AD

Αυστραλία: Συμβόλαιο-μαμούθ με Ιαπωνική εταιρία για αντικατάσταση του αυστραλιανού στόλου

 

Η ιαπωνική ναυπηγική εταιρεία Mitsubishi Heavy Industries αναδείχθηκε ως η νικήτρια σε έναν ανταγωνιστικό διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου στόλου πολεμικών πλοίων της Αυστραλίας, επικρατώντας της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε σήμερα το πρωί από τον ομοσπονδιακό υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας, Richard Marles. Το συμβούλιο επέλεξε την αναβαθμισμένη φρεγάτα Mogami της Ιαπωνίας αντί της γερμανικής MEKO A-200. Συνολικά, θα ναυπηγηθούν 11 πλοία, με τις πρώτες τρεις φρεγάτες να κατασκευάζονται στην Ιαπωνία και τις υπόλοιπες οκτώ στη Δυτική Αυστραλία.

Η αρχική σύμβαση για τα τρία πρώτα πλοία έχει προϋπολογισμό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το τελικό κόστος για τους φορολογούμενους σχετικά με την ναυπήγηση των υπολοίπων πλοίων παραμένει αδιευκρίνιστο. Αυτή η απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη για τη Mitsubishi Heavy Industries και την Ιαπωνία, η οποία επένδυσε σημαντικούς πολιτικούς πόρους για την εξασφάλιση του συμβολαίου. Είναι, επιπλέον, μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ικανότητα της εταιρείας, η οποία δεν έχει κατασκευάσει ποτέ πολεμικά πλοία για πελάτη εκτός Ιαπωνίας. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι φρεγάτες θα αντικαταστήσουν τα πλοία κλάσης ANZAC της Αυστραλίας, που λειτουργούν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αυτό αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική στιγμή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Ιαπωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός τόνισε ότι η πρώτη φρεγάτα θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αντιμετωπίζοντας το κενό που θα υπήρχε έως το 2034, όταν θα παραδίδονταν τα πρώτα πλοία κλάσης Hunter. Αν και η ιαπωνική πρόταση ήταν ακριβότερη, η καλύτερη ισχύς πυρός και η απαίτηση για μικρότερο πλήρωμα έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως στήριξαν την ιαπωνική προσφορά, ενώ ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η επιλογή αυτή θα καθησυχάσει τους συμμάχους και θα ενισχύσει την ασφάλεια της Αυστραλίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας χαιρέτισε την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποσχέθηκε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στενά για την ολοκλήρωση της σύμβασης. Η κυβέρνηση και η Mitsubishi Heavy Industries θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση της σύμβασης εντός του έτους.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

«Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο, γιατί τον βάζουν στο κάδρο χείλη της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τσίπρας από Σορβόννη: Υπαρξιακή η κρίση της Ευρώπης, χρειαζόμαστε έναν φόρο επί του μεγάλου πλούτου

Την ανάγκη για μια «άλλη Ευρώπη» που θα είναι «βιώσιμη, δίκαιη και ανταγωνιστική στον διεθνή καταμερισμό» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χρύσα Παπά: «Υπάρχει μία δυσκολία να ονοματίσουμε και να πούμε τις λέξεις»

Η Χρύσα Παπά, γνωστή ηθοποιός κι ερμηνεύτρια του μονολόγου «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου», φιλοξενήθηκε πρόσφατα στην εκπομπή «Νωρίς Νωρίς» με τους Κρατερό Κατσούλη και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Ναι» στην απελευθέρωση των ομήρων, διαπραγμάτευση για την παράδοση της εξουσίας στη Γάζα: Η απάντηση της Χαμάς στο σχέδιο Τραμπ

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς παρέδωσε την απάντησή της στους μεσολαβητές αναφορικά με το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Λωρίδα της Γάζας.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατασχέθηκαν στη Νέα Υόρκη και επαναπατρίζονται 29 ελληνικές αρχαιότητες

Ειδική τελετή επαναπατρισμού 29 αρχαίων αντικειμένων πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Τα εν λόγω αρχαία αντικείμενα επιστρέφουν στην Ελλάδα με Απόφαση

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λύθηκε το μυστήριο του ολικού μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία – Τι συνέβη για πρώτη φορά παγκοσμίως

Η τεράστια διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας (μπλακ άουτ) που επηρέασε την Ισπανία και την Πορτογαλία στις 28 Απριλίου είναι η «πρώτη» που συνδέεται με ένα φαινόμενο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >