AD

Νότια Αφρική: Ένας νεκρός στον «πόλεμο» των ταξί

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ χθες Τετάρτη (13/8) εναντίον ταξί που καλεί κανείς μέσω εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα μπροστά σε εμπορικό κέντρο στο νότιο τμήμα του Γιοχάνεσμπουργκ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και βάζοντας φωτιά σε δυο αυτοκίνητα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το επεισόδιο προστέθηκε σε κύμα βίας ανάμεσα σε αυτοκινητιστές του είδους: τέσσερις άνδρες πλησίασαν ταξί στο Σοβέτο, άνοιξαν πυρ εναντίον του οδηγού και πυρπόλησαν το όχημα, διευκρίνισε η αστυνομία.

Δεύτερο όχημα σε μικρή απόσταση έγινε επίσης στόχος — ο οδηγός του μόλις κατάφερε να διαφύγει προτού το αυτοκίνητό του πυρποληθεί με τη σειρά του.

Εικόνες που εικονίζουν όχημα στις φλόγες κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Διακρίνονται επίσης αστυνομικοί και πυροσβέστες επιτόπου.

Τουλάχιστον δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους διερχόμενος, τραυματίστηκαν από τα πυρά, διευκρίνισε η αστυνομία.

«Διενεργείται έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση, διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και εμπρησμό», τόνισε η αστυνομία.

Οδηγοί ταξί που κλείνει κανείς μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα στη Νότια Αφρική έχουν γίνει επανειλημμένα στόχοι φονικών επιθέσεων από διαχειριστές ταξί με μετρητές και μίνι μπας-ταξί, που κατηγορούν τις ψηφιακές πλατφόρμες πως τους κλέβουν πελατεία.

Τα μίνι μπας-ταξί είναι βασικό μέσο μεταφοράς για μεγάλο μέρος των πολιτών της Νότιας Αφρικής, όμως μεγάλο μέρος του κλάδου ελέγχεται από εγκληματικά δίκτυα. Οι φονικοί πόλεμοι για τον έλεγχο περιοχών ανάμεσα σε ανταγωνιζόμενες εταιρείες διαχείρισης ταξί δεν είναι διόλου σπάνιοι.

Οι οδηγοί ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων που μεταφέρουν επιβάτες επί πληρωμή συχνά εμποδίζονται να παίρνουν πελάτες σε περιοχές που εξυπηρετούν εταιρείες διαχείρισης μικρών λεωφορείων — ενίοτε με απειλές.

Στη Νότια Αφρική ο δείκτης των ανθρωποκτονιών είναι εξαιρετικά υψηλός, ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 75 την ημέρα, σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές.

Κατά τους αριθμούς της αστυνομίας, πάνω από 27.600 δολοφονίες διαπράχθηκαν στη χώρα κατά την περίοδο 2023-2024.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Telegraph: «Σπάνιες γαίες με αντάλλαγμα ειρήνη» είναι η προσφορά του Τραμπ στον Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα φτάσει στην πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στο Άνκορατζ της Αλάσκας την Παρασκευή, εφοδιασμένος με μια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κοινωνική άπνοια: Η διαταραχή ύπνου που επιδεινώνεται τα Σαββατοκύριακα

Τα ξενύχτια, η κατανάλωση αλκοόλ και το αυξημένο κάπνισμα τα Σαββατοκύριακα μπορεί να επιδεινώσουν μια κοινή διαταραχή ύπνου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Βάσει των ευρημάτων

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρωσία: Τουλάχιστον 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με ουκρανικά drones σε δύο πόλεις

Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπληξαν δύο ρωσικές πόλεις σήμερα, Πέμπτη (15/8) σε επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 16 ανθρώπων, δήλωσαν οι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κύπρος: Προσηλωμένος σε λύση δηλώνει ο Ν. Χριστοδουλίδης με αφορμή τη μαύρη επέτειο του «Αττίλα 2»

Την προσήλωσή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στον μόνο δρόμο που υπηρετεί τη νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, στην άρση του αδιεξόδου και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >