AD

Τα τρία τέταρτα των Παλαιστίνιων κρατουμένων από τη Γάζα δεν είναι μαχητές, σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού

Μόνο ένας στους τέσσερις κρατούμενους από τη Γάζα αναγνωρίζεται ως μαχητής από τις ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με απόρρητα στοιχεία, με τους πολίτες να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων που κρατούνται καταχρηστικά χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Μεταξύ των φυλακισμένων για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες ή να δικαστούν περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, συγγραφείς, ιατρικό προσωπικό, ασθενείς, άτομα με αναπηρία και παιδιά.

(AP Photo/Adel Hana)

Μεταξύ των πιο κραυγαλέων περιπτώσεων είναι αυτές μιας 82χρονης γυναίκας με Αλτσχάιμερ που φυλακίστηκε για έξι εβδομάδες και μιας ανύπαντρης μητέρας που χωρίστηκε από τα μικρά παιδιά της. Όταν η μητέρα αφέθηκε ελεύθερη μετά από 53 ημέρες, βρήκε τα παιδιά να ζητιανεύουν στους δρόμους.

Η στρατιωτική βάση Σντε Τεϊμάν κάποτε φιλοξενούσε τόσους πολλούς άρρωστους, ανάπηρους και ηλικιωμένους Παλαιστίνιους που είχαν το δικό τους υπόστεγο, το οποίο ονομαζόταν «η γεροντολογική πτέρυγα», σύμφωνα με έναν στρατιώτη που υπηρετούσε εκεί.

Η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών διατηρεί μια βάση δεδομένων με τα ονόματα περισσότερων από 47.000 ατόμων, τα οποία κατατάσσει ως μαχητές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Θεωρείται ως η πιο αξιόπιστη δεξαμενή πληροφοριών που διαθέτει το Ισραήλ για τις εχθρικές δυνάμεις, σύμφωνα με πολλές πηγές. Βασίζεται σε πληροφορίες που περιλαμβάνουν αρχεία που έχουν καταγραφεί από τη Χαμάς, τα οποία ενημερώνονται τακτικά και περιλαμβάνουν ονόματα και νέων στρατολογημένων.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η βάση δεδομένων κατέγραφε 1.450 άτομα υπό κράτηση, των οποίων τα αρχεία έφεραν την ένδειξη «συνελήφθησαν». Αυτό ισοδυναμεί με μόλις έναν στους τέσσερις Παλαιστίνιους από τη Γάζα που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με μαχητές από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

(AP Photo/Adel Hana)

Εκείνη τη στιγμή τον Μάιο, στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονταν 6.000 άτομα βάσει της νομοθεσίας του για τους «παράνομους μαχητές», η οποία επιτρέπει την επ’ αόριστον φυλάκιση χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη.

Εντούτοις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και Ισραηλινοί στρατιώτες λένε ότι η αναλογία μαχητών προς πολίτες είναι ακόμη μικρότερη.

Η νομοθεσία του Ισραήλ περί παράνομων μαχητών επιτρέπει την αόριστη κράτηση χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων σε δημόσια δίκη. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που κρατούνται ως παράνομοι μαχητές ουσιαστικά κρατούνται σε απομόνωση , γεγονός που επιδεινώνει την αγωνία, τόσο για όσους βρίσκονται στη φυλακή, όσο και για τους συγγενείς τους στη Γάζα.

Πηγή: The Guardian

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τα τρία τέταρτα των Παλαιστίνιων κρατουμένων από τη Γάζα δεν είναι μαχητές, σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού

Μόνο ένας στους τέσσερις κρατούμενους από τη Γάζα αναγνωρίζεται ως μαχητής από τις ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με απόρρητα στοιχεία, με τους πολίτες να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη στην Καστοριά – Ταυτοποιήθηκε 37χρονος ως ο δράστης

Μία ακόμη υπόθεση τηλεφωνικής απάτης εξιχνιάστηκε από τις τοπικές αρχές, φέρνοντας στο φως τη δράση ενός 37χρονου ημεδαπού. Η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μόνο το 54% των Ελλήνων οδηγών φορά ζώνη ασφαλείας – Αυξάνεται η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Η πρώτη αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ηλικίας 5-29 ετών παραμένουν τα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα. Παράλληλα, η συνολική χρήση ζώνης ασφαλείας φτάνει μόλις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ανησυχία και οργή για την τύχη του ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού της Κωνσταντινούπολης

Ο γραφικός σιδηροδρομικός σταθμός Χαϊνταρπασά βρίσκεται ακριβώς πάνω στις όχθες του Βόσπορου και εγκαινιάστηκε το 1908, στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως πύλη της Ευρώπης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τατιάνα Στεφανίδου: «Ήταν πολύ δύσκολο να βρω μια ζώνη που να μην πέφτει πάνω στον Νίκο»

«Παίζει ρόλο ότι είμαστε στην ίδια δουλειά. Ακόμα και στις διακοπές, όλη μέρα ακούγαμε ειδήσεις», δήλωσε η Τατιάνα Στεφανίδου. Σε μία σπάνια συνέντευξη προχώρησε η Τατιάνα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >