AD

Λάρισα: Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανασκαφής της Μονής Αγίου Δημητρίου των Μαρμαριανών

Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Μαρμαρίνης οι κάτοικοι του χωριού είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Διευθυντή της Πανεπιστημιακής ανασκαφής, Δρ. Ιωάννη Τσιουρή για την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας της Μονής του Αγίου Δημητρίου των Μαρμαριανών. Η έρευνα ξεκίνησε το 2023 και αποκάλυψε την πλέον ισχυρή μονή της ύστερης βυζαντινής περιόδου στην Ανατολική Θεσσαλία.

Στην εκδήλωση έκανε μια σύντομή παρέμβαση ο Δρ. Σταύρος Γουλούλης αναφερόμενος στην προέλευση του ονόματος Μαρμάριανη, όπως ονομαζόταν στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν και είναι γνωστή στην περιοχή η σημερινή Μαρμαρίνη.

Στην κατάμεστη από κατοίκους πλατεία, μεταξύ άλλων παρευρέθηκε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ο τμηματάρχης της ίδιας Εφορείας Δρ. Γιώργος Τουφεξής και ο πρώην Έφορος Αρχαιοτήτων κ Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης. Επίσης, ήταν εκεί η Πρόεδρος του ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγήτρια κ. Ιωάννα Λαλιώτου. Από την πλευρά του Δήμου Αγιάς οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αστέριος Έξαρχος και Γιώργος Παναγιώτου καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Θανάσης Παπαποστόλου. Σύσσωμο παραβρέθηκε και το Τοπικό Συμβούλιο με την Πρόεδρο κ. Ευαγγελία Νάστου και τους κ.κ. Βαγγέλη Ράντζο και Γιώργο Έξαρχο. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος κ. Έξαρχος και η Πρόεδρος του ΙΑΚΑ Καθηγήτρια κ. Λαλιώτου.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας αλλά και των ποικίλων δράσεων της ανασκαφικής ομάδας, με κορυφαία την μουσειοπαιδαγωγική δράση «Αρχαιολόγος για μιας ημέρα» που πραγματοποιήθηκε στην Μαρμαρίνη για τα παιδιά του χωριού μαρτυρούν, όχι μόνο την ποιότητα και τη δυναμική του επιστημονικού έργου που παράγεται αλλά και την αγαστή σύμπλευση και δεσμό με την τοπική κοινότητα.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

30 ημέρες προθεσμία για αδήλωτα ασανσέρ – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ιδιοκτήτες

Σε 30 ημέρες λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική ηλεκτρονική απογραφή όλων των ανελκυστήρων της χώρας στο ομώνυμο Μητρώο του υπουργείου Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, η

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τα ελληνικά ναυπηγεία εισέρχονται σε νέα εποχή – Moχλός ανάπτυξης το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE

Οριστική φαίνεται να είναι η αλλαγή σελίδας για τα ελληνικά ναυπηγεία, τα οποία, ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια στασιμότητας, παρουσιάζουν πλέον σαφή σημάδια ανασυγκρότησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιωάννα Παππά: «Γέννησα και σε 25 ημέρες επέστρεψα στη δουλειά, με βοήθησε ψυχολογικά»

Η Ιωάννα Παππά ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Το ΄χουμε». Η δημοφιλής ηθοποιός μίλησε στον Κώστα Τσουρό και στη Ναταλία Αργυράκη για την περίοδο που ήταν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σ. Μπέσεντ: «Λάθος» η επιβολή από την Κίνα περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ εκτίμησε ότι η Κίνα έκανε «λάθος» επιβάλλοντας περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, κρίνοντας ότι το Πεκίνο με αυτό τον

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >