AD

Οι εκλογές ως διαπραγματευτικό χαρτί στον πόλεμο Ουκρανίας και Ρωσίας – Το δίλημμα που βάζει ο Πούτιν στον Ζελένσκι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τριών ετών αμφισβητώντας τη νομιμότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας. Και έτσι, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα, υποσχέθηκε μια μελλοντική τριμερή συνάντηση, το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι το θέμα τέθηκε καν προς συζήτηση.

Μια τέτοια συνάντηση «δεν έχει καμία σημασία για την επίλυση», είπε σήμερα στο CNN ένας Ρώσος δημοσιογράφος, μιλώντας ανώνυμα για να εξηγήσει τη σκέψη του Κρεμλίνου.

Πέρυσι, ο Πούτιν προσκόλλησε την ακύρωση των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στο τέλος της πενταετούς θητείας του Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον ουκρανικό νόμο, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές κατά τη διάρκεια στρατιωτικού νόμου, τον οποίο επέβαλε η Ουκρανία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. «Αλλά με ποιον να διαπραγματευτούμε;» ρώτησε ο Πούτιν. «Φυσικά καταλαβαίνουμε ότι η νομιμότητα του νυν αρχηγού κράτους έχει λήξει.»

Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο στην Αλάσκα, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα εναντίον» σχετικά με το να συναντηθεί με τον Ζελένσκι — αλλά «πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.»

Οι προϋποθέσεις, αν πάρουμε ως οδηγό το «μνημόνιο ειρήνης» της Ρωσίας που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, μπορεί να περιλαμβάνουν την αποδοχή από την Ουκρανία να διεξαχθούν εκλογές πριν από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας. Πρόκειται για μια προσπάθεια να μειωθεί ο Ζελένσκι σε μέσο διαπραγμάτευσης.

Ο πρώην Ρώσος διπλωμάτης Μπόρις Μπονταρέφ λέει ότι ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει τη συνάντηση αν πιστεύει πως θα επιτύχει ειρήνη με τους δικούς του όρους. «Σε αντίθεση με τον Τραμπ και την Ευρώπη, ο Πούτιν ενδιαφέρεται για αποτέλεσμα, όχι για μια παράσταση χωρίς κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε γραπτώς στο CNN. «Τη στιγμή που ο Ζελένσκι θα παραδοθεί, τότε θα θεωρείται ξανά πολύ νόμιμος», πρόσθεσε ο Μπονταρέφ.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάρκος Σεφερλής σε ατάκα όλο νόημα: «Ίσως το κανάλι που θα δώσω συνέντευξη να είναι κι εκείνο που θα συνεργαστώ»

Δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες παραχώρησε ο Μάρκος Σεφερλής. Λίγους μήνες μετά τη λήξη της συνεργασίας του με τον ΣΚΑΪ, ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο επίκεντρο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

FΤ: Το μοντέλο της Ελλάδας υιοθετεί η Γερμανία σε κίνητρα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Το παράδειγμα της… Ελλάδας φαίνεται πως ακολουθεί η Γερμανία στη φορολόγηση των εργαζόμενων συνταξιούχων. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η κυβέρνηση του καγκελαρίου Φρίντριχ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η «χειραψία-μαραθώνιος» Τραμπ – Μακρόν επιστρέφει — και επεκτείνεται στον αντιπρόεδρο των ΗΑΕ, τον «άνθρωπο με το απεριόριστο χρήμα»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την περιβόητη χρονοβόρα και χαρακτηριστική χειραψία του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν — μια χειραψία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τίνα Μεσσαροπούλου για Κωνσταντίνο Αργυρό: «Αυτός κάνει ταξίδια και η Αλεξάνδρα είναι με το μωρό»

Η επιλογή του Κωνσταντίνου Αργυρού να μιλήσει για την προσωπική του ζωή σε τηλεοπτική εκπομπή στη Σερβία προκάλεσε εντυπώσεις στην ελληνική τηλεοπτική σκηνή. Η δημοσιογράφος

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ινδία: Η Google ανακοινώνει ότι θα επενδύσει $15 δισ. σε κέντρο δεδομένων Τεχνητής Νοημοσύνης στο κρατίδιο Άντρα Πραντές

Η Google θα επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών για να δημιουργήσει κέντρο δεδομένων Tεχνητής Nοημοσύνης (ΤΝ, AI) στο νότιο κρατίδιο Άντρα Πραντές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >