AD

Ν. Παπαϊωάννου για μη κρατικά πανεπιστήμια: Δεν έχουν βγει ακόμα αποφάσεις – Όσα έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ξεκινούν άμεσα

«Στο Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν φτάσει αποφάσεις», δήλωσε ξεκάθαρα στην εκπομπή ERTNews Update ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στις αιτήσεις ξένων ιδρυμάτων για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε, οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται από την Εθνική Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και τον ΕΟΠΠΕΠ, με προθεσμία την 9η Αυγούστου για την ολοκλήρωση των γνωμοδοτήσεών τους. Παράλληλα αναφέρθηκε και στους αιώνιους φοιτητές λέγοντας ότι για όλους όσοι δείχνουν ενεργό ενδιαφέρον, προβλέπεται ευνοϊκή μεταχείριση.

«Δεν γνωρίζω ποια από τα 12 πανεπιστήμια του εξωτερικού που έκαναν αίτηση θα πάρουν άδεια λειτουργίας άμεσα», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση «θα είναι τυπική και σωστή όταν ανακοινώνει κάτι». Παρά τις διαρροές που κυκλοφορούν, ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει φτάσει καμία απόφαση από τους δύο αρμόδιους φορείς στο Υπουργείο. Ωστόσο, έσπευσε να δηλώσει: Ότι «η εξάντληση των ημερομηνίων δείχνει ότι η δουλειά που γίνεται είναι τόσο σωστή, τόσο τυπική, σύμφωνα με τον νόμο, και όχι εν κρυπτώ».

Όσον αφορά την ενδεχόμενη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων από τον Σεπτέμβριο, υπογράμμισε: «Με το που θα έρθει ο φάκελος, όλα όσα έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ξεκινούν άμεσα». Διευκρίνισε, επίσης, ότι η άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης θα συνοδεύεται από αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ, καθώς κάθε πανεπιστήμιο έχει υποβάλει διαφορετικά προγράμματα.

Για τους «αιώνιους φοιτητές»: «Δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον»

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της διαγραφής των φοιτητών που υπερβαίνουν τη διάρκεια σπουδών, ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε τη νέα νομοθεσία. «Το να εργάζομαι και να σπουδάζω είναι τιμητικό. Αλλά αν οι σπουδές έχουν τελειώσει εδώ και 30 χρόνια και δεν έχεις πάρει πτυχίο, σημαίνει ότι έχεις κάνει μια άλλη επιλογή ζωής», δήλωσε.

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι περίπου 330.000 φοιτητές εμφανίζονται στα μητρώα των πανεπιστημίων χωρίς να έχουν αποφοιτήσει, κάποιοι από το 1930. «Σχεδόν 28.000 φοιτητές, από το ακαδημαϊκό έτος ’22-23 και εντεύθεν δίνουν συνεχώς εξετάσεις, γιατί προφανώς είναι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται, παρά τα όποια προβλήματα τους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» σημείωσε. Και όπως τόνισε, είναι σεβαστή η επιλογή των υπολοίπων, αλλά δεν μπορούν να παραμένουν επ’ αόριστον στα μητρώα.

Για εκείνους που δείχνουν ενεργό ενδιαφέρον, σημείωσε ότι προβλέπεται ευνοϊκή μεταχείριση. «Όσοι έχουν περάσει το 70% των μαθημάτων τους και δεν ολοκληρώσουν ούτε τον Σεπτέμβριο, θα έχουν άλλες τρεις εξεταστικές. Αν τους έχουν μείνει μόνο ένα ή δύο μαθήματα, θα έχουν και εμβόλιμη εξεταστική».

Παράλληλα, τόνισε το κοινωνικό πρόσημο της νομοθεσίας: «Δεν αφορά μόνο όσους εργάζονται ή έχουν προβλήματα υγείας. Περιλαμβάνει και περιπτώσεις εγκυμοσύνης, κάτι πολύ θετικό ενόψει και του δημογραφικού προβλήματος».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κέρκυρα: Υγειονομική βόμβα τα καμένα απόβλητα- Χρονοβόρα η μεταφορά τους- Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή της Αλεπούς ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο της Κέρκυρας, λόγω της αφόρητης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην κοινότητα,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Τσιάρας: «Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ζήτησε διαφάνεια και εξυγίανση»

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ καταθέτει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Νωρίτερα είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Τσακίρης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Φάνης Λαμπρόπουλος: «Δεν πέταξα από τη χαρά μου με τα νούμερα τηλεθέασης»

Ο Φάνης Λαμπρόπουλος μίλησε στην κάμερα του Breakfast@Star. Ο παρουσιαστής και κωμικός σχολίασε τις επιδόσεις της εκπομπής του «Στην αγκαλιά του Φάνη» στα νούμερα τηλεθέασης,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΗΠΑ: Μειώνεται στο μισό η επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατ. Αμερικανούς ελέω shutdown

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η επισιτιστική βοήθεια για περίπου 42 εκατομμύρια Αμερικανούς θα υποστεί περικοπές τον Νοέμβριο. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ υπέβαλε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Δείτε φωτογραφίες

Το Προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκε το μεσημέρι της Τρίτης τη νέα πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, η οποία υπέβαλε τα διαπιστευτήριά της στον

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >