AD

UNICEF: Έξι εκατομμύρια παιδιά απειλούνται με αποκλεισμό από την εκπαίδευση ως το 2026 λόγω μείωσης της διεθνούς βοήθειας

Περίπου έξι εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου μέχρι τα τέλη του 2026, εξαιτίας της δραστικής μείωσης της διεθνούς χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, προειδοποίησε χθες η UNICEF.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση, η δημόσια αναπτυξιακή βοήθεια (ΔΑΒ) που κατευθύνεται στον τομέα της εκπαίδευσης αναμένεται να μειωθεί κατά 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026 — ποσοστό που αντιστοιχεί σε πτώση της τάξης του 24% σε σύγκριση με το 2023. Σχεδόν το 80% αυτής της μείωσης οφείλεται σε περικοπές που έχουν ανακοινωθεί από τρεις βασικούς δωρητές: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Αν οι περικοπές αυτές γίνουν πραγματικότητα, η UNICEF εκτιμά πως επιπλέον 6 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το σχολείο το 2026, το 30% από τα οποία ζει σε «καταστάσεις ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης». Ο αριθμός τους ισούται με το να άδειαζαν «όλα τα πρωτοβάθμια σχολεία στη Γερμανία και στην Ιταλία», τόνισε το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία στην ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Συνολικά, θα αύξαναν στα 278 εκατομμύρια τον αριθμό των παιδιών τα οποία στερούνται το σχολείο.

«Κάθε δολάριο που κόβεται από την εκπαίδευση δεν είναι απλώς δημοσιονομική απόφαση, κρίνει το μέλλον ενός παιδιού που διακυβεύεται», επισήμανε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.

«Η εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συχνά γίνεται σωσίβιο, φέρνει τα παιδιά σε επαφή με βασικές υπηρεσίες, όπως η υγεία, η προστασία, η θρεπτική τροφή. Προσφέρει επίσης την καλύτερη ευκαιρία σε κάθε παιδί να ξεφύγει από τη φτώχεια», να «οικοδομήσει καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.

Η υπηρεσία εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για χώρες όπου εκτυλίσσονται ανθρωπιστικές κρίσεις: αυτές ακριβώς αφορούν οι πιο κραυγαλέες περικοπές. Έτσι, σε κάποιες, όπως η Αϊτή, η Σομαλία ή τα παλαιστινιακά εδάφη, εκτιμά πως θα χαθεί το 10% του εθνικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους πρόσφυγες της μειονότητας Ροχίνγκια της Μιανμάρ, 350.000 παιδιά ενδέχεται να στερηθούν την εκπαίδευση «μόνιμα».

Η UNICEF προειδοποιεί ακόμη εναντίον του αντίκτυπου για την εκπαίδευση των κοριτσιών, λόγω περικοπών χρηματοδοτήσεων για συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και για την κατασκευή τουαλετών για αυτά.

Γεωγραφικά, η κεντρική και δυτική Αφρική κινδυνεύουν να υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα, με 1,9 εκατ. παιδιά να απειλούνται να στερηθούν το σχολείο. Η Ακτή Ελεφαντοστού και το Μάλι είναι ανάμεσα στα κράτη όπου ο αντίκτυπος θα είναι ο βαρύτερος.

Πέρα από αυτά που θα τεθούν εντελώς εκτός των εκπαιδευτικών συστημάτων, άλλα 290 εκατ. παιδιά σε διεθνές επίπεδο κινδυνεύουν να υποστούν πτώση της ποιότητας της εκπαίδευσής τους, συμπληρώνει η UNICEF.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Προσπάθησαν να πατήσουν αστυνομικό, εκβίαζαν με θράσος και είχαν “άκρες” στην ΕΛΑΣ – Συνεχείς αποκαλύψεις για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης στα Χανιά

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε σε Χανιά και Ρέθυμνο, μετά από πολύμηνη έρευνα της ΕΛΑΣ. Όπως έγινε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία Αλβανού στον Άγιο Παντελεήμονα – Πληρωμένο συμβόλαιο «βλέπουν» οι αρχές

Στη σύλληψη δύο 27χρονων Ελλήνων προχώρησε η αστυνομία για τη δολοφονία ενός 47χρονου Αλβανού στο κέντρο της Αθήνας στις 18 Αυγούστου. Οι δύο δράστες φέρονται

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τατιάνα Στεφανίδου: «Δεν θα μπορούσα να ζήσω συμβατικά σε έναν γάμο, ούτε εγώ ούτε εκείνος»

Μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της παραχώρησε η Τατιάνα Στεφανίδου στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο, Νίκο Γεωργιάδη. Δύο ημέρες μετά την τηλεοπτική της επιστροφή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ευρωμπάσκετ 2025: Μάχη πρωτιάς με την Ισπανία για την Εθνική – Ζωντανά αύριο Πέμπτη 4/9 στις 21.30

Χωρίς τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Γιαννούλη Λαρεντζάκη, η Εθνική μπάσκετ των ανδρών ηττήθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωμπάσκετ από τη Βοσνία, με 80-77. Την Πέμπτη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >