Αφού είδαν το κόκκινο χαλί που στρώθηκε για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα και τη βόλτα με την προεδρική λιμουζίνα, πολλοί Ουκρανοί φοβήθηκαν ότι η αδελφική σχέση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πανούργο πρώην πράκτορα της KGB είχε αναζωπυρωθεί.
Οι ανησυχίες μάλιστα κορυφώθηκαν μετά από αναρτήσεις του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τις συζητήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο και τους Ευρωπαίους εταίρους στον Λευκό Οίκο, στις οποίες ισχυρίστηκε ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε «να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία σχεδόν αμέσως, αν το θέλει, ή μπορεί να συνεχίσει να πολεμά.
Όμως, μόλις ο Τραμπ χαιρέτησε τον Ζελένσκι με ένα πλατύ χαμόγελο και μια εγκάρδια χειραψία, το σκοτεινό σύννεφο τρόμου ξαφνικά εξαφανίστηκε και στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Ζελένσκι απέφυγαν τις ρητορικές νάρκες. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά.

Όσον αφορά την ουσία, ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
«Πώς μπορείς να διαπραγματευτείς ειρήνη χωρίς εκεχειρία, χωρίς κατάπαυση του πυρός, όταν η κατάσταση στην πρώτη γραμμή αλλάζει;» αναρωτιέται ο Ουκρανός κυβερνητικός βουλευτής Ολεξάντρ Μερέζκο.
Στους δρόμους του Κιέβου, μια ειρηνευτική συμφωνία μοιάζει ακόμη πολύ μακριά.
Όπως δήλωσαν πολίτες στο CNN, «χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει σε αυτόν τον πόλεμο, νιώθουμε σαν να μας έχουν ξεπουλήσει», αναφερόμενοι στην υπόνοια ότι το κόστος της ειρήνης με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι η απώλεια μεγάλων τμημάτων ουκρανικής γης.
Το επόμενο βήμα ενδεχομένως να είναι μια τριμερής σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι. Είχε διατυπωθεί η άποψη ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί άμεσα. Προηγούμενες προσπάθειες να πειστεί ο Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέτυχαν. Ο Ζελένσκι λέει ότι είναι έτοιμος για συνάντηση. Θα συμβεί άραγε;
Και πάνω από όλη την διπλωματική προσπάθεια υπό την ηγεσία του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου πλανάται η ανησυχία ότι ο αλλοπρόσαλλος Αμερικανός πρόεδρος θα αλλάξει γνώμη για άλλη μια φορά. Η δημοσιογράφος Κριστίνα Μπερντινσκίκ το περιέγραψε χαρακτηριστικά: «Όλα θα πάνε περίφημα στον Λευκό Οίκο. Μεταξύ Ζελένσκι και Τραμπ. Μεταξύ Τραμπ και Ευρωπαίων. Μεταξύ Ζελένσκι, Τραμπ και Ευρωπαίων. Και μετά ο Τραμπ θα τηλεφωνήσει στον Πούτιν και όλα θα αλλάξουν εκατό φορές ξανά».
Πηγή: CNN