AD

Η Αλγερία ζητά 10ετή φυλάκιση για τον γαλλοαλγερινό συγγραφέα Μπουαλέμ Σανσάλ στην έφεση

Ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την Τρίτη ποινή φυλάκισης 10 ετών για τον Γαλλοαλγερινό συγγραφέα Μπουάλεμ Σανσάλ, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Εφετείο του Αλγερίου, στην οποία παρευρέθηκε ανταποκριτής του AFP.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά 10 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δηναρίων», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Εφετείου, το οποίο θα εκδώσει την ετυμηγορία του την 1η Ιουλίου.

Ο Σανσάλ καταδικάστηκε στις 27 Μαρτίου σε πέντε χρόνια φυλάκισης σε πρώτο βαθμό, κυρίως για δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο στην ακροδεξιά γαλλική έκδοση Frontieres, στις οποίες δήλωσε ότι η Αλγερία κληρονόμησε εδάφη που ανήκαν στο Μαρόκο κατά τη γαλλική αποικιοκρατία. Οι κατηγορίες εναντίον του περιλαμβάνουν την «υπονόμευση της κρατικής ασφάλειας».

Τα σχόλιά του δημοσιεύθηκαν μετά την αναγνώριση από τη Γαλλία της κυριαρχίας του Μαρόκου στην περιοχή της Σαχάρας στα μέσα του 2024, μια κίνηση που επιβάρυνε τις σχέσεις της Γαλλίας με την Αλγερία.

Ο συγγραφέας, 80 ετών και πάσχων από καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τους συγγενείς του, έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας σφοδρής διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Αλγερίας και Γαλλίας από τη σύλληψή του στο Αλγέρι στις 16 Νοεμβρίου 2024, με την κατηγορία της υπονόμευσης της ακεραιότητας της χώρας.

Το Αλγέρι πιστεύει ότι η δικαιοσύνη έχει ακολουθήσει την κανονική της πορεία, ενώ το Παρίσι πιστεύει σε μια «χειρονομία ανθρωπιάς» προς έναν άρρωστο και αδύναμο άνθρωπο.

Από το καλοκαίρι του περασμένου έτους, η Αλγερία και η Γαλλία περνούν μια διπλωματική κρίση που θεωρείται μία από τις σοβαρότερες από τον πόλεμο της Αλγερίας (1954-1962), η οποία χαρακτηρίστηκε από την απέλαση διπλωματών και από τις δύο πλευρές και το πάγωμα κάθε συνεργασίας.

Μέχρι σήμερα, πολλά αιτήματα από τη Γαλλία για απελευθέρωση του Σανσάλ ή προεδρική χάρη, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έχουν παραμείνει αναπάντητα.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2025: Πότε και τι ώρα θα βγουν τα αποτελέσματα

Οι υποψήφιοι αναμένεται να ενημερωθούν την Πέμπτη 26 Ιουνίου, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, για τους βαθμούς που συγκέντρωσαν, μέσω SMS. Οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές 2025 θα έχουν τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χατζηβασιλείου από το Ντίσελντορφ: Η Ελλάδα έχει ισχυρό αποτύπωμα στη Γερμανία και πολλές δυνατότητες για επενδύσεις και εξαγωγές

«Η παρουσία της Ελλάδας στη Γερμανία είναι ισχυρή. Τόσο λόγω των οικονομικών, εμπορικών και πολιτικών δεσμών, όσο και λόγω της παρουσίας της Ομογένειας, ο Ελληνισμός

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κλείνει στις 30 Ιουνίου η πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ενημερώνουν ότι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, κλείνει προσωρινά, την Δευτέρα 30/6/2025 και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δημήτρης Μοθωναίος: «Έχω γυρίσει σε πρώην και ήταν καταστροφικό»

«Έχω ταλαιπωρήσει πολλούς ανθρώπους», παραδέχτηκε ο Δημήτρης Μοθωναίος. Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος στο podcast της Ναταλίας Αργυράκη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσωπική του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >