AD

Καρκίνος του πνεύμονα: Καινοτόμος ανοσοθεραπεία με ελληνική σφραγίδα

Μία από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, παγκόσμιας κλίμακας, που έχει πραγματοποιηθεί με ελληνική συμμετοχή, και αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στο Αμερικανικό Συνέδριο Ογκολογίας. Ταυτόχρονα τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο σημαντικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine».

Πολλά ελληνικά κέντρα συμμετείχαν στην κλινική μελέτη, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή της Δ’ Ογκολογικής Κλινικής και Μονάδας Κλινικών Μελετών του Ερρίκος Ντυνάν, Ιωάννη Μούντζιου, ο οποίος είναι ο πρώτος συγγραφέας και κεντρικός ερευνητής.

Τα ευρήματα ανοίγουν νέους θεραπευτικούς δρόμους απέναντι στον μικροκυτταρικό καρκίνο που αποτελεί μια επιθετική μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Ευθύνεται για το 15-20% των νέων διαγνώσεων στη χώρα μας και παγκόσμια.

«Μια νέα κατηγορία φαρμάκων που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας και στην οποία εστίασε η κλινική έρευνα με σημαντικό αριθμό ασθενών στο «Ερρίκος Ντυνάν» και άλλα ελληνικά κέντρα, κατέγραψε μείωση έως 40% του σχετικού κινδύνου θανάτου από τη νόσο, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι η νέα θεραπεία φάνηκε να είναι καλύτερα ανεκτή από τη χημειοθεραπεία και να μειώνει σημαντικά τα ποσοστά εμφάνισης ιδιαίτερα επιβαρυντικών συμπτωμάτων των ασθενών, όπως η δύσπνοια, ο βήχας και το θωρακικό άλγος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Η έγκριση του φαρμάκου στην Ευρώπη εντός 2026

Σημειώνεται ότι η νέα θεραπευτική μέθοδος έχει ήδη λάβει εγκρίσεις για ευρεία εφαρμογή. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της νέας θεραπευτικής προσέγγισης οδήγησαν στην ταχύτατη (breakthrough) έγκριση του φαρμάκου (της κατηγορίας φαρμάκων «T-cell engagers»). Χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες (Καναδάς, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Αυστραλία). Η έγκριση του φαρμάκου στην Ευρώπη και στη χώρα μας αναμένεται εντός του 2026.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα (1η Αυγούστου), από το Ερρίκος Ντυνάν και τον κ. Μούντζιο ανοίγει ένας ενημερωτικός κύκλος για παθολόγους – ογκολόγους και άλλες ειδικότητες σχετικά με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κλινικής μελέτης και της καινοτόμου ανοσοθεραπείας. «Η χώρα μας πρωτοστάτησε σε αυτή τη σημαντικότατη επιστημονική εξέλιξη. Πολλά ελληνικά κέντρα συμμετείχαν στην κλινική μελέτη, με το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν να βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό ένταξης ασθενών, μπροστά από φημισμένα νοσοκομεία, όπως το Memorial Cancer Center της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σαγκάης. Η διεθνής αναγνώριση του έργου μας αποδεικνύει περίτρανα τη δυναμική των ελληνικών ερευνητικών κέντρων που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν σε δυνατότητες, υποδομή και κυρίως σε πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα σε σχέση με τα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού και σηματοδοτεί έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ελληνική ογκολογία», επισημαίνει ο κ. Μούντζιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πολύωρη καθυστέρηση αεροδιακομιδής ασθενούς καταγγέλλει ο δήμος Φολεγάνδρου

Πολύωρη καθυστέρηση αεροδιακομιδής επείγοντος καρδιολογικού περιστατικού καταγγέλλει με επιστολή του προς τους βουλευτές ο δήμαρχος Φολεγάνδρου. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Θεσσαλονίκη: Η ανεξιχνίαστη υπόθεση με το βιτριόλι – Ο 40χρονος που έλουσε με καυστικό οξύ μια 27χρονη κι έναν 24χρονο

Δεκαοκτώ χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Θεσσαλονίκη πάγωσε μπροστά σε μια άγρια εγκληματική ενέργεια: την επίθεση με καυστικό υγρό κατά της 27χρονης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η στιγμή που άνδρας με σχιζοφρένεια αρπάζει 3χρονο κοριτσάκι από εμπορικό κέντρο – Δείτε βίντεο

Ένας άνδρας με βίαιο παρελθόν, διαγνωσμένος με σχιζοφρένεια, προσπάθησε να απαγάγει ένα κοριτσάκι 3 ετών σε ένα εμπορικό κέντρο της Βιρτζίνια, ΗΠΑ, πριν από μερικές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ξεκίνησε η μεγάλη έξοδος του καλοκαιριού: Γεμάτα αναχωρούν τα πλοία από τα λιμάνια, αυξημένη η κίνηση και στις εθνικές οδούς

Ξεκινά η μεγάλη έξοδος των αδειούχων, που εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τα αστικά κέντρα. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια, και ιδιαίτερα στον Πειραιά. Τα πλοία φεύγουν  γεμάτα, με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >