AD

Αϊτή: Υπέρ της ενίσχυσης της διεθνούς δύναμης κατά των συμμοριών, οι ΗΠΑ και έξι ακόμα χώρες

«Ομάδα εταίρων» θα δημιουργηθεί προκειμένου να επιβλέπει την πολυεθνική δύναμη, που έχει ανατεθεί να βοηθήσει στον αγώνα εναντίον των συμμοριών που λυμαίνονται την Αϊτή, όπως αποφάσισαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων έξι χωρών, συνηγορώντας στην ενίσχυσή της.

Μπροστά στην ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας συμμοριών που πλέον ελέγχουν σχεδόν όλη την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε το 2023 πράσινο φως για τη δημιουργία της πολυεθνικής αποστολής υποστήριξης ασφαλείας (ΠΑΥΑ), υπό την ηγεσία της Κένυας, για να προσφερθεί βοήθεια στην αϊτινή αστυνομία, που αδυνατούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Όμως έναν χρόνο και πλέον αφότου άρχισε η ανάπτυξή της –που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί–, η κατάσταση δεν έχει σταματήσει να χειροτερεύει.

Η ΠΑΥΑ δεν διαθέτει «τους πόρους και τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσει την ολοένα μεγαλύτερη πρόκληση», αναγνωρίζεται στο κείμενο που συνυπογράφεται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά, του Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας, της Τζαμάικας, των Μπαχαμών και της Κένυας και επιδόθηκε από την κυβέρνηση της Αϊτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Μόνο μια ενισχυμένη δύναμη», με υποστήριξη του ΟΗΕ, με «ρωμαλέα» εντολή να διεξαγάγει επιχειρήσεις εναντίον των συμμοριών χρησιμοποιώντας ισχύ, «μπορεί να μειώσει σημαντικά τον έλεγχο των συμμοριών» στην πρωτεύουσα που εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές, συνεχίζει η επιστολή.

Με δεδομένη την κραυγαλέα έλλειψη χρηματοδότησης και εξοπλισμού της ΠΑΥΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συνέστησε τον Φεβρουάριο να δημιουργηθεί νέο γραφείο του οργανισμού, που θα είναι αρμόδιο για να της προσφέρει επιμελητειακή και επιχειρησιακή υποστήριξη.

Και για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας υπέδειξε επίσης τη δημιουργία «μόνιμης ομάδας εταίρων» που θα δώσουν στρατηγική κατεύθυνση στην αποστολή.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην επιστολή τους την Τετάρτη (27/08) , οι ΗΠΑ ανήγγειλαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν αυτή την ομάδα, σε αυτό το στάδιο με μέλη τις υπόλοιπες έξι χώρες.

Η ομάδα αυτή θα αναλάβει κυρίως να εγγυηθεί την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων προσωπικού που δεν θα καλύπτεται από το μελλοντικό γραφείο του ΟΗΕ, περισσότερων αστυνομικών για τη δύναμη και τον «συντονισμό» της δράσης της.

Μόλις περίπου 1.000 αστυνομικοί, καθώς κι ορισμένοι στρατιωτικοί, από έξι χώρες –συμπεριλαμβανομένων 700 και πλέον μελών της αστυνομίας της Κένυας– από τους 2.500 που προβλεπόταν αρχικά να στελεχώσουν την ΠΑΥΑ έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Αϊτή ως αυτό το στάδιο.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κώστας Καραφώτης: «Δεν έχουμε κωδικούς στα social με την Κάτια, υπάρχει το μαζί και μας αρέσει πάρα πολύ»

Σημαντικές αποκαλύψεις έκανε ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης, στην εκπομπή “Happy Day” με την Σταματίνα Τσιμτσιλή την Τρίτη 24 Οκτωβρίου. Με αφορμή την πρεμιέρα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΙΝΣΕΤΕ: Ο τουρισμός ασφυκτιά από την υπερφορολόγηση και το υψηλό κόστος λειτουργίας

Αν και η Ελλάδα έχει βελτιώσει αισθητά τη θέση της στη συνολική φορολογική ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, η εικόνα είναι διαφορετική όταν πρόκειται

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πώς να αναγνωρίζουμε ένα νοθευμένο ποτό: Ειδικός χημικός εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε

Τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να διακρίνουν αν ένα ποτό είναι καθαρό ή όχι, παρουσίασε ο χημικός Γιώργος Δράκος στο ΕΡΤnews και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βίντεο ντοκουμέντο από ληστεία σε ψητοπωλείο στα Άνω Λιόσια

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που εξασφάλισε το ΕΡΤnews καταγράφει τη δράση τριών διαρρηκτών σε ψητοπωλείο στην πλατεία Μητροπόλεως στα Άνω Λιόσια. Οι διαρρήκτες, φορώντας μαύρες κουκούλες, χειρουργικές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: «Η τράπεζα πήρε μου 14 εκατομμύρια κι ακόμα χρωστάω, έπαιξα κι έχασα»

Συνέντευξη στην κάμερα του Happy Day παραχώρησε ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος, πρώην επιχειρηματίας, ο οποίος περιέγραψε τις δραματικές στιγμές της αιφνίδιας έξωσής του από το σπίτι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χαλάνδρι: Επιδειξίας επιτέθηκε σε νεαρή γυναίκα – Το θύμα περιγράφει τις στιγμές τρόμου που έζησε

Στιγμές τρόμου βίωσε μια νεαρή γυναίκα στο Χαλάνδρι, όταν δέχτηκε επίθεση από άγνωστο άνδρα, ενώ έκανε τζόκινγκ στην οδό Ταϋγέτου. Το περιστατικό συνέβη στις 11

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >