Η Ράνια Θρασκιά και η Νάγια Γρηγοράκου κατέθεσαν κοινή ερώτηση στη βουλή σχετικά με την παύση λειτουργίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Η ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας στάλθηκε το βράδυ της 14ης Ιουλίου και αφορά διάστημα 15ημερών. Αποφασίστηκε λόγω εκτάκτων αναγκών στην αναδιάταξη εσωτερικών λειτουργιών του Μουσείου. Επανέρχεται το ζήτημα της υποστελέχωσης του μουσείου και της σύνδεσής του με τον Λευκό Πύργο. Ακόμα και στις προσλήψεις του εποχικού προσωπικού σημειώνονται τραγικές καθυστερήσεις. Στις 24 Ιουνίου η κα Μενδώνη διαβεβαίωνε πως οι προσλήψεις προσωπικού θα γίνουν άμεσα. Λόγω των ελλείψεων, το μουσείο παρέμενε κλειστό κάθε Τρίτη. Προσωπικό του Μουσείου είχε μετακινηθεί στον Λευκό Πύργο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία του από τις 08:00 έως τις 20:00. Όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, οι μετακινήσεις δεν κάλυψαν τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του Λευκού Πύργου. Συμπλήρωσαν πως για την εύρυθμη λειτουργία του χρειάζονται 11 εργαζόμενοι ανά βάρδια.
Σημαντικές ελλείψεις σημειώνονται και στην καθαριότητα. Από τις 23/5, που έληξε η σύμβαση καθαριότητας, δεν υπάρχει συνεργείο καθαρισμού ούτε στο Βυζαντινό Μουσείο ούτε στον Λευκό Πύργο. Η καθαριότητα των τουαλετών του προσωπικού πραγματοποιείται από τους ίδιους τους υπαλλήλους. Στο μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού που υπάρχουν και τουαλέτες κοινού δεν καθαρίζονταν με αποτέλεσμα να τίθενται σοβαρό θέμα υγιεινής και ασφάλεια.
Για άλλη μια φορά, οι ελλείψεις θέτουν τον πολιτισμό σε δεύτερη μοίρα. Οι τουρίστες δεν θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν αυτό το μουσείο και να μάθουν για την ιστορία του.
Οι βουλευτές απηύθυναν ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη και συνεχής λειτουργία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση του Λευκού Πύργου, καθώς και για το ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει για τη μόνιμη επίλυση όλων των λειτουργικών ζητημάτων.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ