AD

Παραγουάη: Παρελήφθησαν μαχητικά αεροσκάφη από τη Βραζιλία στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών

Η Παραγουάη παρέλαβε χθες Δευτέρα από τη Βραζιλία τέσσερα από τα έξι ελαφριά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων –καταδιωκτικά, επίθεσης, εκ του σύνεγγυς υποστήριξης– τύπου Super Tucano (Embraer) που παρήγγειλε έναντι 105 εκατομμυρίων δολαρίων, εξοπλισμό που, τουλάχιστον στη θεωρία, θα επιτρέψει την ενίσχυση του αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

Η γεωγραφική θέση της, στο κεντρικό τμήμα της νότιας Αμερικής, κι η βαθιά ριζωμένη διαφθορά κάνουν την Παραγουάη πλατφόρμα παράνομης εμπορίας κάθε λογής (ανθρώπων, ναρκωτικών, όπλων…). Διάφορες ισχυρές συμμορίες, όπως ιδίως η βραζιλιάνικη PCC (Primeiro Comando da Capital, «πρώτη διοίκηση της πρωτεύουσας»), είναι γνωστό πως δρουν στην επικράτεια της Παραγουάης, που γειτονεύει με τη Βραζιλία και με την Αργεντινή.

«Για πάρα πολύ καιρό, η χώρα μας στερείτο δυνατοτήτων ως προς την άμυνα και την ασφάλεια», συνόψισε ο παραγουανός πρόεδρος Σαντιάγο Πένια κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής χθες.

Απαριθμώντας τους «κινδύνους» με τους οποίους είναι αντιμέτωπη το τρέχον διάστημα η χώρα της Λατινικής Αμερικής, στάθηκε «στο οργανωμένο έγκλημα, στη διακίνηση ναρκωτικών, τα διεθνή εγκλήματα που δεν γνωρίζουν σύνορα ούτε εθνικότητες».

«Η Παραγουάη είναι η μοναδική χώρα της περιοχής ο εναέριος χώρος της οποίας στερείτο οποιονδήποτε έλεγχο», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας Χούλιο Φουγιαόντο. Με τα Super Tucano A29, «διαθέτουμε τώρα εργαλεία για να δουλέψουμε», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Πένια έκρινε πως με τα αεροσκάφη αυτά, εξαιρετικά ευέλικτα, η πολεμική αεροπορία θα είναι σε θέση να αναχαιτίζει αν χρειάζεται δεκάδες μικρά αεροσκάφη που περνούσαν κατά κανόνα ανεξέλεγκτα από τον παραγουανό εναέριο χώρο ή έκαναν ενδιάμεσο σταθμό στη χώρα προτού κατευθυνθούν στη Βραζιλία, στην Αργεντινή ή στην Ευρώπη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσβλέπει στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την προώθηση της ατζέντας «Πρώτα η Αμερική», ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Στη διάψευση των δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό Τύπο υποστηρίζοντας ότι υπάρχει εμπλοκή στη διαδικασία του διορισμού της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μπουκώρος για ΟΠΕΚΕΠΕ: 600.000 ευρώ δόθηκαν σε πέντε ανθρώπους από τον Λαγκαδά για εργοτάξιο στις Παρακάρλιες κοινότητες σε μια πενταετία

«Πολύ φοβάμαι ότι πηγαίνοντας η κουβέντα σε κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών μετά από πέντε χρόνια, δεν μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Το ζήτημα το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι κατηγορούν τον Τραμπ πως αψηφά την επιστήμη για την προστασία του περιβάλλοντος

Η κυβέρνηση Τραμπ «αψηφά την επιστημονική συναίνεση», κατήγγειλαν χθες Δευτέρα εργαζόμενοι της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος (EPA) δίνοντας στη δημοσιότητα ανοικτή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νέος ΚΟΚ: Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους – Εντατικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ σε όλη την επικράτεια

Εκστρατεία «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους» ξεκινούν από σήμερα, Τρίτη 1 Ιουλίου 2025, οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη τη χώρα, με στόχο τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ελευθερία Αρβανιτάκη: «Είναι δυνατόν να πάω να τραγουδήσω δίπλα από εκεί που πεθαίνουν άνθρωποι; Ας είμαστε σοβαροί»

“Τα τραγούδια δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τη ζωή. Έχει σημασία και το μέρος και οι συνθήκες που θα τα καταθέσεις. Γίνεται μια γενοκτονία εκεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Θ. Πλεύρης: Αυτά που λέγαμε από το 2019 είναι πλέον η κυρίαρχη πολιτική στην Ευρώπη

Η αποτελεσματικότητα της χορήγησης ασύλου, η συνεργασία με τρίτες χώρες και ο συντονισμός των κρατών-μελών για την κατανομή των μεταναστευτικών ροών απασχολούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >