AD

ΗΠΑ: Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ύψους 9 δισεκατ. δολαρίων ενέκρινε η Γερουσία

Η Γερουσία των ΗΠΑ υιοθέτησε σήμερα υπό την ώθηση του Λευκού Οίκου και της επιτροπής DOGE υπό τον πρώην επικεφαλής της Ίλον Μασκ, κείμενο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση Τραμπ να μην χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιων κεφαλαίων, τα οποία προορίζονταν κυρίως για τη διεθνή βοήθεια.

Παρά την πλειοψηφία 53 εδρών στις 100 που διαθέτουν οι Ρεπουμπλικανοί στο σώμα αυτό του Κογκρέσου, το κείμενο υιοθετήθηκε με μόνον 51 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά.

Αυτό αφορά σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την αμερικανική υπηρεσία αναπτυξιακής βοήθειας USAID, ενώ το υπόλοιπο ποσό επρόκειτο να διατεθεί κυρίως στα δημόσια μέσα ενημέρωσης NPR και PBS.

Οι περικοπές αφορούσαν αρχικά και το παγκόσμιο πρόγραμμα Pepfar για την καταπολέμηση του AIDS και τα 400 εκατομμύρια δολάρια που προβλέπονταν γι’αυτό, αλλά μετριοπαθείς γερουσιαστές εξασφάλισαν την απόσυρση αυτού του τμήματος από το κείμενο, που είχε ήδη υιοθετηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ως εκ τούτου η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να ψηφίσει ξανά, έχοντας διορία ως την Παρασκευή το βράδυ, για να εγκρίνει την τροποποιημένη εκδοχή του κειμένου που είχε υιοθετήσει τον Ιούνιο. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Τζον Θιούν υποβάθμισε τις επιπτώσεις των περικοπών αυτών χαιρετίζοντάς τις ως ένα πρώτο απαραίτητο βήμα.

«Εδώ μιλάμε για το 1/10 του 1% όλων των ομοσπονδιακών δαπανών», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Όταν έχεις χρέος ύψους 36.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οφείλεις να κάνεις κάτι», πρόσθεσε ο γερουσιαστής της Νότιας Ντακότα.

Στον αντίποδα, οι Δημοκρατικοί έχουν συσπειρωθεί για να αντιταχθούν στο σχέδιο. Ο Κόρεϊ Μπούκερ, δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, κατήγγειλε στο AFP «ένα νέο παράδειγμα του τρομερού τρόπου με τον οποίο το πνεύμα και τα ιδεώδη του Συντάγματός μας κλονίζονται» υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την αρχική υιοθέτηση του κειμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του που ανέκτησε 9 δισεκατομμύρια δολάρια «τα οποία προορίζονταν για μια σπάταλη ξένη βοήθεια».

Επίσης είχε καταφερθεί κατά του δημόσιου ραδιοφωνικού δικτύου NPR και του επίσης δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου PBS, χαρακτηρίζοντάς τα «άκρως προκατειλημμένα» κατά των Ρεπουμπλικανών. Τα δύο δημόσια μέσα ενημέρωσης κινδυνεύουν να χάσουν το 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια που προοριζόταν γι’αυτά.

Το αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να χορηγεί τα ομοσπονδιακά δημόσια κεφάλαια. Το κείμενο που υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αποσκοπεί ως εκ τούτου να δώσει νομική ισχύ στις περικοπές που υποδείχθηκαν από την Doge και ζητήθηκαν από τον Λευκό Οίκο, μολονότι τα κονδύλια αυτά είχαν ήδη εγκριθεί προηγουμένως από το Κογκρέσο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Βρετανία: Συλλήψεις υποστηρικτών της οργάνωσης Palestine Action σε εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα δεκάδες περισσότερους ανθρώπους, σε εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας για την υποστήριξή τους προς την Palestine Action, που έχει απαγορευτεί από

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γεωργιάδης στη ΔΕΘ: Το ΕΣΥ σήμερα είναι καλύτερο παρά ποτέ- Τα προβλήματα που υπάρχουν δεν μπορούν να ακυρώσουν όσα πετύχαμε

Το περίπτερο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στην 89η ΔΕΘ εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντάς το ως «το σημαντικότερο περίπτερο μετά αυτό του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Φάνης Μουρατίδης: Δίχως τον Στάθη Μαντζώρο φέτος στη σκηνή – Ποιος θα τον αντικαταστήσει;

Πλάι στον αγαπημένο ηθοποιό, πέρυσι, βρέθηκαν η Ναταλία Δραγούμη, η Φαίη Ξυλά και ο Στάθης Μαντζώρος. Αυτή τη χρονιά, ωστόσο, ο Στάθης Μαντζώρος δίνει έναν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χρυσοχοΐδης: Έχουμε την ικανότητα να «ξεριζώσουμε» το οργανωμένο έγκλημα

Τα εγκαίνια του Πληροφορικού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. στην 89η ΔΕΘ τέλεσαν ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δείτε live την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Πακέτο με αυξήσεις και φοροελαφρύνσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφασισμένος να ανακτήσει τον έλεγχο της πολιτικής κατάστασης και να ορίσει την ατζέντα της πολιτικής σκηνής, πραγματοποίησε περιοδεία στα περίπτερα της Διεθνούς

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με αντίποινα μετά την επιβολή προστίμου 2,95 δισ. ευρώ στην Google

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κλιμάκωσε τις απειλές του για επιβολή δασμών στην Ευρώπη, ως αντίδραση στο πρόστιμο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >