AD

ΕΚΤ: Τέλος στις μειώσεις επιτοκίων – Στάση αναμονής μπροστά στους νέους δασμούς ΗΠΑ

Η εικόνα που έχει η Φρανκφούρτη για την εμπορική συμφωνία Ευρώπης – ΗΠΑ συνοψίζεται στη φράση «το μη χείρον, βέλτιστον» δεδομένου ότι οι δασμοί 15% είναι ένα πολύ μικρότερο μέγεθος από δασμούς 30% με τους οποίους απειλούσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει επίπτωση σε βασικούς κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, χωρίς ωστόσο, έως τώρα, να μπορεί να αποτιμηθεί η έκταση και το βάθος της.

Έτσι, προς το παρόν η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μεταβάλει τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 2% εφέτος και θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το 2026. Η ανάπτυξη εκτιμάται οτι θα κινηθεί με ρυθμό 0,9% το 2025 και θα ανέβει στο 1,1% το επόμενο έτος.

Τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι το β’ τρίμηνο του έτους, η ευρωζώνη ανταποκρίθηκε χωρίς απώλειες στο κλίμα διεθνών οικονομικών αναταράξεων που προκλήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω των προαναγγελιών Τραμπ για τους δασμούς. Η ανάπτυξη σημείωσε άνοδο 0,1% το β’ τρίμηνο συγκριτικά με το προηγούμενο ενώ σε ετήσια βάση κινήθηκε με ρυθμό 1,4%.

Ωστόσο, οι δασμοί δεν έχουν ακόμη αφήσει το πλήρες αποτύπωμά τους στην ευρωπαϊκή οικονομία, κάτι που αναμένεται να φανεί τους επόμενους μήνες, ενώ παραμένει η ανησυχία για τους ασθενικούς και εύθραυστους αναπτυξιακούς ρυθμούς που εμφανίζει συνολικά η ευρωζώνη, κυρίως οι μεγάλες οικονομίες της. Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία σημείωσε αρνητική ανάπτυξη 0,1% το β’ τρίμηνο εφέτος συγκριτικά με το α’ τρίμηνο (0,4% σε ετήσια βάση), η Ιταλία επίσης κινήθηκε αρνητικά (-0,1%) το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο ( 0,4% σε ετήσια βάση) ενώ η Γαλλία κινήθηκε οριακά σε θετικό έδαφος (0,3%) στη σύγκριση των δύο τριμήνων και με ρυθμό 0,7% σε ετήσια βάση.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τουρκία: Νέο κάλεσμα Οτσαλάν για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία Άγκυρας – PKK

Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, απηύθυνε έκκληση για δράση «με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης» προκειμένου να προχωρήσει η τρέχουσα ειρηνευτική διαδικασία με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Φρίκη στην Καλιφόρνια: 8χρονος δολοφονήθηκε από τους γονείς και τη γιαγιά του – Τον βρήκαν μέσα σε ψυγείο

Ένα μικρό αγόρι δολοφονήθηκε και τοποθετήθηκε μέσα σε ένα ψυγείο γεμάτο πάγο από τους ίδιους τους γονείς και τη γιαγιά του, όπως υποστηρίζει η αστυνομία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρούχα που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και μεταδίδουν σήματα: Η επόμενη γενιά των «έξυπνων» υφασμάτων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rice στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια τεχνολογία που μετατρέπει τα κοινά υφάσματα σε φορετά εργαλεία επικοινωνίας. Η ομάδα αξιοποιεί τη «φυσική γλώσσα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρώμη: Ημέρα πένθους η Τετάρτη (5/11) για τον θάνατο του εργάτη στα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου

Ημέρα πένθους κήρυξε ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι την Τετάρτη 5/11, για το θάνατο του 66χρονου εργάτη στα συντρίμμια του μεσαιωνικού πύργου Torre dei Conti,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατερίνα Καινούργιου και Χρίσλα Γεωργακοπούλου συναντήθηκαν ξανά στο πλατό του Alpha: «Σου ‘χω λείψει;»

Μία τηλεοπτική συνάντηση από το πρόσφατο παρελθόν είχαμε το πρωί της Τρίτης (4/11) στο πλατό της εκπομπής Super Κατερίνα. Εκεί, η Κατερίνα Καινούργιου υποδέχθηκε τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >