AD

ΕΟΔΥ: Ραγδαία αύξηση σύφιλης και γονόρροιας στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2023, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το 2020).

Τα παραπάνω στοιχεία δίνει ο ΕΟΔΥ, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία των ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.

Καθώς τα καλοκαιρινά ταξίδια φέρνουν πιο κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα ενημερωμένοι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), να δίνουμε έμφαση στον τακτικό προληπτικό έλεγχο και να έχουμε πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες από επαγγελματίες υγείας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τονίζει τη σημασία των ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς χρήσης προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (κολπικής, πρωκτικής και στοματικής). Συστήνεται η εξέταση για ΣΜΝ πριν από κάθε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με νέους συντρόφους, καθώς πολλές λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι σημαντική η εξέταση μετά από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η νόσος mpox, μπορεί να μεταδοθεί και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κυρίως μέσω επαφής δέρματος με δέρμα. Τα περιστατικά mpox που έχουν καταγραφεί, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας, αφορούν κυρίως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Επίσης, ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούν σοβαρή διάρροια – όπως η σιγκέλλα και η ηπατίτιδα Α, μπορούν να μεταδοθούν κατά τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Συστήνεται η αποφυγή της από κοινού χρήσης σεξουαλικών βοηθημάτων, καθώς και ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση μετά τη χρήση τους. Εξίσου σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών, της γεννητικής και πρωκτικής περιοχής πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.

Οι εμβολιασμοί κατά της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και του mpox καθώς και προληπτικά μέτρα, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) για την πρόληψη του HIV, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Προσθέτει ότι η πρόληψη, η συνεχής ενημέρωση, η ανοιχτή επικοινωνία με τους σεξουαλικούς συντρόφους και τους επαγγελματίες υγείας, μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης των ΣΜΝ, του HIV, του mpox και της ιογενούς ηπατίτιδας.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ειρήνη Τάσσου: «Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι πρέπει να απαντήσω κι ό,τι είναι να γίνει ας γίνει»

Η Ειρήνη Τάσσου μίλησε στο περιοδικό Vita και στη δημοσιογράφο Μικαέλα Θεοφίλου, σε μια διάλειμμα από τα γυρίσματα της «Γης της Ελιάς». Η τηλεοπτική «Αριάδνη»

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Προκάλεσαν έκρηξη σε ΑΤΜ τράπεζας στα Δερβενάκια Κορινθίας και άρπαξαν πάνω από 60.000 ευρώ – Αναζητούνται τουλάχιστον 3 άτομα

Στα Δερβενάκια Κορινθίας, άθικτο και χωρίς πινακίδες, εντοπίστηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε τα ξημερώματα από τους δράστες που προκάλεσαν έκρηξη και διέρρηξαν τραπεζικό μηχάνημα αυτόματης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κομισιόν για επίσκεψη Μπρούνερ στην Ελλάδα: Στόχος η αποφασιστική αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης από τη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σημερινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης Μάρκους Μπρούνερ στην Ελλάδα και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Παύλος Μαρινάκης: H κυβέρνηση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα – Ο κ. Ανδρουλάκης ακολουθεί στείρα, αντιπολιτευτική τακτική

Σε σχολιασμό των δηλώσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιταλία: Υψηλές θερμοκρασίες και σφοδρές βροχοπτώσεις – Τουλάχιστον δύο νεκροί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η Ιταλία πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα εδώ και ημέρες. Από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες έως σφοδρότατες βροχοπτώσεις και πλημμύρες από το ταχύτατο λιώσιμο των παγετώνων

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >