AD

Nord Stream: Εντάλματα σύλληψης για πέντε Ουκρανούς από τις γερμανικές Αρχές

Οι γερμανικές Αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για πέντε Ουκρανούς, ύποπτους για συμμετοχή σε επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream το 2022. Η σύλληψη έρχεται λίγες μέρες αφότου η ιταλική αστυνομία συνέλαβε έναν ακόμη Ουκρανό, ύποπτο για τον συντονισμό των επιθέσεων, αναφέρει το TVPWorld.

Θεωρούμενο τόσο από τη Μόσχα όσο και από τη Δύση ως πράξη δολιοφθοράς, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία. Το περιστατικό σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει επιδεινώσει την κρίση ενεργειακού εφοδιασμού της ηπείρου.

Επτά Ουκρανοί ύποπτοι

Γερμανοί ερευνητές έχουν πλέον ταυτοποιήσει επτά άτομα που πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνα για την επίθεση, σύμφωνα με έρευνα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Süddeutsche Zeitung, ARD και Die Zeit. Ένας από τους υπόπτους πιστεύεται ότι σκοτώθηκε ενώ υπηρετούσε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Πιστεύεται ότι ταξίδεψαν μέσω Πολωνίας με πλαστά διαβατήρια για να ναυλώσουν ένα γιοτ στη βόρεια γερμανική πόλη Ρόστοκ πριν ξεκινήσουν διασχίζοντας τη Βαλτική Θάλασσα για να σαμποτάρουν αγωγούς φυσικού αερίου. Λέγεται ότι η ομάδα περιλάμβανε Ουκρανούς ειδικούς σε ιστιοπλοΐα και καταδύσεις, και τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους λέγεται ότι είχε εκπαιδευτεί από τον γερμανικό στρατό για να υπηρετήσει στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Οι Αρχές φέρονται να βρήκαν ίχνη εκρηκτικών υλικών, δακτυλικά αποτυπώματα και δείγματα DNA στο γιοτ, τα οποία μπόρεσαν να συγκρίνουν με διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας αίτησης βίζας που είχε υποβάλει προηγουμένως ένας από τους υπόπτους για να επισκεφθεί την Ολλανδία, όπου έπρεπε να υποβάλει δακτυλικά αποτυπώματα.

Πιθανή κρατική υποστήριξη

Τα τρία έντυπα ανέφεραν επίσης ότι οι συνεχιζόμενες έρευνες υποδηλώνουν ότι οι φερόμενοι ως σαμποτέρ έλαβαν υποστήριξη από το ουκρανικό κράτος, κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βερολίνου, καθώς η Γερμανία υποστηρίζει ένθερμα τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής.
Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνούνται οποιαδήποτε κρατική εμπλοκή στην επίθεση στους αγωγούς. Τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι η Πολωνία μπορεί να αντιστάθηκε σκόπιμα στα γερμανικά αιτήματα για βοήθεια στη διερεύνηση της υπόθεσης, ισχυριζόμενοι ότι ένας από τους υπόπτους διέφυγε από την Πολωνία στην Ουκρανία με ουκρανικό διπλωματικό όχημα, παρά το αίτημα σύλληψης της Γερμανίας.

Τα τρία έντυπα ανέφεραν επίσης ότι Πολωνοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις γερμανικές υποψίες ότι το γιοτ που χρησιμοποιήθηκε από τους κατηγορούμενους σαμποτέρ είχε σταματήσει στην πόλη Κόλομπρζεγκ της βόρειας Πολωνίας.

Η υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία, «ένα λάθος»

Η Πολωνία αντιτίθεται εδώ και καιρό στις συμφωνίες για τον αγωγό Nord Stream μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας, επικρίνοντάς τες για την αύξηση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Το Κίεβο λέει ότι τα έσοδα από το ρωσικό φυσικό αέριο έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε μια ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Γερμανία έχει αναγνωρίσει ότι η υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια ήταν «ένα λάθος» και έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει παρόμοιες συμφωνίες στο μέλλον.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Θανάσης Ευθυμιάδης: «Καλός ο ασκητισμός, αλλά άμα βλέπεις τη Φαίη Σκορδά…» – Χαμός στο Buongiorno

Καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Buongiorno» ήταν σήμερα ο Θανάσης Ευθυμιάδης. Ο γνωστός ηθοποιός, μάλιστα, στο φινάλε αιφνιδίασε τη Φαίη Σκορδά. «Είσαι πανέμορφη! Καλός ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ποινική δίωξη σε βάρος του πλαστικού χειρουργού που επιτέθηκε σε 43χρονη οδηγό

Ποινική δίωξη για τέσσερα πλημμελήματα ασκήθηκε σε βάρος του πλαστικού χειρουργού, ο οποίος κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε 43χρονη οδηγό στην οδό Ηλιουπόλεως, επειδή αυτή οδηγούσε αργά.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γάζα: Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις παρά τη συμφωνία

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη συνοικία Σουτζάγια στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τη θανάτωσή τους, ισχυριζόμενος ότι πλησίαζαν τους στρατιώτες του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατερίνα Καινούργιου για Μουτσινά – Ηλιάκη: «Αυτό που ήθελε ο Νίκος ήταν να τον στηρίζουμε, πλέον δεν μιλιούνται βέβαια οι δυο τους»

Στην πρόσφατη δήλωση της Μαρίας Ηλιάκη για τον Νίκο Μουτσινά και την έκταση που πήρε το θέμα στα sites και τις εκπομπές αναφέρθηκε η Κατερίνα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

CNN: Επόμενη η Ουκρανία στη λίστα του Τραμπ – Το μοναδικό μάθημα που μπορεί να πάρει από τη Γάζα

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κνεσέτ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η ειρήνη στην Ουκρανία είναι η επόμενη προτεραιότητά του. Αυτή είναι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μιχαηλίδου: Για τρία χρόνια ακόμα η υλοποίηση του προγράμματος «Αποϊδρυματοποίηση Ατόμων με Αναπηρία»

Για τρία χρόνια ακόμα και μέχρι 31-12-2028 επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «Αποϊδρυματοποίηση Ατόμων με Αναπηρία» σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >