AD

Η τραγωδία ενός διανομέα «ξεχείλισε το ποτήρι» της κοινωνικής δυσαρέσκειας στην Ινδονησία

Διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, κτίρια έχουν πυρποληθεί και σπίτια πολιτικών έχουν λεηλατηθεί καθώς η αντι-κυβερνητική αναταραχή εξαπλώνεται στην Ινδονησία – και οι αρχές απαντούν με αστυνομικές δυνάμεις.

Οι μαζικές διαδηλώσεις, τροφοδοτούμενες από την αύξηση του κόστους διαβίωσης και τη δημόσια δυσαρέσκεια με την πολιτική ελίτ, ξεκίνησαν στην Τζακάρτα στις 25 Αυγούστου, για να καταδικάσουν αυτό που πολλοί θεωρούσαν υπερβολικές αμοιβές και στεγαστικά επιδόματα για τα μέλη του κοινοβουλίου.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τα πράγματα κλιμακώθηκαν με βίαια περιστατικά. Την Πέμπτη το βράδυ, μετά από αυξανόμενες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αρχών, η αστυνομία στην Τζακάρτα παρέσυρε και σκότωσε τον 21χρονο μοτοσικλετιστή και οδηγό Rideshare, Affan Kurniawan.

Ο Πρόεδρος Prabowo Subianto και ο αρχηγός της αστυνομίας ζήτησαν συγγνώμη για τον θάνατό του – αλλά αυτό πυροδότησε περαιτέρω δυσαρέσκεια, η οποία εξαπλώθηκε στη Δυτική Ιάβα και τα νησιά Μπαλί και Λομπόκ.

Τουλάχιστον επτά άτομα έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον συντονιστή υπουργό οικονομικών της Ινδονησίας.

Οι παροχές που πυροδότησαν τις διαδηλώσεις

Ο κύριος λόγος των διαδηλώσεων ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα επιδόματα των εθνικών βουλευτών.

Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι λάμβαναν πάνω από 100 εκατομμύρια ρουπίες (£4.499; $6.150) τον μήνα, πάνω από 30 φορές το μέσο εθνικό εισόδημα, μαζί με σοβαρό στεγαστικό επίδομα.

Στο μεταξύ, οι καθημερινοί Ινδονήσιοι αντιμετώπιζαν κρίση στο κόστος ζωής.

Όπως δήλωσε η Dr Eve Warburton: «Καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα λιτότητας και οι πολίτες αισθάνονται οικονομικά ανασφαλείς, η άνοδος των εισοδημάτων της ήδη πλούσιας πολιτικής τάξης προκάλεσε οργή και οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους».

Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν μετά τον θάνατο του Affan και πλέον περιλαμβάνουν ζητήματα αστυνομικής βίας και λογοδοσίας.

Άλλα συστημικά ζητήματα που τροφοδοτούν την οργή: πολιτική διαφθορά, κοινωνική ανισότητα και οικονομικές δυσκολίες, από τις οποίες οι πλούσιοι και ισχυροί φαίνεται να είναι προστατευμένοι.

Ο Vedi Hadiz δήλωσε: «Οι ελίτ ζουν σε έναν κόσμο πολυτελείας – όπως φαίνεται από τις υπερβολικές παροχές των βουλευτών – κάτι που προκαλεί την αίσθηση αδικίας στον κόσμο».

Αντίδραση της κυβέρνησης

Για να περιορίσει τις διαδηλώσεις, ο Πρόεδρος Prabowo ανακοίνωσε την περιορισμένη μείωση κάποιων επιδομάτων των πολιτικών.

Αν και η κίνηση ικανοποίησε τους διαδηλωτές, κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν αρκεί.

Ο Herianto, πρώην κεντρικός συντονιστής της Ένωσης Φοιτητών, δήλωσε: «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες της δυσαρέσκειας».

Καταστολή

Ταυτόχρονα, ο Prabowo διέταξε στρατό και αστυνομία να εντείνουν τη δράση κατά των ταραξιών, ληστών και εμπρηστών, μετά από επιθέσεις σε σπίτια μελών κομμάτων και δημόσια κτίρια.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν περιφερειακά κτίρια κοινοβουλίων σε πολλές επαρχίες.

Στο Makassar, ένα τοπικό κοινοβούλιο πυρπολήθηκε, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίζοντας αρκετούς.

Στην Τζακάρτα, οργισμένα πλήθη ληστεύουν σπίτια μελών της περιφερειακής συνέλευσης, που είχαν προηγουμένως κάνει αρνητικές δηλώσεις για τους διαδηλωτές.

Το TikTok ανέστειλε προσωρινά τη ζωντανή μετάδοση στην Ινδονησία για να περιορίσει τη διάδοση προκλητικού περιεχομένου.

Ανάγκη για αλλαγή

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα πρόσφατα γεγονότα ίσως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς πολλά βασικά οικονομικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Οι διαδηλώσεις θεωρούνται από τους ειδικούς ως μία από τις σημαντικότερες εκρήξεις διαμαρτυρίας στην Ινδονησία μετά την πτώση του Σουχάρτο το 1998, με βαθιά και ευρέως αισθητή οργή.

Οι διαδηλωτές ελπίζουν ότι θα αξιοποιήσουν τη δυναμική για μια ευρύτερη συστημική αναμόρφωση.

Όπως λέει ο Herianto: «Η κοινωνική κινητοποίηση συχνά αναδύεται από συσσωρευμένα παράπονα και τέτοια γεγονότα μπορούν να γίνουν σημεία καμπής. Το αν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή εξαρτάται από τη διάθεση των ηγετών να ακούσουν και να ενεργήσουν προς όφελος των πολιτών».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η «μαρίδα» έχασε 17 δισ. από το Bitcoin, το λάθος στοίχημα

Οι επενδυτές λιανικής έχουν υποστεί εκτιμώμενες απώλειες ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν έκθεση στο Bitcoin μέσω εταιρειών που συγκεντρώνουν ψηφιακά περιουσιακά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σάκης Αρναούτογλου: «Αν δεν με στήριζε ο Γρηγόρης δεν θα ήμουν εδώ»

Ο γνωστός μετεωρολόγος και Ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Happy Day» και στην Όλγα Λαφαζάνη, όπου αναφέρθηκε στις αλλαγές που βιώνει λόγω της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χημική ουσία που συνδέεται με καρκίνο και υπογονιμότητα βρέθηκε σε πιπίλες – Τι δείχνουν οι έλεγχοι

Χημική ουσία που συνδέεται με διαταραχές της σεξουαλικής ανάπτυξης, την παχυσαρκία και τον καρκίνο βρέθηκε σε πιπίλες που κατασκευάζονται από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές μάρκες. Σύμφωνα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Τραμπ πιέζει για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία: Διάλογος, επιφυλάξεις και η σκιά των Tomahawk – Το βλέμμα όλων στη Βουδαπέστη

Νέο κεφάλαιο, για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, άνοιξε με την συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, 24 ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν. Οι συνομιλίες αναβαθμίζονται

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τσουκαλάς: Το 70% της κοινωνίας τρομάζει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας θητείας Μητσοτάκη

«Διχαστική» για την κοινωνία χαρακτήρισε την τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη που φέρνει η κυβέρνηση την Τρίτη στη Βουλή, ο εκπρόσωπος Τύπου του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αποφυλακίζεται ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Ανιμπάλ, έπειτα από δέκα χρόνια – Ο Σαρκοζί, η κράτηση χωρίς δίκη και τα 11 εκατ. δολάρια εγγύηση

Υπό τον όρο ότι θα καταβάλει εγγύηση ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίω, οι δικαστικές αρχές του Λιβάνου διέταξαν την αποφυλάκιση του Χάνιμπαλ Καντάφι, γιου του πρώην

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >