AD

Νέα Αριστερά για τη ΔΕΘ: Ούτε πάρκο, ούτε έκθεση – O Μητσοτάκης υποβαθμίζει την Θεσσαλονίκη

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας παραδέχθηκε σήμερα ότι δεν είναι “πολύ αισιόδοξη” σχετικά με το ενδεχόμενο ο “27” να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ, παρά την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας.

“Δεν είμαι πολύ αισιόδοξη, και δεν πρόκειται βέβαια να λάβουμε αποφάσεις σήμερα”, είπε στην Κοπεγχάγη πριν από μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των “27”. “Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι είμαστε διαιρεμένοι”, είπε η Κάλας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αναστολή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ισραηλινών νεοφυών (start-up) επιχειρήσεων, όμως “ακόμη και αυτό το μέτρο”, αν και μάλλον “επιεικές” δεν έχει επιλεγεί από τους “27” λόγω των διαιρέσεών τους, υπογράμμισε η Εσθονή ηγέτης.

Πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ουγγαρία ή η Σλοβακία, εκφράζουν επιφυλάξεις για τη λήψη μέτρων κατά του Ισραήλ, ενώ άλλες, όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία είναι πολύ πιο ευνοϊκές σε τέτοια μέτρα.

Η Δανία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, έχει ταχθεί υπέρ μιας λύσης που θα παρακάμπτει τον κανόνα της ομοφωνίας και προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η ΕΕ πρέπει να “περάσει από τα λόγια στα έργα”, δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, προτείνοντας για παράδειγμα να απαγορευθούν οι εισαγωγές με προέλευση τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Η απόφαση αυτή, που εμπίπτει στο πεδίο της εμπορικής πολιτικής, μπορεί να ληφθεί με ειδική πλειοψηφία, εξήγησε.

Ο κανόνας της ομοφωνίας μπλοκάρει μεγάλο αριθμό αποφάσεων όχι μόνο σχετικά με το Ισραήλ αλλά και με την Ουκρανία λόγω της εναντίωσης της Ουγγαρίας.

“Έχουμε ένα καταστατικό πρόβλημα στην Ευρώπη: το πιο αργό σκάφος στο κομβόι αποφασίζει την ταχύτητα. Πρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε η πλειοψηφία να μπορεί να εκφραστεί”, δήλωσε ο Δανός υπουργός.

Η κατάσταση στη Γάζα συνιστά “απόλυτη τραγωδία”, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Η Λωρίδα της Γάζας, που μαστίζεται από λιμό, έχει φθάσει σε ένα “κρίσιμο σημείο”, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM).

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις, τόσο διεθνώς όσο και στο Ισραήλ, προκειμένου να βάλει τέλος στον πόλεμο, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πει ότι θέλει να συνεχίσει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας για να τελειώνει με το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και να φέρει πίσω όλους τους ομήρους που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κόνι Μεταξά: «Αν είσαι μοναχοπαίδι, πιστεύεις ότι φταις εσύ για το διαζύγιο των γονιών σου»

Για το διαζύγιο των γονιών της, μεταξύ άλλων, μίλησε η Κόνι Μεταξά σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό ΟΚ! και στον Αστέρη Κασιμάτη. Η τραγουδίστρια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στα 99α γενέθλια της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα γενέθλια της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, η οποία στις 29 Αυγούστου έγινε 99 ετών παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στα social media φαίνεται ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΔΕΘ: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη πυροδοτούν την αντιπαράθεση – Παρέμβαση Τσίπρα τροφοδοτεί σενάρια νέου κόμματος

Η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την οικονομία και τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) παραμένει έντονη. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ως βασική στόχευση την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Tην επανεξέταση της απόφασης για κατάργηση της 1ης Στρατιάς ζητούν Περιφέρεια Θεσσαλίας και τοπικοί φορείς

Την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την εξαγγελθείσα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατάργηση της 1ης Στρατιάς , εξέφρασαν βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λίλιαν Αρχοντή: «Χωρίσαμε από την αρχή της εγκυμοσύνης μου, δεν ήθελα να είμαι μια μανούλα μόνη»

Η Λίλιαν Αρχοντή άνοιξε την καρδιά της στην OnTime και στη Σίσσυ Μενεγάτου. Η «Λίλα» από το «Κωνσταντίνου και Ελένης» περιέγραψε πώς βίωσε μόνη την εγκυμοσύνη,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >