AD

Μπουρίνια και καταιγίδες μετά τον καύσωνα: Πρόβλεψη υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες – Χωρίς ενεργά μέτωπα οι φωτιές

Σε καθεστώς κλιματικής έντασης παραμένει η χώρα, καθώς αμέσως μετά το σφοδρό κύμα καύσωνα, διαδοχικά μπουρίνια και καταιγίδες πλήττουν ήδη αρκετές περιοχές.

Την ίδια ώρα η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες με τους ισχυρούς ανέμους, την ξηρή καύσιμη ύλη αλλά και την ατμοσφαιρική αστάθεια να δημιουργούν συνθήκες έκρηξης νέων εστιών.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Σάββατο 28 Ιουνίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Κιλκίς)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα σε Ευαγγελισμό, Λουτρά Λαγκαδά και Νέους Επιβάτες

Την ίδια ώρα, πύρινα μέτωπα δοκίμασαν τη Θεσσαλονίκη, με τις φωτιές σε Ευαγγελισμό, Λουτρά Λαγκαδά και Νέους Επιβάτες να τίθενται υπό έλεγχο έπειτα από πολύωρη μάχη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία η εικόνα ήταν ήδη καλύτερη από τα ξημερώματα, ενώ και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Λαγκαδά Ηλίας Στόιος με δηλώσεις του χαρακτήρισε τη φωτιά ελεγχόμενη.

Η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου είχε απευθύνει έκκληση να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις και ο κ. Στόιος υπογράμμισε ότι είχαν κλείσει οι δρόμοι και επιτρεπόταν η διέλευση μόνο σε όσους με σκαπτικά μηχανήματα συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιουνίου, κάτοικοι του Ευαγγελισμού βγήκαν από τα σπίτια τους για να συμβάλλουν στην προσπάθεια της πυροσβεστικής να ανακόψει τη φωτιά, την οποία οι άνεμοι έφεραν κοντά στο χωριό.

Η φωτιά έκαιγε χαμηλή βλάστηση και γεωργικές εκτάσεις και, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, καταστράφηκαν θερμοκήπια και εγκαταλειμμένες αποθήκες, ενώ σε μια περίπτωση κτηνοτρόφος κατάφερε την τελευταία στιγμή να απομακρύνει τα ζώα του.

Ο επικεφαλής της αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης. χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στον Ευαγγελισμό και στην περιοχή του Προφήτη και πρόσθεσε ότι η πτώση της έντασης των ανέμων θα συμβάλλει για να τεθεί υπό έλεγχο.

Στην περιοχή του Ευαγγελισμού επιχείρησαν 62 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 2ης ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα και στον Λαγκαδά 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Στους Νέους Επιβάτες, επιχείρησαν 26 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Νέο Ρύσιο.

Σε ό,τι αφορά μικροεστίες στην Άνω Περαία, στη Βόλβη και στην Πυλαία, έχουν κατασβεστεί.

Στον Ευαγγελισμό του Δήμου Βόλβης, η φωτιά πλησίασε απειλητικά τα πρώτα σπίτια, αλλά η αλλαγή στη φορά του ανέμου απέτρεψε την καταστροφή, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ3. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για την αποτροπή αναζωπυρώσεων. «Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δύο ώρες με δύο σοβαρά πύρινα μέτωπα […] Το ανάγλυφο της περιοχής δε βοηθάει στην κατάσταση», δήλωσε η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κοντά στις εστίες.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαγκαδά, Ηλίας Στόιος, τόνισε ότι: «Τα διάσπαρτα μέτωπα τέθηκαν υπό έλεγχο χωρίς να κινδυνεύσουν περιουσίες. Η φωτιά εκδηλώθηκε κυρίως σε χωράφια με καλαμιές και ξερά χόρτα, με μέτωπο περίπου 7-8 χιλιομέτρων παράλληλα της Εγνατίας Οδού».

Στη μάχη της κατάσβεσης συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες, όπως ο Στέλιος Βαϊρλής, ο οποίος προσπάθησε να περιορίσει τη φωτιά ακόμη και με το τρακτέρ του. Στους Νέους Επιβάτες, κοντά στο γήπεδο του οικισμού, η φωτιά έφτασε επικίνδυνα κοντά σε σπίτια. Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Θοδωρής Τζέκος, δήλωσε: «Ήταν επικίνδυνη η φωτιά, είχε φτάσει κοντά στα σπίτια. Δεν κινδύνεψαν τελικά άνθρωποι ή περιουσίες, αλλά οι δυνάμεις θα παραμείνουν όσο χρειαστεί».

Ισχυρή καταιγίδα με αέρα και χαλάζι στο Αχλαδοχώρι Σερρών

Στην ίδια γεωγραφική ζώνη, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα, κυρίως στο Αχλαδοχώρι Σερρών, όπου καταγράφηκε ισχυρή νεροποντή με χαλάζι και πτώσεις δέντρων. Ο αντιδήμαρχος Σιντικής και κάτοικος της περιοχής, Βασίλης Τσαβλίδης, ανέφερε: «Τέτοιο νερό δεν έριξε ούτε τον χειμώνα».

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Χρυσόστομος Παρανός, προειδοποίησε για επικίνδυνη μετεωρολογική μετάβαση, αναφέροντας: «Η ένταση του ανέμου στη Θεσσαλονίκη έφτασε τα 8 μποφόρ. Η αποψινή νύχτα θα είναι δύσκολη, ενώ αύριο οι άνεμοι στην περιοχή του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης θα φτάσουν και τα 6 μποφόρ».

Το φαινόμενο των διαδοχικών ακραίων καιρικών μεταβολών, με συνύπαρξη καύσωνα, πυρκαγιών και καταιγίδων, αναδεικνύει —για ακόμη μια φορά— τη μεταβλητότητα του ελληνικού καλοκαιριού και τη διαρκή ανάγκη εγρήγορσης των πολιτών και των μηχανισμών της Πολιτείας.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταγγελίες για επιδοτήσεις στο βιολογικό μέλι όπως με τα βοσκοτόπια

Οι καταγγελίες για τις παράνομες επιδοτήσεις που λάμβαναν επιτήδειοι από τον αμαρτωλό ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να μην έχουν τέλος. Όπως αποκάλυψε το OPEN στο δελτίο ειδήσεων,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Επίδομα παιδιού: Έρχονται αυξήσεις – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Αλλαγή πλεύσης αποφάσισε η κυβέρνηση στην αναμόρφωση των επιδομάτων που μέχρι πρότινος είχε ως προμετωπίδα τη θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα παιδιού και παράλληλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες παραιτήσεις στελεχών της ΝΔ – Διαφάνεια και απόδοση ευθυνών, διαμηνύει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αναγνώρισε και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Ραγδαίες ήταν οι πολιτικές εξελίξεις με την επιστροφή του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >