AD

Η ηλιακή ενέργεια κυριότερη πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη τον Ιούνιο

Η ηλιακή ενέργεια έγινε τον Ιούνιο η κυριότερη πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, για πρώτη φορά για ολόκληρο μήνα, εισφέροντας το 22,1% της παραγωγής, πάνω από τους πυρηνικούς σταθμούς (21,8%) και την αιολική ενέργεια (15,8%), τόνισε χθες Πέμπτη το βρετανικό κέντρο μελετών Ember.

Ακολούθησαν το φυσικό αέριο (14,4%) και οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις (12,8%), σύμφωνα με πίνακες που παραθέτει στην ανάλυσή της.

Κατά την ίδια πηγή, για τουλάχιστον 13 ημέρες καταρρίφθηκε ρεκόρ ως προς την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πλαίσια, τόσο εξαιτίας της συνεχιζόμενης εγκατάστασής τους, όσο και εξαιτίας της συνεχούς ηλιοφάνειας στην ήπειρο.

Η αιολική ενέργεια επίσης έσπασε ρεκόρ, εισφέροντας το 15,8% της παραγωγής τον Ιούνιο και το 16,6% τον Μάιο, αν και η αρχή της χρονιάς ήταν δύσκολη λόγω της λιγότερο ευνοϊκής κατάστασης, των ασθενέστερων ανέμων.

Έτσι οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί που λειτουργούν με την καύση άνθρακα δεν παρήγαγαν παρά θεαματικά μειωμένο ποσοστό του μείγματος στην Ευρώπη (6,1%), σύμφωνα με την Ember. Οι δυο χώρες που βασίζονται περισσότερο στον άνθρακα, η Γερμανία και η Πολωνία, είδαν κι αυτές τα ποσοστά τους να μειώνονται αισθητά τον περασμένο μήνα, αντίστοιχα στο 12,4% και στο 42,9%.

Ωστόσο, καθώς η συνολική ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται, τα ορυκτά καύσιμα, πάνω απ’ όλα ο άνθρακας και το αέριο, δεν υποχωρούν: χάρη στην καύση τους παρήχθη το 23,6% του ρεύματος στην Ευρώπη τον Ιούνιο, από 22,9% τον Μάιο του 2024.

Το πρώτο εξάμηνο χρησιμοποιήθηκε περισσότερο αέριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, κυρίως λόγω της χαμηλότερης διαθεσιμότητας των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, εξήγησε ακόμη η Ember.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ηλίας Μπόγδανος: «Με πήραν τηλέφωνο για το Exathlon, για να κάνουμε ένα ραντεβού»

Ο Ηλίας Μπόγδανος μίλησε στην εκπομπή «Καλοκαιρινό ραντεβού» και την Κωνσταντίνα Μαύρου, όπου αποκάλυψε πως έχει δεχτεί κρούση για να συμμετάσχει στο Exathlon. «Με πήραν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κοζάνη: Υψηλό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στον 75χρονο για την φωτιά στο Δρέπανο

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή για εμπρησμό από αμέλεια και διοικητικό πρόστιμο 4.830 ευρώ καταδικάστηκε ο ηλικιωμένος που συνελήφθη ως υπάιτιος για την χθεσινή φωτιά στο Δρέπανο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πορτογαλία: Εξαρθρώθηκε συμμορία που στρατολογούσε γυναίκες σε εικονικούς γάμους με μετανάστες – 58 συλλήψεις

Εγκληματική συμμορία οργάνωσε τουλάχιστον 60 εικονικούς γάμους στην Πορτογαλία για νομιμοποίηση της διαμονής μεταναστών στη χώρα, επιβεβαίωσε η πορτογαλική αστυνομία την Πέμπτη 10/7. Σύμφωνα με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Κλείδωσε» ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο – Παραδείγματα για το «κούρεμα»

Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του Ιουλίου, προβλέπει «κούρεμα» των οφειλών υπό συγκεκριμένες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ουκρανία: Το Κιέβο διαθέτει περίπου 5,2 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα αναχαίτισης drones

Το Κίεβο θα διαθέσει 260 εκατομμύρια χρίβνια (περίπου 5,2 εκατομμύρια ευρώ) για πρόγραμμα αναχαίτισης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) για την υπεράσπιση των ουρανών της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >