AD

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί ένα μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον – Χιλιάδες στρέμματα με βλάστηση έχουν γίνει στάχτη

Ανεξέλεγκτη επί ένα μήνα μαίνεται η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον, από τα γνωστότερα στον κόσμο φυσικά πάρκα της αμερικανικής Δύσης, που έχει κάνει στάχτη σχεδόν 500.000 στρέμματα με βλάστηση και ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν το τουριστικό βόρειο τμήμα του.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε σε εξαιτίας κεραυνού την 4η Ιουλίου –ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ–, μάχονται μέρα και νύχτα, στο έδαφος και από αέρος, πάνω από χίλιοι πυροσβέστες.

 

«Παρά το πολύ χαμηλό επίπεδο υγρασίας 4%, (πυροσβέστες) κατάφεραν να ελέγξουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς», καθησύχασε χθες Δευτέρα σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του πυροσβεστικού σώματος στην πολιτεία Αριζόνα (νοτιοδυτικά).

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο κυβερνητικό ιστότοπο InciWeb, που παρακολουθεί την πορεία των πυρκαγιών σ’ όλη τη χώρα, η «Dragon Bravo Fire», που χαρακτηρίζεται πελώρια, δεν έχει περιοριστεί παρά κατά 13% κι υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας του εξαιρετικά ξηρού και ζεστού καιρού στην Αριζόνα.

Είναι ήδη μακράν η χειρότερη πυρκαγιά της χρονιάς στις ΗΠΑ, καθώς μετέτρεψε πάνω από 497.000 στρέμματα με βλάστηση σε αποκαΐδια μέχρι χθες.

Το πάρκο Γκραντ Κάνιον, που επισκέπτονται κάθε χρόνο κάπου 4,5 εκατομμύρια Αμερικανοί και ξένοι τουρίστες, έκλεισε στα μέσα Ιουλίου το βόρειο τμήμα του (το North Rim) για το υπόλοιπο της περιόδου, με άλλα λόγια ως τη 15η Οκτωβρίου.

Το νότιο τμήμα (South Rim), που προτιμά η μεγάλη πλειονότητα των επισκεπτών, παραμένει ακόμη προσβάσιμο.

Η αρχή του πάρκου, όπου τρομακτική στήλη καπνού υψώνεται για πάνω από έναν μήνα πλέον από τα αχανή μαρόν φαράγγια που έσκαψε ο ποταμός Κολοράντο, χρειάστηκε να απομακρύνει εσπευσμένα τον περασμένο μήνα κάπου πεντακόσιους τουρίστες κι εργαζόμενους.

Η «Dragon Bravo Fire» δεν έχει στοιχίσει τη ζωή σε κανέναν, εξ όσων είναι γνωστά, όμως κατέστρεψε, σύμφωνα με τις αρχές, από «50 ως 80 κτιριακές υποδομές» στο βόρειο τμήμα του πάρκου, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού ξενοδοχείου στην περιοχή: του Grand Canyon Lodge, χτισμένου τα χρόνια τα 1930, με θέα που κόβει την ανάσα.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει γίνει φέτος ακόμη πιο λεπτό ζήτημα στην αμερικανική Δύση, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές και απολύσεις στις υπηρεσίες δασοπροστασίας, επιτήρησης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (NOAA) και διαχείρισης καταστροφών (FEMA).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα γιορτάζουν την 33η επέτειό τους και μοιράζονται μία φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Μισέλ και ο Μπαράκ Ομπάμα μοιράζονται μια αξιολάτρευτη φωτογραφία για να γιορτάσουν την 33η επέτειό τους. Το πρώην προεδρικό ζευγάρι χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έφυγε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος εν ζωή αφροαμερικανός πιλότος δίωξης, που πολέμησε στην Ευρώπη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 100 χρονών απεβίωσε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος εν ζωή πιλότος δίωξης του θρυλικού πρώτου «μαύρου σμήνους» των ΗΠΑ, γνωστού ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βασίλης Παϊτέρης στο Power Talk: «Είμαι ο μόνος που χτίζει ένα σπίτι παράνομα; Όλη η Ελλάδα είναι παράνομη»

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Βασίλης Παϊτέρης βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «Power Talk» με την Τατιάνα Στεφανίδου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, για να μιλήσει

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

People We Meet on Vacation: Το Netflix κυκλοφόρησε το πρώτο teaser της πολυαναμενόμενης ρομαντικής ταινίας

Το Άνθρωποι που Συναντάμε στις Διακοπές, βασισμένο στο μπεστ σέλερ της Emily Henry, απέκτησε επιτέλους το πρώτο του teaser και το Netflix μας βάζει κατευθείαν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΗΠΑ – OpenAI: Προς εισαγωγή ελέγχων για την προστασία των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων στη δημιουργία περιεχομένου μέσω ΑΙ

Η δημιουργός του ChatGPT, OpenAI θα εισάγει σύντομα ελέγχους επιτρέποντας στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να προσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους, οι χαρακτήρες τους θα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βουλγαρία: Τρεις νεκροί από τις σφοδρές πλημμύρες στο θέρετρο Ελένιτε (video)

Σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν χωριά στη νοτιοανατολική Βουλγαρία και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και ανάγκασαν εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >