AD

Όταν ο πόλεμος γίνεται παρωδία

Πως μέσα σε δυο μέρες, ο πόλεμος το πιο τραγικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης κατάφερε να γίνει παρωδία, ενώ την ίδια στιγμή οι αγορές κάνουν πάρτι και ο Χαμενεϊ είναι έτοιμος για αναχώρηση.
Η χθεσινή μέρα ήταν η πιο περίεργη μέρα  σε έναν πόλεμο που κατά πολλούς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια σύρραξη.
Ήταν το απόγευμα της επόμενης μέρας, μετά την αμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, καθώς όλος ο κόσμος με κομμένη την ανάσα περίμενε τα αντίποινα του Ιράν. Κάποια στιγμή οι θορυβημένοι εκφωνητές των ειδήσεων ανήγγειλαν  ότι η ιρανική επίθεση είχε ξεκινήσει με 18 πυραύλους όπως μάθαμε αργότερα, εναντίον της μεγάλης αμερικανικής βάσης στο Κατάρ. Οι αναλυτές κι αυτοί σε κάποια πολεμική έξαρση, έδειχναν βέβαια ότι οι Αμερικανοί θα απαντούσαν με κάποιο τρομερό χτύπημα που ίσως και να αποτελείωσαν το ήδη ξεδοντιασμενο Ιράν . Αντί γι αυτό μετά από λίγη ώρα ο πρόεδρος Τραμπ έβγαλε ένα περίπου ευχαριστήριο μήνυμα προς το Ιράν …για την επίθεση του, θριαμβολογώντας και για την ειρήνη που επιτέλους έφτασε. Λίγο αργότερα μάθαμε ότι οι Ιρανοί τηρώντας όλους τους κανόνες της ευγένειας που συνηθίζονται σε πάρτι και σε δεξιώσεις, είχαν προειδοποιήσει και το Κατάρ, αλλά και τους Αμερικανούς έγκαιρα ;ωστε να προλάβουν να αποκρούσουν τους πυραύλους.
Τα υπόλοιπα μπορεί εύκολα να τα συμπεράνει κανείς. Το καθεστώς του Ιράν έχοντας χάσει εντελώς τις άμυνες του από τις ισραηλοινές επιθέσεις, έχασε κάθε ελπίδα επιβίωσης μετά την αμερικανική επίθεση. Προκειμένου να χάσει και την εξουσία, που για μερικούς ίσους να χάσουν και το κεφάλι τους υπήρξε συνεννοήση με τους Αμερικανούς, για να τους επιτρέψουν να κάνμουν μια συμεννοημένη επίθεση, που θα την παρουσίαζαν στον λαό τους ως μεγάλη νίκη, έτσι ώστε η ανακωχή και η ειρήνευση, να μην φανεί ως εξευτελιστική παράδοση, όπως πραγματικά ήταν, αλλά ως αξιοπρεπής ειρήνευση.
Οι αγορές τα είχαν μάλλον προεξοφλήσει όλα αυτά εδώ και μέρες γιατί ο μεν πόλεμος μενόταν, αλλά οι τιμές του πετρελαίου έπεφταν ενώ τα χρηματιστήρια ανέβαιναν παγκοσμίως. Εκείνο που απομένει είναι να δούμε πως ο 86χρονος Χαμεΐνί θα αποσυρθεί από την εξουσία, χωρίς παρατράγουδα.

Στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας καίγονται πόλεις: Τελ Αβίβ, Γάζα, Νατάνζ. Στη δεύτερη γραμμή, τα χρηματιστήρια σκαρφαλώνουν σαν αθώα παιδάκια στο μονόζυγο. Η εικόνα είναι παράλογη – κι όμως είναι η νέα κανονικότητα: η φρίκη έχει γίνει καύσιμο.

1. Η ανοσία του χρήματος

Κάποτε οι αγορές είχαν, έστω θεατρικά, ένα ρίγος μπροστά στον πόλεμο. Τη νύχτα των Tomahawk το ’91 ο Dow τρεμόπαιζε, ο χρυσός πετούσε, οι traders άλλαζαν πουκάμισο ιδρωμένοι. Είκοσι χρόνια αργότερα, στους Δίδυμους Πύργους, η Γουόλ Στριτ πάγωσε από το σοκ – όχι από συμπόνια αλλά από φόβο μήπως το άγνωστο ροκανίσει τα μοντέλα κινδύνου.

Σήμερα τα ίδια συστήματα είναι αλλεργικά μόνο στην… αδράνεια. Η «αγορά» δεν είναι πια άνθρωποι· είναι αλγόριθμοι. Μόλις μυρίσουν καπνό, ανοίγουν θέση long σε άμυνα, κυβερνοασφάλεια, πετρέλαιο μεταφοράς. Η ηθική έχει κοστολογηθεί ως θόρυβος. Κοστίζει· άρα αποκόπτεται.

2. Ο μικρός επενδυτής στον καθρέφτη

Ο απλός αποταμιευτής κοιτά τους δείκτες που χαμογελούν μέσα στις εκρήξεις και αισθάνεται τρελός. Του έμαθαν πως «πόλεμος = risk-off»: πέσε σε μετοχές, κρύψου στον χρυσό. Τώρα βλέπει τον Nasdaq να φλερτάρει ιστορικά υψηλά την ώρα που βαλλιστικοί πύραυλοι γράφουν ημερομηνία λήξης σε ολόκληρες πρωτεύουσες.

Πειράζει; Όχι, αν το ETF του γράφει +3 %. Η αγορά έχει ήδη αποφασίσει ότι «ο θάνατός σου είναι η απόδοσή μου». Ο επενδυτής του 21ου αιώνα γίνεται μικρός Σόρος· κουνά αδιάφορα τον ώμο και ψιθυρίζει ότι οι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την ηθική, όχι αυτός.

3. Την ίδια στιγμή στην Τεχεράνη

Εκεί όπου πέφτουν οι πύραυλοι που κάνουν τον S&P να πανηγυρίζει, η πραγματικότητα είναι πιο ρευστή απ’ ό,τι οι πίνακες τιμών. Ο 37χρονος ιστορικός Αράς Αζίζι, εξόριστος καθηγητής στο Γέιλ, δεν κοιμάται: μιλά σε φίλους στο Ιράν, γράφει αναλύσεις στο The Atlantic, χαρτογραφεί το μετασεισμικό τοπίο.

Από τις 13 Ιουνίου –μόλις το Ισραήλ χτύπησε πυρηνικές εγκαταστάσεις και οι ΗΠΑ μπήκαν στο παιχνίδι– στην Τεχεράνη ξεκίνησε κάτι που θυμίζει βυζαντινή αυλή: κληρικοί, επιχειρηματίες, στρατηγοί, όλοι συζητούν «σενάριο χωρίς Χαμενεΐ». Εναλλακτική ηγεσία, επιτροπή τριών-πέντε προσώπων, ίσως ο πρώην πρόεδρος Ρουχανί μπροστάρης· ο στόχος, ένα deal που θα σταματήσει τους πυραύλους και θα εξασφαλίσει την επιβίωση του καθεστώτος χωρίς τον 86χρονο Αγιατολάχ.

Μαζί με τους βομβαρδισμούς, εξατμίζεται και το άλλοθι της «αντίστασης»· πολλοί ιρανοί αξιωματούχοι, κουρασμένοι από δεκαετίες μαρτυρολογίας, μετρούν κόστος-οφέλη. Κάποιοι μιλούν ακόμη και με κράτη του Κόλπου, ζητώντας πρόθυμη ουδετερότητα. Άλλοι προεξοφλούν ότι αν ο πόλεμος κλιμακωθεί, ο Χαμενεΐ θα καεί πολιτικά – κι αν δεν πέσει ο ίδιος, θα απογυμνωθεί από εξουσία.

4. Δύο κόσμοι, μία λογική

Έτσι, ενώ η Wall Street χορεύει πάνω στο ταμπλό, στο Ιράν στήνεται μια εσωτερική παρτίδα σκάκι:

  • Πιόνια: επιτελάρχες που διαπραγματεύονται στο παρασκήνιο με τη Δύση.

  • Βασιλιάς: ένας Αγιατολάχ που γέρασε πάνω σε συνθήματα «Θάνατος στην Αμερική» και βλέπει τον θάνατο να πλησιάζει το ίδιο το καθεστώς.

  • Ρολόι: οι πύραυλοι που εξακολουθούν να υπάρχουν –και να μπορούν να εκτοξευθούν– αλλά ίσως δεν αρκούν για να γείρουν το παιχνίδι.

Στον έξω κόσμο, το ίδιο γεγονός –μια αποθήκη ουρανίου που ανατινάζεται– μεταφράζεται σε πέντε δολάρια έξτρα κέρδος στην Exxon και σε μια μυστική σύσκεψη στο βόρειο Ιράν για το «μετά-Χαμενεΐ». Η χρηματιστηριακή «ανοσία στον πόλεμο» συναντά την πολιτική «ανοσία στον ηγέτη».

Το κοινό τους νήμα; Ο κυνισμός. Οι αλγόριθμοι του Nasdaq και οι επίδοξοι διάδοχοι στην Τεχεράνη παίζουν το ίδιο παιχνίδι επιβίωσης: υπολόγισε ψυχρά το ρίσκο, γράψε αριθμό στο ταμείο – σε μετοχές ή σε σφαίρες.

5. Ο καθρέφτης μας

Για τον μικροεπενδυτή της γωνίας –ή για τον απλό πολίτη που προσπαθεί να συνδέσει ειδήσεις– το παράδοξο μοιάζει άλυτο. Πώς γίνεται το αίμα να φέρνει ράλι; Πώς γίνεται η αποκάλυψη να ανοίγει διάπλατα ευκαιρίες; Η απάντηση είναι ότι η αγορά, πια, δεν «νιώθει»: είναι μηχανή αισθημάτων μηδέν, εξισώνει τις βόμβες με μια ανακοίνωση κερδών.

Και το Ιράν; Ίσως αλλάξει πρόσωπο χωρίς να αλλάξει ψυχή – αν η επιτροπή των ισχυρών πείσει ότι μια ελεγχόμενη «θυσία Χαμενεΐ» θα αποσοβήσει ολοκληρωτικό πόλεμο. Αν όχι, η κλιμάκωση θα συνεχιστεί κι οι αλγόριθμοι θα εξακολουθήσουν να μάς υπενθυμίζουν πως, στον 21ο αιώνα, η θλίψη κοστολογείται φτηνά ενώ η μεταβλητότητα πληρώνει πλουσιοπάροχα.

Ο τίτλος ενός παλιού βιβλίου έλεγε: The Markets Are Always Right. Στην εποχή μας θα πρόσθετε κανείς: …ακόμη κι όταν ο κόσμος λάμπει από τις εκρήξεις. Κι αυτό δεν είναι πρόβλεψη· είναι η φωτογραφία της εβδομάδας.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Χρήστος Μάστορας: «Συγκράτησα κάποιες φορές τον αυθορμητισμό μου χάριν της δημόσιας εικόνας μου»

Στο περιοδικό Grace και τη δημοσιογράφο, Σίντυ Χατζή, μιλούν από κοινού Χρήστος Μάστορας και Λευτέρης Πετρούνιας. Ο γνωστός τραγουδιστής και ο χρυσός Ολυμπιονίκης των κρίκων

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

CNN: Πρώιμη αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι τα πλήγματα στο Ιράν δεν κατέστρεψαν πυρηνικές εγκαταστάσεις

Τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν κατέστρεψαν τα βασικά στοιχεία του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και πιθανότατα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χανιά – Σύλληψη Αζέρου για κατασκοπεία: Είχε νοικιάσει για ένα μήνα δωμάτιο ξενοδοχείου πληρώνοντας σε μετρητά 1.500 ευρώ

Την Τετάρτη 25/6 αναμένεται να απολογηθεί ο Αζέρος, που συνελήφθη στη Σούδα κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Παρά τα αποκαλυπτικά ενοχοποιητικά στοιχεία, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Σύμφωνα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκινεί η Δέσποινα Μοιραράκη για τον αείμνηστο σύζυγό της: «Συνεχίζεις να με προστατεύεις και να με καθοδηγείς»

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 24/6, από την ημέρα που η Δέσποινα Μοιραράκη αποχαιρέτησε για πάντα τον πολυαγαπημένο της σύζυγο, Γιάννη Κοντούλη. Ο αείμνηστος αξιωματικός του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χατζηβασιλείου από το Μόναχο: Η Ελλάδα, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί παράδειγμα προόδου και ανάκαμψης – Κάλεσμα για επενδύσεις

«Η Ελλάδα, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί σήμερα παράδειγμα προόδου και ανάκαμψης – μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >