AD

Εντολή της Ισπανικής εισαγγελίας για έλεγχο τήρησης σχεδίων πρόληψης πυρκαγιών από τις τοπικές αρχές

Η αρμόδια για το περιβάλλον ισπανική εισαγγελία προτρέπει τους τοπικούς εισαγγελείς να ελέγχουν αν οι κοινότητες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ισπανία, είχαν τηρήσει τις υποχρεώσεις του ως προς την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίων πρόληψης των κινδύνων.

Η εντολή της εισαγγελίας εκδίδεται την ώρα που έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και τις τοπικές αρχές της ισπανικής δεξιάς στις πλέον πληγείσες περιοχές, σε μία χώρα όπου η διαχείριση των καταστροφών ανήκει κατ’ αρχάς στις περιφέρειες, ενώ η συνδρομή του κεντρικού κράτους μπορεί να ζητηθεί όταν επιδεινώνεται η κατάσταση.

Στην Καστίγια και Λεόν, τη Γαλικία και την Εστρεμαδούρα -επίκεντρα των καταστροφικότερων πυρκαγιών των τελευταίων ημερών- οι κάτοικοι καταγγέλλουν την απουσία πρόληψης και την κακή οργάνωση των επιχειρήσεων πυρόσβεσης.

Εκτός των κοινοτήτων, οι περιφέρειες έχουν επίσης την υποχρέωση να καταστρώσουν σχέδια πρόληψης -ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκδώσει το διάταγμα που θα επιτρέπει τον καθορισμό των κοινών κριτηρίων για την εκπόνηση των σχεδίων αυτών- υπενθυμίζει η εφημερίδα El País που αποκάλυψε την ύπαρξη της εντολής της εισαγγελίας.

Στην εντολή, η οποία απευθύνεται προς όλους τους τοπικούς εισαγγελείς που είναι αρμόδιοι για θέματα περιβάλλοντος, ο εισαγγελέας Αντόνιο Βάτσερ, αναφέρει ως «προφανές ότι η παρούσα κατάσταση οφείλεται στην απουσία ή, ενδεχομένως, στη μη προσήκουσα υλοποίηση των σχεδίων πρόληψης των πυρκαγιών».

Τους προτρέπει, στις σοβαρότερες των περιπτώσεων, να προχωρήσουν σε ποινική δίωξη εις βάρος όσων δεν έχουν καταρτίσει σχέδια πρόληψης όπως υποχρεούνταν.

Οι φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια, τον Οκτώβριο 2024, κατέληξαν σε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην περιφερειακή διοίκηση, της ισπανικής δεξιάς, και την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με τις ευθύνες της τοπικής διοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης στην διαχείριση των καταστροφών.

Την Κυριακή (17/8), κατά την επίσκεψή του στην Γαλικία, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάρτιση «εθνικού συμφώνου για την κλιματική κρίση» ζητώντας να ξεπεραστούν «οι κομματικές συγκρούσεις και οι ιδεολογικές διαφορές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μπρους Γουίλις: «Οι κόρες του θρηνούν, τους λείπει πολύ ο πατέρας τους» λέει η σύζυγος του

Σύμφωνα με την σύζυγο του Χολιγουντιανού σταρ, Έμμα Χέμινγκ, οι κόρες του Μπρους Γουίλις αντιμετωπίζουν την κατάσταση του αγαπημένου τους πατέρα ως μη αναστρέψιμη, μετά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μεταθανάτια τιμή Τραμπ στον Τσάρλι Κερκ με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρασημοφόρησε χθες Τρίτη μεταθανάτια τον σύμμαχό του Τσάρλι Κερκ, – διαμορφωτή της κοινής γνώμης – που δολοφονήθηκε τη 10η Σεπτεμβρίου κατά τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στεφανί Καπετανίδη: «Έτσι το ένιωσα, έτσι το έκανα, αισθάνθηκα ότι είναι σαν φόρος τιμής»

Η Στεφανί Καπετανίδη παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τύπος TV και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Θεοδωροπούλου. Η ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στη σειρά «Να μ’ αγαπάς» μίλησε για

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αντιδράσεις από Αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ στις πιέσεις του Πενταγώνου – Αρνούνται να υπογράψουν σύμφωνο για περιορισμούς

Πολλά αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους η εφημερίδα New York Times, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Επιχείρηση διάσωσης 67 μεταναστών νότια της Γαύδου

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης 67 αλλοδαπών επιβαινόντων σε σκάφος στη θαλάσσια περιοχή τέσσερα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μάριος Πρίαμος για Γιώργο Καράβα: «Του βγάζω το καπέλο, είμαι σίγουρος ότι δούλεψε πολύ και πριν να μπει το παιχνίδι»

Ο Μάριος Πρίαμος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Ήρθε κι Έδεσε» του SIGMA TV της κυπριακής τηλεόρασης. Ο πρώην παίχτης του Exathlon αναφέρθηκε στη συμμετοχή του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >