AD

«Αν διαβάζετε αυτά τα λόγια, το Ισραήλ κατάφερε να με σκοτώσει»: Το τελευταίο μήνυμα του δημοσιογράφου του Al Jazeera

Σε 270 ανέρχονται οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα, ενώ και πάλι ο ισραηλινός στρατός αναλαμβάνει την ευθύνη για το πλήγμα μπροστά στο νοσοκομείο Σίφα όπου σκοτώθηκαν πέντε δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα. Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, καταγγέλλει εσκεμμένη δολοφονία, την ώρα που ισραηλινό ανακοινωθέν κατηγορεί τον 28χρονο δημοσιογράφο Ανάς Αλ Σαρίφ ως τρομοκράτη της Χαμάς που «προωθούσε επιθέσεις με ρουκέτες».

Στο τελευταίο μήνυμα, που γράφτηκε στις 6 Απριλίου και επρόκειτο να δημοσιευτεί σε περίπτωση θανάτου του, ο αλ-Σαρίφ αναφέρει ότι «έζησε τον πόνο σε όλες του τις λεπτομέρειες» και «γεύτηκε τη θλίψη και την απώλεια επανειλημμένα». Ο δημοσιογράφος αποχαιρετά παράλληλα την οικογένειά του δηλώνοντας ότι «αναγκάστηκε να αφήσει πίσω τη σύζυγό του, Μπαγιάν, και δεν θα δει τον γιο του, Σαλάχ, και την κόρη του, Σαμ, να μεγαλώνουν».

«Παρά ταύτα, ποτέ δεν δίστασα να μεταφέρω την αλήθεια όπως είναι, χωρίς διαστρέβλωση ή ψευδή παρουσίαση, ελπίζοντας ότι ο Θεός θα έβλεπε εκείνους που παρέμειναν σιωπηλοί, εκείνους που δέχτηκαν τη δολοφονία μας και εκείνους που μας έπνιξαν την ανάσα», έγραψε.

«Στοχευμένη δολοφονία»

Το Al Jazeera καταδίκασε τη «στοχευμένη δολοφονία» μιλώντας για «μια ακόμη κραυγαλέα και προμελετημένη επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου».

Ο Ανάς Αλ Σαρίφ και ο Μοχάμεντ Κουράικα, δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ, καθώς και οι Ιμπραήμ Ζαχέρ, Μοχάμεντ Νούφαλ και Μοάμεν Αλίουα, εικονολήπτες του, είναι ανάμεσα στα θύματα.

IDF: Αρχηγός τρομοκρατικού πυρήνα

Ο Ισραηλινός Στρατός Άμυνας επιβεβαιώνει ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας που σκότωσε τον Άνας αλ-Σαρίφ, έναν δημοσιογράφο του Al Jazeera, τον οποίο ο στρατός αποκαλεί «τρομοκράτη που δρα υπό το πρόσχημα του δημοσιογράφου».

«Ο τρομοκράτης Ανάς αλ-Σαρίφ διετέλεσε αρχηγός πυρήνα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και προώθησε σχέδια για ρίψη ρουκετών εναντίον Ισραηλινών πολιτών και δυνάμεων του Ισραηλινού στρατού», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Αντιδράσεις και κατακραυγή

Η παλαιστινιακή αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε το Ισραήλ για «σκόπιμη δολοφονία» του αλ-Σαρίφ και της Κρικέχ, περιγράφοντάς τους ως μεταξύ των «τελευταίων εναπομεινάντων δημοσιογράφων» στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ, κάλεσε τον κόσμο να ζητήσει από το Ισραήλ να λογοδοτήσει μετά τη δολοφονία των πέντε μελών του προσωπικού του Al Jazeera.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην «οικογένεια του Αλ Τζαζίρα» και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας. «Πάντα καταδικάζαμε με μεγάλη σαφήνεια όλες τις δολοφονίες δημοσιογράφων»,τόνισε.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) δηλώνει «σοκαρισμένη» προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι για αυτές τις δολοφονίες πρέπει να λογοδοτήσουν».

Η Τζόντι Γκίνσμπεργκ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, υπενθύμισε πώς το Ισραήλ κατηγόρησε τον αλ-Σαρίφ και άλλους ως «τρομοκράτες» τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

«Είχαμε προειδοποιήσει τότε ότι αυτό μας φάνηκε σαν προάγγελος για να δικαιολογήσει τη δολοφονία», είπε στο Al Jazeera.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την επίθεση ως έγκλημα πολέμου. Το 2024, ο αλ-Σαρίφ τιμήθηκε με το βραβείο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας Αυστραλίας για την ανθεκτικότητα και τη δέσμευσή του στην ελευθερία του Τύπου.

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) καταδίκασε τη δολοφονία πέντε δημοσιογράφων του Al Jazeera από το Ισραήλ και κάλεσε τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ και του εξωτερικού να «σταθούν αλληλέγγυοι» με τους Παλαιστίνιους συναδέλφους τους.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κοινή δήλωση Ευρωπαίων ηγετών και ΕΕ: Στηρίζουμε μια τριμερή σύνοδο – Θα κλιμακώσουμε τις πιέσεις στη Ρωσία, μέχρι την επίτευξη δίκαιης ειρήνης

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια, ηγετικές μορφές της διεθνούς κοινότητας —μεταξύ αυτών οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Άκης Σκέρτσος: Στατιστική και πολιτική λαθροχειρία από το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των διακοπών των Ελλήνων

Στο θέμα των διακοπών των Ελλήνων επανέρχεται, σε ανάρτησή του, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, όπως και στη διαφωνία του με το ΠΑΣΟΚ, έχοντας στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χανιά: Στέρεψε η λίμνη Αγιάς- Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων χρόνων η στάθμη των υδάτων

Η υπεράντληση από τις γεωτρήσεις του Ιουλίου στέρεψε και φέτος τη λίµνη της Αγιάς, στα Χανιά, µε τον βυθό να σχηµατίζει νησίδες ξηράς σε διάφορα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εμ. Μακρόν: Αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και όλους τους εταίρους στον «συνασπισμό των προθύμων»

Την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, επισημαίνει ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφορικά με τις τηλεδιασκέψεις που προηγήθηκαν στον απόηχο της συνάντησης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τι σημαίνει το 1-0 υπέρ του Πούτιν: Ο Τραμπ μεταθέτει τις ευθύνες στο Κίεβο και την Ευρώπη

Με πυρετώδεις τηλεδιασκέψεις και μπαράζ δηλώσεων για ακλόνητη ενότητα και υποστήριξη στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αντισταθμίσουν αυτό που ο Γερμανός πρώην πρεσβευτής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χρήστος Φωτίδης για τον 4χρονο ανιψιό του: «Γεννήθηκε με μία σπάνια αρρώστια, ο Άγιος Παΐσιος τον έκανε καλά»

Για τα θαύματα που έχει βιώσει στη ζωή του και τη στενή του σχέση με τη θρησκεία μιλά ο Χρήστος Φωτίδης. Τον γνωστό ηθοποιό συνάντησε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >