AD

Η πρόκληση της κυκλικής οικονομίας για την αυτοκινητοβιομηχανία

Η κυκλική οικονομία είναι ένα οικονομικό σύστημα που αντιπροσωπεύει μία αλλαγή του τρόπου που η ανθρώπινη κοινωνία συνδέεται με τη φύση και αποσκοπεί στην πρόληψη της εξάντλησης των πόρων, της στενής δέσμης ενέργειας και υλικών και στη διευκόλυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αποσκοπεί στην εξάλειψη των αποβλήτων και τη συνεχή χρήση των πόρων.

Τα κυκλικά συστήματα στην πράξη: συντήρηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση

Τα κυκλικά συστήματα χρησιμοποιούν τη συντήρηση, την επαναχρησιμοποίηση-αναδιανομή, την ανακαίνιση-ανακατασκευή και την ανακύκλωση για τη δημιουργία ενός συστήματος κλειστού βρόχου, ελαχιστοποιώντας τις εισροές πόρων και τη δημιουργία αποβλήτων, ρύπανσης και εκπομπών άνθρακα.

Η κυκλική οικονομία στοχεύει στη διατήρηση των προϊόντων, του εξοπλισμού και της υποδομής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βελτιώνοντας έτσι την παραγωγικότητα αυτών των πόρων.

Τα απόβλητα υλικά και η ενέργεια πρέπει να γίνουν εισροές για άλλες διεργασίες μέσω αξιοποίησης αποβλήτων: είτε ως συστατικό είτε ως ανακτημένος πόρος για άλλη βιομηχανική διαδικασία ή ως αναγεννητικοί πόροι για τη φύση (π.χ. κομπόστ).

Αυτή η αναγεννητική προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή γραμμική οικονομία, η οποία έχει μία γραμμική ροή αγαθών γνωστή και ως take-make-waste (προμήθεια, παρασκευή, απόρριψη).

Η στρατηγική της Audi για ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες και επέκταση της κυκλικής οικονομίας

Η Audi ανακοίνωσε ότι εξασφαλίζει στρατηγική και οικονομικά αποδοτική προμήθεια ανακυκλωμένων πρώτων υλών. Θεσπίζει μία νέα ενέργεια επιστροφής για τα ανακυκλώσιμα υλικά από οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Συνεχίζει να προωθεί την κυκλική οικονομία στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η εταιρεία θέλει να αυξήσει τη χρήση δευτερογενών υλικών στα οχήματα όπου είναι τεχνικά εφικτό και έχει οικολογικό και οικονομικό νόημα.

Στόχος είναι η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση πρώτων υλών για νέους σκοπούς μετά το τέλος της αρχικής χρήσης τους. Αφού αρχικά επικεντρώθηκε στην τεχνική σκοπιμότητα, η εταιρεία πλέον έχει γίνει ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων που ανέπτυξε και εφάρμοσε μία οικονομικά βιώσιμη ιδέα ανακύκλωσης για ανακυκλώσιμα υλικά από οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Σε αυτήν τη διαδικασία, τα χαλύβδινα απορρίμματα από οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους μετατρέπονται σε υψηλής ποιότητας δευτερογενές υλικό μετά την κατανάλωση και ασφαλίζονται για περαιτέρω χρήση στην αλυσίδα εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στο πρώτο στάδιο της επέκτασης, ξεκινώντας από το 2025, η Audi θα διαθέσει αρκετές χιλιάδες οχήματα προπαραγωγής για ανακύκλωση. Αυτά θα τεμαχιστούν από την TSR Resource και θα μεταποιηθούν σε υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένες πρώτες ύλες για περαιτέρω χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η στρατηγική κυκλικής οικονομίας της Audi συμβάλλει σημαντικά στην επαναχρησιμοποίηση των δευτερογενών υλικών μετά την κατανάλωση. Πρόκειται για υλικά που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για άλλο σκοπό και στη συνέχεια ανακυκλώνονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τουρκία: Νέο κάλεσμα Οτσαλάν για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία Άγκυρας – PKK

Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, απηύθυνε έκκληση για δράση «με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης» προκειμένου να προχωρήσει η τρέχουσα ειρηνευτική διαδικασία με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Φρίκη στην Καλιφόρνια: 8χρονος δολοφονήθηκε από τους γονείς και τη γιαγιά του – Τον βρήκαν μέσα σε ψυγείο

Ένα μικρό αγόρι δολοφονήθηκε και τοποθετήθηκε μέσα σε ένα ψυγείο γεμάτο πάγο από τους ίδιους τους γονείς και τη γιαγιά του, όπως υποστηρίζει η αστυνομία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρούχα που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και μεταδίδουν σήματα: Η επόμενη γενιά των «έξυπνων» υφασμάτων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rice στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια τεχνολογία που μετατρέπει τα κοινά υφάσματα σε φορετά εργαλεία επικοινωνίας. Η ομάδα αξιοποιεί τη «φυσική γλώσσα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρώμη: Ημέρα πένθους η Τετάρτη (5/11) για τον θάνατο του εργάτη στα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου

Ημέρα πένθους κήρυξε ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι την Τετάρτη 5/11, για το θάνατο του 66χρονου εργάτη στα συντρίμμια του μεσαιωνικού πύργου Torre dei Conti,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατερίνα Καινούργιου και Χρίσλα Γεωργακοπούλου συναντήθηκαν ξανά στο πλατό του Alpha: «Σου ‘χω λείψει;»

Μία τηλεοπτική συνάντηση από το πρόσφατο παρελθόν είχαμε το πρωί της Τρίτης (4/11) στο πλατό της εκπομπής Super Κατερίνα. Εκεί, η Κατερίνα Καινούργιου υποδέχθηκε τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >