AD

Έργα του βραβευμένου καλλιτέχνη Πάνου Προφήτη στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Η Έκθεση «Πάνος Προφήτης. La Bocca La Grotta» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του βραβείου της Art Athina 2024 για νέο καλλιτέχνη.

Με τον ίδιο τον τίτλο «La Bocca La Grotta» (Το Στόμα Το Σπήλαιο) να παραπέμπει στην πλατωνική αλληγορία ή σε χρησμούς χθόνιων μαντείων, οι ισορροπίες μεταξύ αρχετυπικών διπόλων – όπως αυτά του σκότους και του φωτός, του άνω και κάτω κόσμου, της κωμωδίας και του δράματος, της ζωής και του θανάτου, του κοσμικού και του μεταφυσικού – συνθέτουν το πλέγμα της έκθεσης του βραβευμένου εικαστικού από την Art Athina Πάνου Προφήτη στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο) στην Αθήνα, από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2025.

Στην έκθεση «La Bocca La Grotta», γλυπτά, κατασκευές και σκηνικές εγκαταστάσεις του Πάνου Προφήτη παρουσιάζονται όχι τυχαία σε ένα μουσείο αφιερωμένο στη σύγχρονη γλυπτική και προ(σ)καλούν το βλέμμα των θεατών να κινηθεί τολμηρά στη σκιά, εκεί που η υπόσχεση κάθε βεβαιότητας αμφισβητείται.

Ο Προφήτης, μιλώντας μια υβριδική και σαφώς μεταμοντέρνα γλώσσα, επιστρέφει –μορφολογικά– στις πλαστικές απαρχές των αρχαϊκών γλυπτών και –εννοιολογικά– στο σώμα, αντικρίζοντάς το ως σύμβολο και μύθο.

Το ιστορικό βάθος της γλυπτικής του και ακόμη περισσότερο η εναργής συνέχεια που το έργο του επιτυγχάνει να εξελίσσει στο πεδίο της ελληνικής γλυπτικής καταδεικνύουν εντέλει μια απόλυτα σύγχρονη καλλιτεχνική περίπτωση. Τα γλυπτά/εγκαταστάσεις του, αφηγηματικά με έναν καινοτόμο και προσωπικό τρόπο, διαθέτουν ένα απόλυτα άρτιο ιστορικό και αισθητικό υπόβαθρο· συνομιλούν με το παρελθόν και το επανεξετάζουν μέσα από εντελώς σύγχρονα υλικά και οπτικές.

H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και τον θεσμό της Art Athina για το βραβείο νέου καλλιτέχνη, επιδιώκοντας την υποστήριξη και προβολή του έργου νέων σύγχρονων καλλιτεχνών.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, με την υποστήριξη της Art Athina.

Επιμέλεια έκθεσης: Αρετή Λεοπούλου,Ιστορικός της τέχνης-Επιμελήτρια MOMus

Το βραβείο ArtAthina 2024 για νέο καλλιτέχνη

Ο Πάνος Προφήτης που εκπροσωπείται από την The Breeder gallery είναι ο νικητής του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, για τη χρονιά 2024. Ο θεσμός που καθιέρωσε η φουάρ το 2022, σε προγραμματική συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δυνατότητα υποψηφιότητας για το βραβείο έχουν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση.

Μετά από την εξέταση των 17 προτάσεων των υποψηφίων για το βραβείο που κατατέθηκαν από τις αίθουσες τέχνης, οι οποίες τους εκπροσωπούν, το έργο του Πάνου Προφήτη επελέγη ομόφωνα για το βραβείο για τη χρονιά 2024 από τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης. Η δουλειά του Πάνου Προφήτη κρίθηκε ότι αναπτύσσεται με εξαιρετική συνοχή και διακρίνεται για την πολλαπλότητα των καλλιτεχνικών του μέσων ‒συνθέσεις με ready mades αντικείμενα, γλυπτά, εγκαταστάσεις στον χώρο και performances‒, τον πειραματισμό, το θεωρητικό-ερευνητικό του πλαίσιο όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα από την ευρύτητα των αναφορών του, οι οποίες καλύπτουν ένα εκτεταμένο φάσμα (από την αρχαίο κόσμο και τη μυθολογία έως τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, τη λογοτεχνία, τη λαογραφία και την ιστορία, τις καθημερινές πραγματικότητες και δομές).

To βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη για τη χρονιά 2025 θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στις 18:00, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Πηγή: ertnews.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ζελένσκι: Ήταν ουσιαστικές οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είχε «ουσιαστικές» συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο κατά την επίσκεψή του στην πόλη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους για Πέτρο Φιλιππίδη: «Μένει μια ανακούφιση ότι έχει κλείσει αυτός ο κύκλος»

“Ήταν μια διαδικασία πολύ δύσκολη ψυχικά για όλους και τώρα τελείωσε” υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. Καλεσμένη στο Στούντιο 4 βρέθηκε η Άννα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Τραμπ κατηγορεί τη «σκοτεινή Κίνα» που έχασε την Ινδία, ενώ το Νέο Δελχί απαντά με μέτρα στήριξης

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιρρίπτει ευθύνες στη «σκοτεινή Κίνα» για την «απώλεια» της Ινδίας, το Νέο Δελχί ανακοινώνει μέτρα στήριξης των εξαγωγέων του,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Προειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ για εκστρατεία εξαπάτησης μέσω e-mail (phishing) – Πώς να αναγνωρίσετε τα παραπλανητικά μηνύματα

Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία ηλεκτρονικής απάτης, όπου αποστέλλονται παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing). Τα εν λόγω μηνύματα εμφανίζονται ως ειδοποιήσεις που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Ναντίνα Κυριαζή στον Μικρό Κεραμεικό: «Με δικά μου λόγια»

Στο πλαίσιο των συναυλιών που διοργανώνει ο Μικρός Κεραμεικός με τίτλο «Η Μουσική Είναι Γυναίκα», αφιερωμένες στις γυναίκες δημιουργούς και τραγουδίστριες της ελληνικής μουσικής σκηνής,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο ΠΟΥ καλεί το Ισραήλ να βάλει τέλος στον καταστροφικό λιμό της Γάζας

Για τον λιμό στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε την Παρασκευή (05/09) ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει αυτήν την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >