AD

Λουκίδης: Μικρή αλλά υπαρκτή η έξαρση του κορονοϊού – Δεν υπάρχει εποχικότητα, όλος ο χρόνος είναι δικός του

Αύξηση των περιστατικών κορονοϊού παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τη θερινή περίοδο να συνοδεύεται, όπως κάθε χρόνο, από «μικρή άνοδο» των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιο Λουκίδη.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews και τη Νίνα Κασσιμάτη, ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι ο ιός δεν εμφανίζει εποχικότητα και «όλος ο χρόνος είναι δικός του». Όπως εξήγησε, το καλοκαίρι «τσιμπάνε λίγο τα περιστατικά», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για έξαρση που πρέπει να προκαλέσει ανησυχία.

«Μέχρι πριν από ένα μήνα εγκρίνονταν περίπου 40 αντιικά φάρμακα την ημέρα. Τώρα είμαστε στα 80-85, ίσως και στα 100», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί αυτοί παραμένουν πολύ μικροί σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όταν οι εγκρίσεις ξεπερνούσαν και τις 2.000 ημερησίως.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως η μικρή αυτή αύξηση αφορά κυρίως άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία χρειάζονται φαρμακευτική παρέμβαση. Παρόλα αυτά, σημείωσε πως: «Η αύξηση είναι αναμενόμενη, λόγω της κυκλοφορίας του πληθυσμού, των διακοπών και του συνωστισμού. Η ζωή συνεχίζεται».

Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στη στάση των νεότερων ηλικιών απέναντι στα ήπια συμπτώματα: «Οποιαδήποτε ήπια συμπτωματολογία δεν σταματάει και δεν δημιουργεί κανένα ίχνος απομόνωσης ή προσπάθειας μετριασμού της μικρής αυτής έξαρσης».

Ο κ. Λουκίδης απηύθυνε σύσταση για προσοχή, ιδίως στις επαφές με ευάλωτους ανθρώπους: «Σε οποιοδήποτε ήπιο σύμπτωμα, ας προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα».

Παράλληλα, σημείωσε πως η πλατφόρμα για τα αντιικά φάρμακα λειτουργεί ομαλά και είναι φιλική, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με τις δομές υγείας και η ανάγκη για νοσηλεία.

Σε ερώτηση για την ήπια κλινική εικόνα των νέων περιστατικών, ο καθηγητής επισήμανε ότι: «Η συμπτωματολογία εντοπίζεται κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό ή εμφανίζεται ως γενική καταβολή και εξάντληση. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν καν ότι πέρασαν κορονοϊό».

Γι’ αυτό και συνέστησε τη χρήση απλών τεστ, ιδίως όταν υπάρχει επαφή με ηλικιωμένους ή ευπαθείς: «Το τεστ είναι κάτι απλό και προστατεύει το κοινωνικό σύνολο. Το έχουμε μάθει πια όλοι μας».

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τραμπ: Απειλεί την Ε.Ε. με πρόσθετους δασμούς 35% – «Βλέπει» δασμούς 250% στα εισαγόμενα φάρμακα

Με πρόσθετους δασμούς 35% απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αν το μπλοκ δεν τηρήσει τις επενδυτικές της υποσχέσεις στο πλαίσιο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κ. Τσιάρας: Το 50% των ΑΦΜ που έχουν ελεγχθεί για τα βιολογικά δεν πληροί τις προϋποθέσεις επιδότησης (audio)

«Το 50% των ΑΦΜ που έχουν ελεγχθεί για τα βιολογικά δεν πληροί τις προϋποθέσεις επιδότησης – Οι αριθμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα»,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να ενεργοποιηθεί άμεσα η αυτόματη εγγραφή ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο

Την άμεση ενεργοποίηση της αυτόματης εγγραφής των ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Θετικό επενδυτικό κλίμα επικρατεί στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές – Πάνω από τις 2.000 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (5/8/25), οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσουν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >