AD

ΦΠΑ στα ακίνητα: Παράταση στο «πάγωμα» έως το τέλος του 2026

Στην παράταση της αναστολής επιβολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα και για το έτος 2026 προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη της οικοδομής και των επενδύσεων στις κατασκευές και την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Το «πάγωμα» του ΦΠΑ αφορά όλα τα αδιάθετα ακίνητα των κατασκευαστών, τα οποία έχουν ανεγερθεί με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το 2006 και μετά, είτε πρόκειται για ιδιόκτητα ακίνητα, είτε για ακίνητα που κατασκευάστηκαν μέσω αντιπαροχής.

Με τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, οι συναλλαγές για τα νεόδμητα ακίνητα θα συνεχίσουν να φορολογούνται αποκλειστικά με φόρο μεταβίβασης 3%, αντί του ΦΠΑ 24%.

Η διαφορά για τον αγοραστή είναι σημαντική καθώς για διαμέρισμα αξίας 250.000 ευρώ, ο ΦΠΑ θα ανερχόταν σε 60.000 ευρώ, ενώ ο φόρος μεταβίβασης φτάνει μόλις τα 7.500 ευρώ, δηλαδή προκύπτει όφελος 52.500 ευρώ.

Παράλληλα, αναστέλλεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 και η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας ακινήτων (15%), ο οποίος αφορά τα κέρδη από την πώληση ακινήτου, υπολογιζόμενα από τη διαφορά τιμής αγοράς και τιμής πώλησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του οικονομικού σχεδιασμού για το επόμενο έτος.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στα σημερινά επίπεδα, με μοναδική εξαίρεση την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, χωρίς άλλες αναπροσαρμογές.

Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα επιβλήθηκε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου 2006, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, ενώ μέχρι τότε οι μεταβιβάσεις επιβαρύνονταν μόνο με φόρο μεταβίβασης.

Η απόφαση για τη διατήρηση των φορολογικών ελαφρύνσεων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την οικοδομική δραστηριότητα, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόσβαση περισσότερων πολιτών στην απόκτηση κατοικίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Συνελήφθη στην Ιταλία ο Βιλντόζα με τη σύζυγό του – Επιτέθηκαν σε διασώστες γιατί ασθενοφόρο είχε κλείσει το δρόμο

Ο Λούκα Βιλντόζα και η σύζυγός του, Μιλίτσα Τάσιτς, κατηγορούνται για επίθεση σε διασώστες στην Μπολόνια της Ιταλίας. Σύμφωνα με το «iL Resto del Carlino»,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα απολιθώματα χεριού του Paranthropus boisei με «εκπληκτικά» χαρακτηριστικά

Τα πρώτα γνωστά απολιθώματα χεριού από τον εξαφανισμένο ανθρώπινο συγγενή Paranthropus boisei, ήρθαν στο φως στην Κένυα, προσφέροντας νέα στοιχεία για τη ζωή και τις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γαλλία: Απέρριψε η Εθνοσυνέλευση την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Λεκορνί

Με 271 ψήφους υπέρ και κατώφλι τους 289, η πρόταση της Ανυπότακτης Γαλλίας απορρίφθηκε. Πρώτη δοκιμασία για τη νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση υπό τον Σεμπαστιάν Λεκορνί. Η

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το πανεπιστήμιο Μπράουν αρνήθηκε να προσυπογράψει τη «συμφωνία» που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ

Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μπράουν Κριστίνα Πάξον δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι αρνήθηκε να υπογράψει το πανεπιστήμιό της ένα μνημόνιο της κυβέρνησης Τραμπ, κάνοντας το φημισμένο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >