AD

Βραζιλία: Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του Μπολσονάρου – Ο Τραμπ στηρίζει τον πρώην πρόεδρο

Η βραζιλιάνικη αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του Ζαΐρ Μπολσονάρου την Παρασκευή, ενώ δικαστής επέβαλε πρόσθετους περιορισμούς στον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο, ο οποίος δικάζεται για κατηγορίες περί συνωμοσίας για πραξικόπημα — υπόθεση που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον πρόεδρο των ΗΠΑ και σύμμαχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο γιος του, Εντουάρντο Μπολσονάρου, βουλευτής που πρόσφατα μετακόμισε στις ΗΠΑ για να προωθήσει την υπόθεση του πατέρα του, έγραψε στην πλατφόρμα X ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε «έφοδο στο σπίτι του πατέρα μου σήμερα το πρωί».

Ο Εντουάρντο καταφέρθηκε εναντίον του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αλεξάντρ ντε Μοράες, δηλώνοντας ότι αυτός διέταξε την Παρασκευή να φορέσει ο πρώην πρόεδρος ηλεκτρονικό βραχιολάκι εντοπισμού, να μην εγκαταλείπει το σπίτι του το βράδυ και να μην χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο ντε Μοράες, ένας από τους δικαστές της δίκης του Μπολσονάρου, για την υποτιθέμενη προσπάθεια ακύρωσης της εκλογικής νίκης του αριστερού προέδρου Λούλα ντα Σίλβα το 2022, δήλωσε ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα λόγω των «εχθρικών ενεργειών» του κατηγορούμενου και του γιου του κατά της Βραζιλίας.

Αυτό συνέβη αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε επιβολή δασμών 50% κατά της Βραζιλίας, την οποία χαρακτήρισε ως «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του συμμάχου του, Μπολσονάρου.

Ο Εντουάρντο Μπολσονάρου χαρακτήρισε τον ντε Μοράες «πολιτικό γκάνγκστερ με τήβεννο» και υποστήριξε ότι ο δικαστής «προσπαθεί να ποινικοποιήσει τον Τραμπ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αδύναμος απέναντί τους, πήρε τον πατέρα μου όμηρο». Υπέγραψε την επιστολή του ως «Βραζιλιάνος βουλευτής σε εξορία».

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον ανακαλεί τη βίζα του ντε Μοράες λόγω του «πολιτικού κυνηγιού μαγισσών εναντίον του Ζαΐρ Μπολσονάρου».

Κατηγορώντας τον ντε Μοράες ότι δημιουργεί ένα «σύστημα δίωξης και λογοκρισίας», ο Ρούμπιο ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς βίζας για άλλους δικαστές που τάσσονται με τον ντε Μοράες, καθώς και για μέλη των οικογενειών τους.

Ο 70χρονος Μπολσονάρου χαρακτήρισε την απόφαση του ντε Μοράες ως «ύψιστο εξευτελισμό» και δήλωσε ότι οι απαγορεύσεις είναι «ασφυκτικές».

Η εντολή απαγορεύει επίσης την προσέγγισή του σε ξένες πρεσβείες και τον περιορίζει στο σπίτι του τις καθημερινές από τις 7:00 μ.μ. έως τις 6:00 π.μ. και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και των αργιών.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να φύγω από τη Βραζιλία, ούτε να πάω σε πρεσβεία», επέμεινε ο Μπολσονάρου βγαίνοντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μπραζίλια. Μεταφέρθηκε εκεί μετά την έφοδο, κατά την οποία η αστυνομία κατάσχεσε μετρητά.

Η νομική του ομάδα δήλωσε «έκπληξη και αγανάκτηση» για τα νέα μέτρα.

Μετά την αποτυχία του σχεδίου, υποστηρικτές του —γνωστοί ως «Μπολσοναριστές»— εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στις αρχές του 2023, ζητώντας από τον στρατό να ανατρέψει τον Λούλα. Ο Μπολσονάρου τότε βρισκόταν στο εξωτερικό.

Η υπόθεση φέρει ομοιότητες με τη δίκη του Τραμπ για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για να αποτρέψουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Και οι δύο πολιτικοί ισχυρίζονται ότι είναι θύματα πολιτικής δίωξης, με τον Τραμπ να υπερασπίζεται τον σύμμαχό του και τον Λούλα να καταγγέλλει την επιβολή δασμών ως «απαράδεκτο εκβιασμό».

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινά έρευνα για «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» της Βραζιλίας — ενέργεια που μπορεί να αποτελέσει νομική βάση για την επιβολή δασμών.

Την Τρίτη, οι εισαγγελείς ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει τον Μπολσονάρου ένοχο για «ένοπλη εγκληματική οργάνωση» και για σχέδιο «βίαιης ανατροπής της δημοκρατικής τάξης».

Η υπεράσπιση θα υποβάλει τώρα τα τελικά της επιχειρήματα, πριν το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο —μεταξύ των οποίων και ο ντε Μοράες— αποφασίσει την τύχη του πρώην προέδρου.

Ο Μπολσονάρου και επτά ακόμη κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές έως και 40 χρόνια φυλάκισης.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, αλλά έχει ήδη κριθεί μη επιλέξιμος λόγω προηγούμενης καταδίκης για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με το εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας.

Ο Λούλα, από την πλευρά του, δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει επίσης να είναι ξανά υποψήφιος.

«Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα είμαι ξανά υποψήφιος… Δεν θα παραδώσω αυτή τη χώρα σε μια συμμορία τρελών που παραλίγο να την καταστρέψουν», είπε σε δημόσια εκδήλωση στην πολιτεία Σεαρά.

Ο ντε Μοράες έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με τον Μπολσονάρου και άλλες δεξιές προσωπικότητες, τις οποίες κατηγορεί για διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Πέρυσι, ο δικαστής ανέστειλε τη λειτουργία της πλατφόρμας X στη Βραζιλία για 40 ημέρες, επειδή δεν αντιμετώπισε τη διάδοση παραπληροφόρησης — κυρίως από υποστηρικτές του Μπολσονάρου.

Πηγή: AFP

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μιχάλης Αεράκης: «Μπορείς να σπάσεις το οποιοδήποτε κύκλωμα μέσα από την υπομονή»

Ο Μιχάλης Αεράκης με αφορμή τη συμμετοχή στο Porto Leone – Στη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια» παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μύκονος – Διακίνηση ναρκωτικών: Το κύκλωμα είχε επαφές και με μέλη της Greek Mafia – Εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς

Η συστηματική παρακολούθηση δύο επίορκων κατώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας, οδήγησε στην εξάρθρωση της εγκληματικής τους οργάνωσης, που δρούσε επί δύο χρόνια σε Αθήνα και Μύκονο. Τα μέλη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ ζητά να τιμωρηθούν οι δράστες της επίθεσης σε χριστιανική εκκλησία στη Δυτική Όχθη

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισράηλ Μάικ Χάκαμπι ζήτησε σήμερα να διωχθούν ποινικά οι δράστες της επίθεσης σε μια χριστιανική εκκλησία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Ζελένσκι προτείνει νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρότεινε στη Ρωσία να διεξαχθεί ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα. Στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >