AD

Φόβος υπερτουρισμού – Περικοπή χωρητικότητας επιβατικού σταθμού στο λιμάνι της Βαρκελώνης

Το λιμάνι της Βαρκελώνης -το πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης, για κρουαζιερόπλοια- θα μειώσει τη χωρητικότητα του επιβατικού του τερματικού σταθμού μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της προσπάθειας της πόλης να βάλει φρένο στις αυξανόμενες αφίξεις και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για υπερτουρισμό.

Το Δημαρχείο και η Λιμενική Αρχή συμφώνησαν να μειώσουν τον αριθμό των τερματικών σταθμών σε πέντε από επτά, μειώνοντας τη δυνατότητα του λιμανιού για ταυτόχρονη εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων επιβατών σε 31.000 από 37.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η Βαρκελώνη κατέγραψε 21% αύξηση στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και 20% αύξηση των επιβατών σε 1,2 εκατομμύρια άτομα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αυτή η ήταν μια απότομη αύξηση μετά τη συνολική ύψους 20% του αριθμού των επιβατών, την περίοδο 2018-2024.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, τίθενται όρια στην αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Jaume Collboni, ανακοινώνοντας τη συμφωνία.

Στόχος ανακατασκευής

Ο αριστερός δήμαρχος δήλωσε πέρυσι στο Reuters ότι επιδιώκει μια νέα συμφωνία με τις λιμενικές αρχές για τη μείωση του αριθμού των μονοήμερων προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός στα πολιτιστικά αξιοθέατα, όπως η βασιλική Σαγράδα Φαμίλια.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, τρεις τερματικοί σταθμοί (πύλες), θα συνδυαστούν σε έναν. Το λιμάνι θα δώσει προτεραιότητα στα κρουαζιερόπλοια που χρησιμοποιούν τη Βαρκελώνη ως το λιμάνι αφετηρίας τους για αναχωρήσεις και αφίξεις και θα ενθαρρύνει τους τουρίστες να παραμείνουν περισσότερο και να ξοδέψουν περισσότερα στην πόλη.

Το λιμάνι δήλωσε ότι η ανακατασκευή θα διευκολύνει τη σύνδεση των πλοίων με το τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων.

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν θέσει ως προθεσμία το 2030 για τα θαλάσσια λιμάνια να εγκαταστήσουν την υποδομή για την παροχή χερσαίας ηλεκτρικής ενέργειας. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά λιμάνια υστερούν στην εγκατάστασή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: Reuters

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Στα 216 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης της Συρίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Το κόστος της ανοικοδόμησης της Συρίας, έπειτα από έναν πόλεμο 13 ετών που κατέστρεψε τις υποδομές της, μπορεί να ξεπεράσει τα 216 δισ. δολάρια, εκτίμησε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έως τις 30 Νοεμβρίου η απογραφή ανελκυστήρων – Τσουχτερά τα πρόστιμα για όσους το αμελήσουν

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ιδιοκτήτες και διαχειριστές κτιρίων που διαθέτουν ασανσέρ πρέπει να το δηλώσουν στην σχετική πλατφόρμα προκειμένου να γίνει απογραφή και κάθε ανελκυστήρας να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δωροθέα Μερκούρη: «Έχω φύγει από την Ελλάδα δύο φορές, δεν άντεχα άλλο το πρόβλημα με τα αδέσποτα»

Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Buongiorno» ήταν σήμερα η Δωροθέα Μερκούρη, η οποία αποκάλυψε και το λόγο που έχει φύγει δύο φορές από την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καταιγιστική πίεση για οριστική απομάκρυνση του πρίγκιπα Άντριου μετά το βιβλίο «Nobody’s Girl»

Ο πρίγκιπας Άντριου βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα κρίση στη δημόσια εικόνα του, μετά την έκδοση του μεταθανάτιου βιβλίου της Βιρτζίνια Τζιούφρε με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σύλληψη 37χρονου στη Ρόδο – Επιχείρησε να προκαλέσει ανάφλεξη μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο

Στη Ρόδο συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας 20 Οκτωβρίου ένας 37χρονος ημεδαπός, μετά από επικίνδυνο περιστατικό στο Αστυνομικό Μέγαρο του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Μουσικές γέφυρες»: Η ΚΟΘ και το ΚΩΘ συμπράττουν με την Academic Symphony Orchestra της Σόφιας στο πλαίσιο των 60ών Δημητρίων

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 60ο Φεστιβάλ Δημητρίων με 5 σπουδαίες παραγωγές, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >