AD

Το Ιράν λέει ότι θα απαντήσει σε ενδεχόμενη επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ

Το Ιράν θα αντιδράσει σε τυχόν επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ σχετικά με το πρόγραμμά του πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να προσδιορίζει σε ποιες ενέργειες είναι δυνατό να προβεί η Τεχεράνη.

Γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters πως οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα υποχρεωθούν να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις του ΟΗΕ στο Ιράν βάσει του λεγόμενου “μηχανισμού snapback”, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία που να εγγυάται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα ασφαλείας.

Ο “μηχανισμός snapback “είναι μια διαδικασία που προβλέπει επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ στην Τεχεράνη βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που ήρε τα μέτρα με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

“Η απειλή να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός snapback στερείται νομικής και πολιτικής βάσης και θα λάβει κατάλληλη και αναλογική απάντηση από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συμφωνία του 2015 με τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα –γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)– αναφέρει πως, αν τα μέρη δεν μπορούν να επιλύσουν καταγγελίες για “σημαντική αποτυχία” από το Ιράν (σ.σ. να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας), η διαδικασία του “μηχανισμού snapback” μπορεί να ενεργοποιηθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Τα ευρωπαϊκά μέρη, που προσπαθούν διαρκώς να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα ως εργαλείο, έχουν οι ίδιοι διαπράξει σοβαρές και θεμελιώδεις παραβιάσεις των υποχρεώσεών τους βάσει του ΚΟΣΔ”, είπε ο Μπαγαεΐ.

“Απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει βάσει του ΚΟΣΔ, άρα δεν έχουν νομική ή ηθική βάση προκειμένου να καταφύγουν σε αυτόν τον μηχανισμό”.

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, κάτι που αρνείται η Τεχεράνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018, στη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ που αποκάλεσε τη συμφωνία “αδύναμη”.

Ο Τραμπ, η δεύτερη προεδρική θητεία του οποίου ξεκίνησε τον Ιανουάριο, έχει καλέσει την Τεχεράνη να επιστρέψει στις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία μετά την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο μήνα η οποία έβαλε τέλος σε έναν πόλεμο 12 ημερών ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ ο οποίος αποσταθεροποίησε τη Μέση Ανατολή.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, ο Μπαγαεΐ δήλωσε πως δεν έχει οριστεί ημερομηνία ούτε τόπος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είχε μια “παραγωγική συνομιλία” για τη βοήθεια στην άμυνα και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με τον ειδικό απεσταλμένο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γρεβενά: Σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονη μετά από ατύχημα με πατίνι – Μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, η 17χρονη που τραυματίστηκε χθες το απόγευμα στο χωριό Μεγάλο Σειρήνη Γρεβενών, όντας συνοδηγός σε ηλεκτρικό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Drone κατερρίφθη κοντά σε αεροδρόμιο του Ιράκ με Αμερικανούς στρατιώτες

Μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) με εκρηκτικά καταρρίφθηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έρευνα για την Ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας – Στην Αθήνα μεταφέρονται τα αρχεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τη μεταφορά αρχείων της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών στην Αθήνα, προκειμένου να ελεγχθούν σε βάθος χρόνου από την πρωτοχρονιά του 2020

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >