AD

Α. Ευθυμίου : To νέο εργασιακό νομοσχέδιο απλοποιεί τις διαδικασίες και απαλλάσσει μέρος του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες, και ασχολείται με θέματα όπως ο χρόνος εργασίας, οι υπερωρίες και οι προσλήψεις, έρχεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από ένα μέρος του διοικητικού βάρους, δήλωσε στο ΕΡΤΝews, η υφυπουργός Εργασίας Άννα Ευθυμίου, διευκρινίζοντας πως ό,τι έγινε «προέκυψε μετά από διάλογο και με τους εργαζόμενους και με τις επιχειρήσεις» και ότι «ενσωματώνονται οι προτάσεις αμφοτέρων των πλευρών».

«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ρυθμίσει με συγκεκριμένους πυλώνες, όπως απλοποίηση των διαδικασιών… Δηλαδή ας πούμε στο κομμάτι των προσλήψεων, γιατί να θέλω 4 έγγραφα για να κάνω μια πρόσληψη και να μην χρειάζεται ένα;», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ευθυμίου.

Όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εκπονείται ένα μονοετές σχέδιο δράσης και ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος με τους εθνικούς παραγωγικούς φορείς ο οποίος θα καταλήξει στα τέλη του έτους. «Και θα υιοθετηθεί η βέλτιστη πρακτική μέσα από πραγματικά έναν ουσιαστικό διάλογο, ώστε να πάμε στην ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία που έγινε νόμος του κράτους τον Δεκέμβριο του ’24», πρόσθεσε.

Μιλώντας ειδικότερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η κ. Ευθυμίου έφερε ένα παράδειγμα τονίζοντας ότι ο εργαζόμενος έχει πλέον στο χέρι του το όπλο της καταγγελίας: «Έρχεται λοιπόν ο εργοδότης και τον μισθό μου που ήτανε 1.000 ευρώ, έρχεται και το κάνει 880 στο κατώτατο. Αυτό πλέον, από τη στιγμή που εντάχθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και ο εργαζόμενος έχει στο χέρι του το όπλο της καταγγελίας και της δυνατότητας της επαναφοράς του μισθού του στην κατάσταση που υπήρχε πριν ενταχθεί ο κλάδος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας», είπε η κ. Ευθυμίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι γίνεται με το επίδομα εγκυμοσύνης και λοχείας σε περίπτωση που μια εργαζόμενη έχει περισσότερους από έναν εργοδότη, η υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το καθεστώς τώρα αλλάζει:

«Τι γινόταν ως τώρα; Έπρεπε να έχει μία μητέρα 200 ημέρες ασφάλισης στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα τα τελευταία δύο χρόνια. Αν όμως έχει 150 ημέρες σε έναν ασφαλιστικό φορέα και 50 ημέρες ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, δεν το έπαιρνε το επίδομα κυοφορίας και λοχείας. Τώρα έρχεται και επιβάλλεται μια ενοποίηση των πρώην ασφαλιστικών φορέων στο κομμάτι αυτό», είπε η κ. Ευθυμίου υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια μεταβατική διάταξη στην κατεύθυνση της κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισμού παροχών σε χρήμα, που αυτή τη στιγμή μελετάμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να υπάρξει και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας».

Όσον αφορά το επίδομα γονικής άδειας, η κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι πλέον είναι ακατάσχετο, εξηγώντας ότι τόσο με αυτήν όσο και με την προηγούμενη διάταξη (κυοφορίας και λοχείας) η κυβέρνηση θέλει«στην ουσία να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, για να μπορέσουν έτσι να χτίσουν καλύτερα και να δημιουργήσουν την οικογένειά τους».

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα ύψους 138 εκατ. ευρώ για 8,3 χιλιάδες εικονικά τιμολόγια

Σαρωτικοί ήταν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην αγορά, το πεντάμηνο, και σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις έκδοσης και λήψεις εικονικών τιμολογίων.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Διαδοχικοί οι καύσωνες στην Ευρώπη, όμως δεν ενθαρρύνουν την υποστήριξη δράσεων για το κλίμα

Καθώς κύματα καύσωνα πλήττουν μεγάλα τμήματα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής από την περασμένη εβδομάδα, πολλές οικολογικές οργανώσεις εμφανίζονται απογοητευμένες που οι όλο και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ναταλία Γερμανού για Ηρώ Καριοφύλλη: «Το ρεπορτάζ τελείωσε ίσως, αλλά τώρα είναι γαλήνια και σίγουρα δεν πονάει πια»

«Ήταν τόσο δυνατό πλάσμα, τόσο γενναία και πολεμίστρια, αλλά καμιά φορά η ζωή έχει άλλα σχέδια», είπε η Ναταλία Γερμανού. Το δικό της αντίο στην

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χωρίς εμπορικές συμφωνίες οι ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο: Γιατί ο Τραμπ δείχνει να αδιαφορεί

Ο Λευκός Οίκος έχει ελάχιστα πράγματα να επιδείξει στο θέμα των εμπορικών συμφωνιών με δεκάδες χώρες του κόσμου, καθώς η προθεσμία που είχε θέσει ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κώστας Σλούκας – Μαρία Δαρσινού: Βάφτισαν τον γιο τους – Δείτε φωτογραφίες

Τον γιο τους βάφτισαν το απόγευμα της Παρασκευής ο Κώστας Σλούκας και η Μαρία Δαρσινού. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κτήμα Νάσιουτζικ, στον νεοφώτιστο δόθηκε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >