AD

Ο πάπας Λέων επέκρινε το σύστημα της πυρηνικής αποτροπής σε μήνυμά του για τη σημερινή 80η επέτειο του βομβαρδισμού της Χιροσίμα

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ επέκρινε την «ψευδαίσθηση ασφάλειας» που προσφέρει το παγκόσμιο σύστημα της πυρηνικής αποτροπής, σε έκκληση που έδωσε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της 80ης επετείου της ρίψης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της ατομικής βομβας στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα στα τέλη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Λέων, ο πρώτος πάπας που έχει γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η καταστροφή στη Χιροσίμα, που στοίχισε ακαριαία τη ζωή σε 78.000 ανθρώπους, θα πρέπει να χρησιμεύσει «ως παγκόσμια προειδοποίηση εναντίον της καταστροφής που προκαλείται … από τα πυρηνικά όπλα».

«Ελπίζω ότι στο σύγχρονο κόσμο, που χαρακτηρίζεται από ισχυρές εντάσεις και αιματηρές συγκρούσεις, η ψευδαίσθηση ασφάλειας που είναι βασισμένη στην απειλή της αμοιβαίας καταστροφής, θα δώσει τη θέση της … στην πρακτική του διαλόγου», δήλωσε ο ποντίφικας.

Ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επί δεκαετίες αποδεχόταν σιωπηρά το σύστημα της πυρηνικής αποτροπής που αναπτύχθηκε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο προκάτοχος του Λέοντα, ο πάπας Φραγκίσκος, άλλαξε τη διδασκαλία της Εκκλησίας για να καταδικάσει την κατοχή πυρηνικών όπλων.

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο έπειτα από θητεία 12 ετών στον παπικό θρόνο, υποστήριξε επίσης σθεναρά τη συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, η οποία τέθηκε επισήμως σε ισχύ το 2021, όμως δεν έχει κερδίσει την υποστήριξη καμιάς από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Η σημερινή έκκληση του πάπα Λέοντα έγινε μερικές ώρες αφού εκπρόσωποι 120 χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, παρευρέθηκαν στην τελετή που γίνεται κάθε χρόνο στη Χιροσίμα κατά την επέτειο του πυρηνικού βομβαρδισμού.

Μεταξύ αυτών που παρευρέθηκαν στην τελετή ήταν μια αντιπροσωπεία καθολικών επισκόπων από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Καταδικάζουμε σθεναρά όλους τους πολέμους και τις συγκρούσεις, τη χρήση και την κατοχή πυρηνικών όπλων και την απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων», αναφέρουν οι επίσκοποι σε σημερινή κοινή δήλωσή τους.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των αισιόδοξων ανθρώπων; Ιαπωνική μελέτη αποκαλύπτει

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των αισιόδοξων ανθρώπων; Αν ακόμα αναρωτιέστε αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που τείνουν να είναι απαισιόδοξοι και εκείνων που είναι αισιόδοξοι,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ανησυχητική αύξηση επιθέσεων παγκοσμίως σε υπηρεσίες υγείας εν μέσω συγκρούσεων – Προτείνεται να εισαχθεί ο όρος «Υγειοκτονία»

Η στοχοποίηση γιατρών και νοσοκομείων κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων θα πρέπει να ονομάζεται «υγειοκτονία», έχουν προτείνει ακαδημαϊκοί, εν μέσω αύξησης τέτοιων επιθέσεων τα τελευταία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σοσιαλιστές, Πράσινοι και βουλευτές της Αριστεράς καλούν για δράση στη «γενοκτονία» της Γάζας

Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσαν την Τρίτη (5/8) τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Χείμαρρος» ο Τριαντάφυλλος: «Μικροψυχία, γελοία πράγματα, μου είπαν ότι υπέγραψα κάποια ψιλά γράμματα»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλοκαιρινό Ραντεβού» βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης (6/8) ο γνωστός τραγουδιστής Τριαντάφυλλος. Στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στα πρώτα του βήματα και στις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Hellenic Train: Η μετεπιβίβαση για το τμήμα Μποζαΐτικα – Άγ. Ανδρέας θα πραγματοποιείται εκ νέου στον σταθμό Μποζαΐτικα αντί του σταθμού Αγυιά

Από την Πέμπτη 7 Αυγούστου η μετεπιβίβαση -για το τμήμα Μποζαΐτικα – ‘Αγιος Ανδρέας- θα πραγματοποιείται εκ νέου στον σταθμό Μποζαΐτικα, αντί του σταθμού Αγυιά,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σουδάν: Η χολέρα εξαπλώνεται στο βόρειο Νταρφούρ – 21 νεκροί και 2.345 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Στο Σουδάν, τουλάχιστον 21 άνθρωποι υπέκυψαν στη χολέρα, ενώ άλλα 2.345 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Οι πρόσφατοι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >