AD

Πώς φτάσαμε στις παραιτήσεις Βορίδη και των τριών υφυπουργών – Το Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις για τα νέα πρόσωπα στο υπουργικό σχήμα

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την κυβέρνηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη και των υφυπουργών Τ. Χατζηβασιλείου. Δ. Σταμενίτη και Χρ. Μπουκώρου ξεκίνησε με την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στο Μαξίμου, πριν την έναρξη της οποίας ωστόσο, είχε ήδη υπάρξει επικοινωνία του κ.Μητσοτάκη με τον κ.Βορίδη και είχε συμφωνηθεί η παραίτηση του υπουργού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν δεδομένη η δυσαρέσκεια για τους υφυπουργούς που αναφέρονται στη δικογραφία και εμφανίζονται να συνομιλούν με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για διάφορες υποθέσεις. Το κριτήριο για τους υφυπουργούς όμως, ήταν κατά πόσον οι επικοινωνίες τους με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν να κάνουν με εξυπηρετήσεις, ή είχαν καθαρά υπηρεσιακό χαρακτήρα – εξ ου και ο Χρήστος Κέλλας παραμένει στην κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι καρατομήθηκαν.

Η κυβέρνηση διαχωρίζει τις πολιτικές από τις όποιες ποινικές ευθύνες στην υπόθεση και δια των παραιτήσεων που έγιναν αποδεκτές ανελήφθη η πολιτική ευθύνη. Ως προς τη διαχείριση του ζητήματος στη συνέχεια, αν και η προανακριτική επιτροπή θεωρείται πιθανή, εντούτοις είναι εξίσου πιθανό, με τα έως τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση να μην καταθέσει δική της πρόταση, αλλά να περιμένει τις κινήσεις της αντιπολίτευσης και επί των προτάσεών της να αντιπαρατεθεί.

Ως προς την ποινική ευθύνη των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι τα στοιχεία είναι εξαιρετικά αδύναμα, ενώ η πολιτική ευθύνη για τον Βορίδη, έχει πλέον αναληφθεί δια της παραιτήσεως.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βορίδης από τη μεριά του έχει αναλυτικά επιχειρήματα για τα έργα και τις ημέρες του ως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ όταν ήταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και επιμένει σε συνομιλητές του ότι από τις 2.800 σελίδες επισυνδέσεων δεν προκύπτει καμία παράνομη πράξη που να αποδίδεται στον ίδιον, ούτε ο ίδιος εμφανίζεται να συνομιλεί με κάποιον κρατικό υπάλληλο.

Κυβερνητικά στελέχη, μετά την ανακοίνωση των παραιτήσεων, σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δέχεται τη δικαιολογία ότι οι παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελούν διαχρονικό ζήτημα και σχολίαζαν ότι όταν είσαι μέλος της κυβέρνησης ο πήχης των απαιτήσεων ανεβαίνει. «Ο Μάκης υπέβαλε παραίτηση γιατί πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και η παραίτηση δεν συνιστά αποδοχή κατηγοριών», σημείωναν ειδικότερα για την παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η Σενεγάλη παίρνει μέτρα μετά τον εντοπισμό κρούσματος της mpox στο Ντακάρ

Οι αρχές στη Σενεγάλη ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως έλαβαν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της mpox, μετά τον εντοπισμό κρούσματος στο Ντακάρ, διευκρινίζοντας πως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΠAΣOΚ για γυναικοκτονίες: Η αδράνεια είναι συνενοχή – Σπάμε τον κύκλο της βίας

Στο θέμα των γυναικοκτονιών αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωση του τομέα Ισότητας. Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Oι γυναικοκτονίες και αυτό το καλοκαίρι μας συγκλονίζουν σχεδόν σε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νοσοκομεία: 24ωρη απεργία ιατρών και υγειονομικών την Πέμπτη 28 Αυγούστου

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 28 Αυγούστου τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >