AD

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τη Γάζα – Την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ζητά η αντιπολίτευση

Μονομερείς ενέργειες του Ισραήλ, οι οποίες υπονομεύουν την ασφάλεια και την ευημερία στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζουν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και άλλων 24ων χωρών, τα σχέδια του Ισραήλ για εποικισμό πλαιστινιακών περιοχών στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Με κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών, η Ελλάδα και άλλα 24 κράτη, ανάμεσά τους, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Αυστραλία και Καναδάς καταδικάζουν τον ισραηλινό σχεδιασμό για εποικισμό της περιοχής E1, ανατολικά της Ιερουσαλήμ και ζητούν την άμεση ανάκλησή του. Αναφέρουν δε, ότι ο Ισραηλινός υπουργός Σμότριχ, έχει δηλώσει ότι η υλοποιηση του σχεδίου θα καταστήσει αδύνατη τη λύση δύο κρατών, διχοτομώντας μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος και περιορίζοντας την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ.

«Καταδικάζουμε την εν λόγω απόφαση και ζητούμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άμεση ανάκλησή της. […] Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ακόμη τη δυνατότητα να σταματήσει τη συνέχιση του σχεδίου E1. Την ενθαρρύνουμε να το αποσύρει επειγόντως. Μονομερείς ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης υπονομεύουν την κοινή μας επιθυμία για ασφάλεια και ευημερία στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των 25 ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες μιλώντας για καταφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα. To ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για επιχείρηση εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων και ζητεί να γίνει  αμεσα συζήτηση στην Βουλή.

Ομοβροντία πυρών από την αντιπολίτευση

Ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η «Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να τηρεί αποστάσεις ισορροπίας απέναντι στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Απέναντι στην αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης είναι καθήκον της βουλής των Ελλήνων να πραγματοποίησει ειδική συνεδρίαση για την επικαιροποίηση του ομόφωνου ψηφίσματος της για την αναγνώριση πολαιστινιακού κράτους όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος είχε επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης, κ. Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Χαρίτση και την κ. Κωνσταντοπούλου για κοινή δράση προς την κυβέρνηση προκειμένου εκείνη να προχωρήσει σε διεθνείς ενέργειες.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «για αυτό χρειαζόμαστε ισχυρή διεθνή κοινότητα και ισχυρούς θεσμούς και οργανισμούς, δεν αρκούν οι δηλώσεις, χρειάζονται μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ζήτησα και εγώ να πάρουμε όσες πρωτοβουλίες μπορούμε και όλα τα προοδευτικά κόμματα να απαιτήσουν από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να πάρει μέτρα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που διοργανώνουν ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς το βράδυ της Κυριακής στο Σύνταγμα.

«Επείγει να δυναμώσει η λαϊκή κινητοποίηση για να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον Παλαιστινιακό λαό», τονίζει.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του, κάνει λόγο για «άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών και αμυντικών συνεργασιών με το Ισραήλ».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να πράξει το καθήκον που έχει κάθε ελληνική κυβέρνηση απέναντι στη γενοκτονία».

«Άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Την Κυριακή διοργανώνονται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Πηγή: ertnews.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πολωνία: Αντίθετη η κοινή γνώμη σε συμμετοχή σε ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία – Αποτελέσματα δημοσκόπησης

Η πλειονότητα των Πολωνών αντιτίθεται στη συμμετοχή σε μια πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας SW Research που δημοσιεύεται σήμερα. Σύμφωνα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χανιά: Υψηλότερο το επίπεδο των τουριστών – Προβλήματα με τις υποδομές και τον συνωστισμό

Ολοένα και περισσότεροι αλλοδαποί τουρίστες επιλέγουν τη Δυτική Κρήτη για διακοπές, με έξι στους δέκα να επισκέπτονται την περιοχή για πρώτη φορά. Αυτή η σημαντική

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εξαρθρώθηκε συμμορία διαρρηκτών με πλούσια δράση στη Ρόδο

Το γραφείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου θα περάσουν τις επόμενες ώρες 4 νεαροί ημεδαποί, ένας δεκατριάχρονος, δύο δεκατετράχρονοι και ένας δεκαπεντάχρονος έχοντας στο φάκελο της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εξιχνίαση δύο περιπτώσεων τηλεφωνικής απάτης στην Φλώρινα – Τρεις συλλήψεις

Εξιχνιάσθηκαν, ύστερα από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Φλώρινας, δύο περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, που τελέσθηκαν από 20 έως 22 Αυγούστου 2025,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γιώργος Μαζωνάκης: Για κούρεμα και ξύρισμα λίγες ημέρες μετά το εξιτήριο από το Δρομοκαΐτειο

Ανανεωμένος και με θετική διάθεση εμφανίζεται ο Γιώργος Μαζωνάκης, λίγες ημέρες μετά το επίσημο εξιτήριό του από το Δρομοκαΐτειο. Το μεσημέρι του Σαββάτου (23/8) ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μελέτη: Το μπρόκολο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο καρκίνος του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >