AD

Χατζηβασιλείου: Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την κυριαρχία μας δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης

«Η άσκηση των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από την εθνική μας κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με οποιαδήποτε τρίτη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Βασίλη Αδαμόπουλο το πρωί της Τρίτης.

Ο κ. Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τα θαλάσσια πάρκα ως «την πιο σημαντική απόφαση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες», τονίζοντας ότι «καθιστά τη χώρα πρωτοπόρο στο ζήτημα της θαλάσσιας προστασίας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο». Όπως ανέφερε, πρόκειται για κίνηση με διπλή στόχευση: την περιβαλλοντική θωράκιση του θαλασσίου πλούτου και την έμπρακτη άσκηση δικαιωμάτων.

Απαντώντας στην τουρκική αντίδραση, ο Βουλευτής Σερρών υπογράμμισε: «Η Αθήνα δεν μπαίνει σε διαδικασία συζήτησης ανύπαρκτων ζητημάτων, όπως το δήθεν γκριζάρισμα του Αιγαίου». Όπως σημείωσε, η Τουρκία προβάλλει ανυπόστατους ισχυρισμούς περί ημίκλειστων ή κλειστών θαλασσών, παραβλέποντας το γεγονός ότι «το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι απολύτως ξεκάθαρο» και ορίζεται με σαφήνεια από τις διεθνείς συνθήκες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική με αποτελέσματα και όχι με κορώνες πατριδοκαπηλίας.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Χατζηβασιλείου θύμισε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από στρατηγική συνέπεια και αποφασιστικότητα, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα: την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η κυβέρνηση αυτή προχωρά με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επανέλαβε πως «η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα» για τη μία και μόνη διαφορά, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με αποκλειστικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος στην ουσία της τουρκικής αντίδρασης, παρατήρησε: «Το γεγονός ότι η Άγκυρα εξέδωσε ανακοίνωση σε συνέχεια της ελληνικής απόφασης για τα θαλάσσια πάρκα, είναι η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που εντός Ελλάδας κάνουν λόγο για δήθεν ενδοτική εξωτερική πολιτική». Και πρόσθεσε: «Η κάθε χώρα προστατεύει το περιβάλλον της και η Ελλάδα σήμερα αυτό κάνει πολύ σωστά, προστατεύει τον θαλάσσιο πλούτο της».

Παράλληλα, ανέφερε ότι μπορεί και η Τουρκία να πράξει το ίδιο, εφόσον το επιθυμεί, «στην Ίμβρο και την Τένεδο, στα παράλια της Μικράς Ασίας, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Προποντίδα, οπουδήποτε εντός των θαλάσσιων περιοχών της».

Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Χατζηβασιλείου επανέλαβε πως παραιτήθηκε από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για λόγους ευθιξίας και λόγω της εγγύτητας προς τον πρωθυπουργό. Όπως τόνισε, προτεραιότητά του αποτελεί η συνέχιση του έργου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας παράλληλα «ας μπει φρένο στην κρεατομηχανή, δεν έχω καμία σχέση με τα παράνομα βοσκοτόπια και τις παράνομες επιδοτήσεις, δεν έχω καμία δίωξη, δεν είμαι υπό διερεύνηση».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πιτ Χέγκσεθ: Η Ουάσιγκτον επιθυμεί βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία με το Ανόι

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε σήμερα στη διάρκεια μιας επίσκεψης του στο Ανόι ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία με το Βιετνάμ.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κ. Τσουκαλάς: «Οι αγρότες δεν έχουν πια να περιμένουν τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη – Η αλλαγή σελίδας για τον πρωτογενή τομέα είναι επιτακτική»

«Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να μεταμφιέσει σε “μεταρρυθμιστική προσπάθεια” την ολιγωρία, την έλλειψη λογοδοσίας, τα νομοθετικά κενά και την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού για τη διασφάλιση των

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χρήστος Χωμενίδης: «Ήμουν έτοιμος να τον συμπαθήσω γιατί είμαι αμνησίκακος, αν και είχα δίκιο στην πεποίθηση ότι έλεγε ψέματα»

Ο Χρήστος Χωμενίδης έδωσε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής “Καλύτερα δε γίνεται” και τον δημοσιογράφο Βλάση Κωστούρο, όπως είδαμε στον αέρα του Alpha το μεσημέρι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Όσπρια σε τιμές κρέατος: Εκτοξεύεται η τιμή τους από το χωράφι στο ράφι – Είδος πολυτελείας το μοσχαρίσιο κρέας

Για τις τιμές των προϊόντων και συγκεκριμένα των οσπρίων αλλά και του κρέατος μίλησαν στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» στο ΕΡΤnrews. Από το χωράφι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εκτέλεση 42χρονου που είχε κατηγορηθεί για τον φόνο του Καραϊβάζ – Τον σκότωσαν με καλάσνικοφ σε εξωτερικό χώρο βίλας στην Αράχωβα

Οργανωμένο σχέδιο που παραπέμπει και σε πιθανή εσωτερική πληροφόρηση «βλέπουν» οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στην μαφιόζικη εκτέλεση του 42χρονου. Το θύμα βρισκόταν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μία σύλληψη έως τώρα στα Βορίζια Ηρακλείου μετά το αιματοκύλισμα – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των ενόπλων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των ενόπλων που συμμετείχαν στο αιματηρό επεισόδιο στα Βορίζια Ηρακλείου, το οποίο στοίχισε τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >