AD

Ισημερινός: Νέα καταδίκη για υπόθεση διαφθοράς του πρώην αντιπροέδρου Χόρχε Γκλας

Νέα βαριά ποινή κάθειρξης επέβαλε, η δικαιοσύνη του Ισημερινού, στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας, Χόρχε Γκλας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για άλλες υποθέσεις διαφθοράς. Η νέα καταδίκη αφορά υπόθεση χρηματισμού και ανακοινώθηκε σε πρώτο βαθμό, με την ποινή να φθάνει τα 13 έτη κάθειρξης.

Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ακολουθεί τη δραματική σύλληψή του το 2024, όταν η αστυνομία του Ισημερινού εισέβαλε στην πρεσβεία του Μεξικού, όπου ο Γκλας είχε καταφύγει και είχε λάβει πολιτικό άσυλο.

Ο Χόρχε Γκλας διετέλεσε αντιπρόεδρος της χώρας από το 2013 έως το 2017, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007–2017). Η νέα ποινή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες καταδίκες του για παρόμοιες υποθέσεις, ενισχύοντας το ήδη βεβαρημένο ποινικό του μητρώο.

Δικαζόταν για κατάχρηση κεφαλαίων την περίοδο που ηγήθηκε επιτροπής επιφορτισμένης με την επίβλεψη της εκτέλεσης έργων ανοικοδόμησης, έπειτα από καταστροφικό σεισμό το 2016 που έπληξε δυο παραθαλάσσιες επαρχίες.

Επιβλήθηκε «η βαρυτέρα ποινή» που προβλεπόταν, τόνισε η δικαστής Μερσέδες Καϊσέδο στην ακροαματική διαδικασία στο Κίτο.

Ο κ. Γκλας έχει ήδη περάσει χρόνια στη φυλακή κι ακόμη δεν έχει εκτίσει εξ ολοκλήρου την ποινή οκτώ ετών κάθειρξης που του επιβλήθηκε για ακόμη δυο υποθέσεις διαφθοράς, στη μια από τις οποίες εμπλεκόταν η Οντεμπρέχτ, βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία συνώνυμη με πολλαπλά σκάνδαλα στη Λατινική Αμερική.

Η κ. Καϊσέδο αποφάνθηκε πως ο Χόρχε Γκλας και ο πρώην τεχνικός γραμματέας της κυβερνητικής επιτροπής Κάρλος Μπερνάλ ευνόησαν την εκτέλεση έργων που δεν σχετίζονταν με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του σεισμού, που άφησε πίσω σχεδόν 700 νεκρούς.

Επέβαλε την ίδια ποινή σε βάρος του κ. Μπερνάλ, που καταδικάστηκε επίσης, όπως και ο κ. Γκλας, να πληρώσει πρόστιμο 250 εκατ. δολαρίων.

Και οι δυο κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια στο έγκλημα της κατάχρησης κεφαλαίων διότι «βοήθησαν» στο ποινικό αδίκημα, πάντα κατά την έδρα.

Η υπεράσπιση του πρώην αντιπροέδρου επιχειρηματολόγησε πως δεν παρουσιάστηκε καμιά απόδειξη για κατάχρηση δημοσίου χρήματος για προσωπικό όφελος ή προς όφελος τρίτων, δεν υπήρξε ζημία για τα δημόσια ταμεία, και η υπόθεση εντασσόταν στον πολιτικό διωγμό του εντολέα της.

Ο Χόρχε Γκλας εξέτιε από το 2017 ποινή για υπόθεση διαφθοράς αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2022 έπειτα από προσφυγή του στη δικαιοσύνη. Όμως κατόπιν η απόφαση να αποφυλακιστεί αναιρέθηκε.

Τον Δεκέμβριο του 2023 προσέφυγε στη μεξικανική πρεσβεία στο Κίτο, προτού υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για την υπόθεση που έκλεισε χθες, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Τον Απρίλιο του 2024, έφοδος της αστυνομίας στην πρεσβεία είχε αποτέλεσμα τη σύλληψή του και πυροδότησε διπλωματική κρίση ανάμεσα στον Ισημερινό και το Μεξικό, που παραμένει άλυτη. Το Μεξικό έχει διακόψει τις διμερείς σχέσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Εκατομμυριούχος – Παραξενεύτηκε η παίκτρια με την ερώτηση για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Πρώτη φορά το ακούω αυτό»

Ωστόσο, πήρε το ρίσκο και τελικά της βγήκε σε καλό. Αντιμέτωπη με μία ερώτηση που αφορούσε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη ήρθε η παίκτρια στο Ποιος Θέλει

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

O Έλον Μασκ επιτίθεται ξανά στον Ντόναλντ Τραμπ για το φορολογικό νομοσχέδιο και καλεί για τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ άσκησε εκ νέου κριτική του στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την τελευταία εκδοχή του φορολογικού νομοσχεδίου και υπογράμμισε την ανάγκη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 500 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ενέκρινε την πώληση στο Ισραήλ συστημάτων κατεύθυνσης 3.845 βομβών, συναφούς εξοπλισμού και υπηρεσιών αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη Φιλιππίδη: Απαλλαγή και για τη δεύτερη υπόθεση ζητάει ο εισαγγελέας 

Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών και για τη δεύτερη απόπειρα βιασμού που αποδίδεται στον Πέτρο Φιλιππίδη πρότεινε σήμερα, Τρίτη 1 Ιουλίου, ο Εισαγγελέας της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, Ανδρέας Καραφλός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >