AD

Τιμολόγια Ρεύματος: Που αναμένεται να κυμανθούν τον Οκτώβριο

Για τα τιμολόγια του ρεύματος μίλησε ο Ενεργειακός επιθεωρητής, Πραγματογνώμονας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μιχάλης Καλογιαννάκης στην εκπομπή «UPDATE» του ΕΡΤNews.

Αρχικά, εξήγησε πως αναμένεται μία μικρή αύξηση στα τιμολόγια: «Με βάση το ιστορικό και με βάση τα στατιστικά που έχουμε τώρα φαίνεται ότι θα υπάρχει μια άνοδος. Τώρα αν θα είναι εκρηκτική, οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι θα είναι αρκετά μεγάλη. Πάντα, όπως και πέρυσι, υπήρχε μια αύξηση, διότι ο Σεπτέμβρης, λόγω του Αυγούστου, όπου είχαμε πολύ καλή παραγωγή, είχαμε καλύτερο μείγμα όπως ακούσατε ενεργειακό, έμπαιναν πολύ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είχαμε μικρότερη τιμή. Πάντα Σεπτέμβρης είναι πιο φθηνός και ο Οκτώβρης έχει σίγουρα αύξηση, το θέμα είναι πόσο».

Έπειτα, αναφέρθηκε στο τι πρέπει να προσέχει κάποιος στην αναζήτηση τιμολογίου και τι είναι το τιμολόγιο μεταξύ πράσινου και μπλε: «Είναι περίεργο, μια εξέλιξη του μπλε, δηλαδή θα έχεις μηνιαίο πάγιο, στο τέλος, στον τελευταίο μήνα του εξαμήνου θα γίνει μια εκκαθάριση, θα έχεις ένα συγκεκριμένο πάγιο 60€. Στο τέλος του εξαμήνου θα γίνεται το εκκαθαριστικό. Θα γίνει το εκκαθαριστικό στο οποίο θα έχεις την τιμή του μπλε μέχρι στιγμής αλλά μέχρι όμως μια κατανάλωση, άρα θα πρέπει να προσέξεις την κατανάλωσή σου. Η κατανάλωση θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 375 κιλοβατώρες το μήνα. 375 κιλοβατώρες είναι σχεδόν ενός μέσου νοικοκυριού που σχετικά προσέχει. (…) Είναι μια μετεξέλιξη του να έχεις κάτι σταθερό. Συγχρόνως όμως θα υπάρχει μια παρακολούθηση της κατανάλωσης σου, γιατί καλό είναι πέραν του να βλέπουμε τις τιμές που ανεβοκατεβαίνουν και είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν πλέον να κοιτάμε και τη δική μας κατανάλωση όσο και να επιλέξουμε σωστά, μεγάλη σημασία έχει η δική μας κατανάλωση και βλέπουμε ότι σχετικά με πέρυσι με την κατανάλωση που υπήρχε ανά μήνα υπάρχει μια πτώση, άρα εκτιμώ ότι πιάνει τόπο και οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι μια καλή περίοδο να κάνουμε τώρα παρεμβάσεις που δεν έχει ούτε ζέστη ούτε βροχές. Ο κόσμος σιγά σιγά εκπαιδεύεται στο να καταναλώνει λιγότερο».

Ταυτόχρονα, τόνισε για τα τα μπλε τιμολόγια: «Αυτή τη στιγμή, όπως είδαμε και για φέτος από την αρχή του χρόνου αλλά και συνολικά, τα μπλε τιμολόγια είναι πολύ πιο οικονομικά εν τέλει. Ο κόσμος στρέφεται προς τα εκεί γιατί έχει βαρεθεί να κοιτάει τις προσαυξήσεις κάθε μήνα, αλλά με μια απλή πράξη θα κάνει και ο ίδιος είναι πιο συμφέρον αυτή τη στιγμή, τον προστατεύει από τις μεγάλες αλλαγές».

Ερωτηθείς για το πόσο έχουν καταφέρει οι ΑΠΕ να συγκρατήσουν κάπως τις τιμές στην Ελλάδα απάντησε: «Το καλοκαίρι ας πούμε τον Αύγουστο που είχαμε και αέρα και ηλιοφάνεια πολύ μεγάλη, ουσιαστικά το ενεργειακό μίγμα εξαρτιόταν πολύ από τα ΑΠΕ και για αυτό έπεσε και η τιμή μετά τον Σεπτέμβριο. Άρα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει το πρόβλημα του δικτύου συνολικά είναι και η χώρα μας, αλλά είναι και οι υπόλοιπες χώρες και δεν μπορούν να επιτύχουν ούτε καλύτερη αποθήκευση, ούτε καλύτερη διανομή. Όταν δηλαδή με τις ΑΠΕ μπορούμε και παράγουμε πολύ ενέργεια από ότι χρειαζόμαστε, δεν έχουμε ούτε να αποθηκεύσουμε ούτε να διανείμουμε σε υπόλοιπες χώρες κάπου αλλού. Άρα αυτό είναι πρόβλημα που σιγά σιγά πρέπει να το λύνουμε γιατί είναι κομβικό για την ανάπτυξη της χώρας και όχι μόνο για τα νοικοκυριά».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

ΕΟΔΥ: Εντονα αυξητική τάση στο ιϊκό φορτίο κορονοϊού στα αστικά λύματα

Έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το σταθμισμένο ιϊκό φορτίο στα αστικά λύματα για την επικράτεια, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, για τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μακρόν στο Ισραηλινό Channel 12: Το Ισραήλ «καταστρέφει ολοσχερώς» την «εικόνα και την αξιοπιστία» του λόγω των θυμάτων στη Γάζα

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση ότι το Ισραήλ «καταστρέφει ολοσχερώς» την «εικόνα και την αξιοπιστία» του στα μάτια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή (19/9) – Οι περιοχές σε «κίτρινο» συναγερμό

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για αύριο Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εξωπλανήτης παρόμοιος με τη Γη θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος – Τι αναφέρουν οι αστρονόμοι

Οι αστρονόμοι μπορεί να βρίσκονται κοντά στην επιβεβαίωση της ύπαρξης μιας ατμόσφαιρας παρόμοιας με της Γης σε έναν εξωπλανήτη για πρώτη φορά, εάν πιο αναλυτικές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Σε πολύ υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιορίζει το δικαίωμα πρόσβασης των κατηγορουμένων στη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ζαχάροβα: «Προπαγάνδα» η έκθεση του Γέιλ για τα απαχθέντα παιδιά από την Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε σήμερα έκθεση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Γέιλ σχετικά με την αναγκαστική επανεκπαίδευση παιδιών από την Ουκρανία, που έχουν μεταφερθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >