life και τη δημοσιογράφο Κορύνα Μανταγάρη με αφορμή τη σειρά «Μαμά στα κρυφά»

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μαρία Χατζηστεφανή: «Ήταν η χειρότερη παρουσίαση που έχουμε δει στο Dragons’ Den, βαρεθήκαμε όλοι»

Καλεσμένη του Θανάση Πάτρα και του Δημήτρη Πανόπουλου βρέθηκε η Μαρία Χατζηστεφανή, την Κυριακή, στο πλατό των Weekenders στον ΑΝΤ1. Ανάμεσα σε άλλα, μάλιστα, η

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πνιγμός 3χρονου κοριτσιού στη Ρόδο – Ανακοίνωση εξέδωσε το νοσοκομείο

Τραγωδία στη Ρόδο, καθώς ένα 3χρονο κοριτσάκι άφησε την τελευταία του πνοή, αφού πνίγηκε ενώ βρισκόταν σε πισίνα καταστήματος υγειονομικου ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ιαλυσού.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σωκράτης Φάμελλος σε Παλαιστινιακά ΜΜΕ: Ο Ελληνικός λαός διαδηλώνει – Απαίτηση να σταματήσει τώρα η γενοκτονία στη Γάζα

«Ο Ελληνικός λαός διαδηλώνει για την αλληλεγγύη του, αλλά και για την απαίτησή του να σταματήσει τώρα η γενοκτονία στη Γάζα. Απέναντι στα δολοφονικά σχέδια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κλαυδία: «Θα ήθελα να ξαναπάω στη Eurovision με την ίδια ομάδα για να διεκδικήσω την πρωτιά»

Η Κλαυδία μίλησε στο Χαμογέλα και Πάλι και στη Σίσσυ Χρηστίδου. Η τραγουδίστρια, που εκπροσώπησε τη χώρα μας φέτος στη Eurovision, παραδέχτηκε ότι θα ήθελε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >