AD

Εντός των τειχών του Ουίνδσορ: ‘Υψιστες τιμές στον Τραμπ με μηνύματα ήπιας διπλωματίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την υποδοχή του στο Λονδίνο ως μία από τις «υψηλότερες τιμές» της ζωής του και χαιρέτισε την «ειδική σχέση» μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ο βρετανικός Τύπος δίνει τα εύσημα στον βασιλιά Κάρολο Γ’ που «διέθεσε» το παλάτι του Ουίνδσορ για την «αποθέωση της ήπιας διπλωματίας».

«Σε αντάλλαγμα για  την απόλυτη εμπειρία του κόκκινου χαλιού, τις τιμητικές φρουρές, τις ιστορικές άμαξες, το συμπόσιο και την μεγαλοπρέπεια, ο Σερ Κιρ Στάρμερ αναμένει τον αμερικανό πρόεδρο στην εξοχική του κατοικία, το Τσέκερς, για να τεθούν δύσκολα ζητήματα όπως η Ουκρανία και οι εμπορικοί δασμοί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Times ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να προχωρήσει σε αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους, πριν προχωρήσουν σε αυτό το βήμα αρκετές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία, στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

«Ο Βασιλιάς Κάρολος σε ευαίσθητη θέση με τις γνωστές απόψεις για το περιβάλλον και η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη δεν βρέθηκε εμφανώς απέναντι από τις θέσεις του Τραμπ, χάρη στο φορτωμένο πρόγραμμα στριμωγμένο σε μιάμιση ημέρα», σχολιάζει το BBC.

Ο βασιλιάς Κάρολος επαίνεσε την προσωπική δέσμευση του Προέδρου Τραμπ στην «εύρεση λύσεων σε ορισμένες από τις πιο δύσκολες συγκρούσεις του κόσμου», καθώς ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία ενάντια στην «τυραννία», σε ομιλία του στο επίσημο συμπόσιο.

Ο Βασιλιάς αναφέρθηκε επίσης στις βρετανικές ρίζες του Τραμπ, στις πρόσφατες επισκέψεις του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε μια αναφορά στο αγαπημένο άθλημα του προέδρου, είπε: «Καταλαβαίνω ότι το βρετανικό έδαφος προσφέρεται για υπέροχα γήπεδα γκολφ».

Με τη συμμετοχή 1.300 ανδρών και γυναικών στρατιωτικών από τον Στρατό Ξηράς, το Βασιλικό Ναυτικό και τη RAF, η μεγαλύτερη τιμητική φρουρά που έχει προγραμματιστεί ποτέ για κρατική επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τίμησε το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ.

Μεταξύ των «φιλικών στιγμών το αστείο του Καρόλου, που προειδοποίησε τον πρόεδρο να προσέχει το σπαθί ενός από τους στρατιώτες στην παρέλαση, με αρκετή δόση βρετανικού φλέγματος.

Η σκυτάλη θα δοθεί την Πέμπτη, με τη Βασίλισσα Καμίλα και την Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε εκδηλώσεις με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ.

Συμπόσιο με τραπέζι 47 μέτρων, 139 κεριά και 1.452 μαχαιροπίρουνα

Η ομιλία του Βασιλιά, στο συμπόσιο για 160 καλεσμένους στο Κάστρο του Ουίνδσορ, τόνισε τις βαθιές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την ανάγκη διατήρησης πολιτιστικών, εμπορικών και στρατιωτικών δεσμών. «Ο λαός μας έχει αγωνιστεί και έχει πεθάνει μαζί για τις αξίες που θεωρούμε πολύτιμες», δήλωσε ο Κάρολος.

Στην ομιλία του στο συμπόσιο, ο πρόεδρος επαίνεσε τον πρίγκιπα Γουίλιαμ λέγοντας ότι θα είναι μια «απίστευτη επιτυχία στο μέλλον» και αποκάλεσε την Κάθριν «λαμπερή και τόσο υγιή και τόσο όμορφη».

Ειδικά για την περίσταση, δημιουργήθηκε ένα ειδικό κοκτέιλ «ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο», συνδυάζοντας καπνιστό ουίσκι με ς μαρμελάδα σπεριδοδειδών.

Ο βαρόνος του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ βρισκόταν στο συμπόσιο, καθισμένος δίπλα στον σύμβουλο του πρωθυπουργού Μόργκαν ΜακΣούινι. Ο Τιμ Κουκ της Apple, και ο Σαμ Άλτμαν της Open AI βρίσκονταν στο τραπέζι των 47 μέτρων, όπου και επισφραγίστηκαν επιχειρηματικοί δεσμοί και αμερικανικές επενδύσεις ύψους 150 δισεκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων 22 δισεκατομμυρίων λιρών από τη Microsoft.

Οι εκδηλώσεις, ακόμη και η βόλτα με τη βασιλική άμαξα, δεν έγιναν ορατές στο κοινό, καθώς όλες διοργανώθηκαν πίσω από τα τείχη του κτήματος των Ουίνδσορ..

Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία κατά της επίσκεψης, αλλά υπήρχαν και πλακάτ κατά του Τραμπ στο Ουίνδσορ.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και η αντιμοναρχική οργάνωση Republic.

Τα βρετανικά δημοσιεύματα έσπευσαν να εστιάσουν σε μικροπαραβιάσεις του βασιλικού πρωτοκόλλου καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έφτασαν στο κάστρο του Γούινσδορ με το ελικόπτερο Marine One 21 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα άφιξής τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραβίασε το πρωτόκολλο για δεύτερη φορά, καθώς τόσο εκείνος όσο και η Μελάνια αντάλλαξαν χειραψίες με τον Κάρολο και την Καμίλα, αλλά κανένας από τους δύο δεν έκανε βαθιά υπόκλιση, ως είθισται.

Πηγή: BBC

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Θανάσης Παπαγεωργίου: “Οι γονείς που ήταν πρόσφυγες και τους φέρθηκαν απαίσια”

Καλεσμένος στο Στούντιο 4 βρέθηκε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, το απόγευμα της Τετάρτης, όπου και συνομίλησε με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο στην ΕΡΤ.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το 93% των κατοικιών του Little Athens έχουν πωληθεί ή δεσμευθεί – Στο 1,4 δισ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων για το έργο Ελληνικού

Στο 1,4 δισ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων για το έργο Ελληνικού (The Ellinikon) από την έναρξή του μέχρι την 25.08.2025, με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία

Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του μικρού ιταλικού νησιού Παντελερία, ως φόρο τιμής στον αείμνηστο σχεδιαστή μόδας που περνούσε συχνά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 15 μονάδες στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ – Έως και οκτώ τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή

Στις 15 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΪ. Η έρευνα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς εμφανίστηκε ξανά μετά το ισραηλινό πλήγμα στην Ντόχα

Ο Γαζί Χαμάντ, ένα από τα σημαντικότερα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης (17/09) σε συνέντευξη που μεταδόθηκε απευθείας στο τηλεοπτικό δίκτυο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

“Λύγισε” ο Χάρης Ρώμας για την μητέρα του: “Δεν θέλω να σκέφτομαι το τέλος της”

O Χάρης Ρώμας έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής “Το ‘χουμε” και τον δημοσιογράφο Χάρη Λεμπιδάκη, το απόγευμα της Τετάρτης,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >