AD

Αυστραλία: Πρόστιμο μαμούθ στην Qantas για παράνομη απόλυση εργαζόμενων

Πρόστιμο ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας  (50 εκατομμυρίων ευρώ)  καλείται να πληρώσει η Αυστραλιανή αεροπορική εταιρία Qantas για την απόφασή της να απολύσει προσωπικό και  να αναθέσει παράνομα σε εξωτερικούς συνεργάτες περισσότερες από 1.800 θέσεις εργασίας στους σταθμούς επίγειας εξυπηρέτησης  στα αεροδρόμια της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.

Ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας Michael Lee δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πρόστιμο πρέπει να «έχει κάποια αντιστοιχία με το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος ποινής που ο νόμος το ορίζει στο ποσό των 121 εκατομμυρίων δολαρίων (67,3 εκ. ευρώ)  και δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 90 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 75% του μέγιστου».

Είπε ότι 50 εκατομμύρια δολάρια (27,8 εκ. ευρώ) από το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθούν στο Συνδικάτο Εργαζομένων στις Μεταφορές (TWU).

Ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων (22,3 εκ. ευρώ)  — και το εάν θα διατεθεί στους εργαζόμενους — θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερη ακρόαση.

Η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια  της απόφασης της Qantas το 2020 να αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες το εργατικό δυναμικό επίγειας εξυπηρέτησης, ενέργεια την οποία το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αργότερα έκρινε παράνομη.

Το Συνδικάτο TWU είχε ζητήσει να επιβληθεί στην αεροπορική εταιρεία πρόστιμο μέγιστου ύψους 121 εκατομμυρίων δολαρίων, επιπλέον των 120 εκατομμυρίων δολαρίων σε αποζημίωση που υποχρεούται να καταβάλει στους επηρεαζόμενους υπαλλήλους.

Η Qantas είχε υποστηρίξει ότι το δικαστήριο έπρεπε να επιβάλει πρόστιμο «μεσαίας κλίμακας» μεταξύ 40 εκατομμυρίων δολαρίων και 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο δικαστής Lee δήλωσε ότι η Qantas είχε επιδείξει «λάθος είδος συγγνώμης» δείχνοντας έτσι πώς ανησυχούσε περισσότερο για τον αντίκτυπο της δικαστικής απόφασης στην εταιρεία παρά για τον αντίκτυπο που είχε η υπόθεση στους παράνομα απολυμένους εργαζόμενους.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δικαστής Lee «η αεροπορική εταιρεία «αντιστάθηκε στην νόμιμη ικανοποίηση των εργαζομένων μέχρι  εκεί που δεν μπορούσε πλέον να αντισταθεί. Και επανειλημμένα πριν από αυτήν την ακρόαση, προσπάθησε η εταιρία να υποστηρίξει πως ο τρόπος  που χειρίστηκε την υπόθεση δεν αντιπροσώπευε καμία ηθική ή δεοντολογική αποτυχία», επεσήμανε με έμφαση ο ανώτατος δικαστής.

Σε συνέχεια της δικαστικής απόφασης μετά τον πολύχρονο αγώνα των εργαζομένων και τη δικαίωση τους, η CEO της εταιρείας Vanessa Hudson δήλωσε: «Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη από τον καθένα από τους 1.820 υπαλλήλους επίγειας εξυπηρέτησης και από τις οικογένειές τους που υπέφεραν ως αποτέλεσμα».

«Η απόφαση για εξωτερική ανάθεση πριν από πέντε χρόνια, ιδιαίτερα σε μια τόσο αβέβαιη περίοδο, προκάλεσε πραγματικές δυσκολίες σε πολλά μέλη της πρώην ομάδας μας και στις οικογένειές τους», δήλωσε η κα Hudson.

«Ο αντίκτυπος έγινε αισθητός όχι μόνο από εκείνους που έχασαν τις δουλειές τους, αλλά από ολόκληρο το εργατικό δυναμικό μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε η κα Hudson, η οποία δεν διοικούσε την εταιρία την περίοδο της επίδικης απόφασης, «τους τελευταίους 18 μήνες, η αεροπορική εταιρεία εργάστηκε σκληρά για να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους μας και τους πελάτες μας».

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Νέα στοιχεία στο μικροσκόπιο των αρχών – Κατέθεσε ο επιχειρηματίας από την Αθήνα, σήμερα καταθέτουν οι δύο κατηγορούμενοι

Στο στάδιο της κύριας ανάκρισης έχει πλέον περάσει η πολύκροτη υπόθεση της διπλής δολοφονίας στη Φοινικούντα, ύστερα από τη σύλληψη των δύο κατηγορουμένων στα μέσα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

No Kings: Επτά εκατομμύρια Αμερικανοί διαδήλωσαν κατά του Τραμπ – «Έτσι είναι η δημοκρατία»

Εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ χθες, Σάββατο (19/10), σε διαδηλώσεις με το σύνθημα «No Kings» (Όχι βασιλιάδες), εκφράζοντας την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σε τεντωμένο σκοινί η εκεχειρία στη Γάζα: Ανοίγει τη Δευτέρα η Ράφα λένε οι Παλαιστίνιοι, παραμένει κλειστό απαντά ο Νετανιάχου – Για παραβίαση της συμφωνίας από τη Χαμάς κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τις χώρες μεσολαβητρίες χώρες για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς και συγκεκριμένα το Κατάρ, την Τουρκία και την Αίγυπτο, για «αξιόπιστες αναφορές που υποδηλώνουν επικείμενη παραβίαση

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οικονομικές λύσεις θέρμανσης αναζητούν οι καταναλωτές – Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Η θερμοκρασία μπορεί να πέφτει αλλά η ένταση ανάμεσα στους ενοίκους των πολυκατοικιών για το ζήτημα της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει. Το μεγάλο πρόβλημα της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γιάννης Κακλέας: «Το μάτι μου λοξοδρομεί, μια Μπέκετ και μια Καρβέλας, μια Βίσση και μια Επίδαυρος»

Ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή “Καλύτερα δε γίνεται” του Alpha, το Σάββατο, στον δημοσιογράφο Βλάση Κωστούρο.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατερίνα Καινούργιου: Καμία συνέντευξη για την παρουσιάστρια το επόμενο διάστημα

Η είδηση της εγκυμοσύνης της Κατερίνας Καινούργιου έχει κυριαρχήσει στη lifestyle επικαιρότητα, με την παρουσιάστρια να διανύει τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της, όπως επιβεβαιώθηκε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >