AD

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα» το μήνυμα των Ευρωπαίων στον Ιρανό ΥΠΕΞ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:15 η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας με τον Ιρανό ομόλογό τους στη Γενεύη, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, ανέφερε:  «Ήμασταν σαφείς ότι το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα, και εμείς και η Ευρώπη έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και πολλά χρόνια ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τις συνεχιζόμενες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με το Ιράν και παροτρύνουμε το Ιράν να συνεχίσει τις συνομιλίες του με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Οι συζητήσεις που είχαμε με το Ιράν είναι ότι η περιφερειακή κλιμάκωση δεν ωφελεί κανέναν. Γι’ αυτό πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις συζητήσεις με τον ΟΗΕ», λέει η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημείωσε ότι η διπλωματική πρωτοβουλία θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το BBC οι Ευρωπαίοι είχαν μεταφέρει το μήνυμα προς τον Ιρανό ΥΠΕΞ, ότι θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου.

Τη συγκεκριμένη πρόταση οι Ιρανοί την έχουν επανειλημμένα απορρίψει, ως κόκκινη γραμμή που παραβιάζει το δικαίωμά του σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η πρόταση 4 σημείων των Ευρωπαίων στο Ιράν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε για την ευρωπαϊκή πρόταση προς το Ιράν, η οποία βασίζεται σε τέσσερις άξονες.

1. Επανέναρξη της συνεργασίας του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), με στόχο τη σταδιακή επίτευξη «μηδενικού εμπλουτισμού» ουρανίου.

2. Διεθνής εποπτεία στο ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, που αποτελεί διαχρονική πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια της περιοχής.

3. Περιορισμός της ιρανικής χρηματοδότησης προς ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται σε Λίβανο, Γάζα, Συρία και Υεμένη.

4. Απελευθέρωση ξένων υπηκόων που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές, τους οποίους η Γαλλία και άλλες χώρες χαρακτηρίζουν «ομήρους».

«Το Ιράν πρέπει να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή πρόταση», δήλωσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αποτελεί συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Λεωνίδας Κακούρης: «Κάποιες φορές τα πράγματα κυλούν με έναν τρόπο που ακολουθείς τη ροή ή κάνεις κάτι άλλο»

  “Κάποιες φορές σου βγαίνει σε καλό, κάποιες άλλες όχι” υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Λεωνίδας Κακούρης. Ο Λεωνίδας Κακούρης έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατερίνα Καινούργιου για Ανδρέα Μικρούτσικο: «Ίσως είναι καλύτερο οι δρόμοι των ανθρώπων να χωρίζουν»

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης προχώρησε η Κατερίνα Καινούργιου όταν συνάντησε τον καλό της φίλο, Ανέστη Ευαγγελόπουλο στην πρεμιέρα του vidcast του. Ανάμεσα σε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Πολιτική αντιπαράθεση για τη δικογραφία της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης προκαλεί η διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας που απέστειλε η ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για διαχρονικό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μερτς για τη Μέση Ανατολή

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, συζήτησαν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >