AD

Πόλεμος στη Γάζα: Κύριο θέμα στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ μετά την αναγνώριση από Βρετανία, Αυστραλία, Καναδά του Παλαιστινιακού κράτους

Την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους ανακοίνωσαν επίσημα η Βρετανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις αναμένονται και από άλλα κράτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία που σχεδιάζει επίσης να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς αυξάνεται η διεθνής ανησυχία για τον συνεχιζόμενο πόλεμο και την κρίση πείνας στη Γάζα.

Η υπογραφή της διακήρυξης θα γίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη, πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου πρόκειται να κυριαρχήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Με τον τρόπο αυτό, οι χώρες επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Νετανιάχου: Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος

Άμεση ήταν η απάντηση από το Ισραήλ δια στόματος του πρωθυπουργού της χώρας που είπε λακωνικά “Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ΔΕΝ θα συμβεί”.

Πιο αναλυτικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απευθύνει στους δυτικούς ηγέτες οι οποίοι αναγνώρισαν νωρίτερα σήμερα αυτό το κράτος.

«Έχω ένα σαφές μήνυμα για τους ηγέτες που αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος μετά τη φρικτή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου: προσφέρετε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία», δήλωσε ο Νετανιάχου στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Έχω και ένα άλλο μήνυμα για εσάς: αυτό δεν θα συμβεί. Κανένα παλαιστινιακό κράτος δεν θα ιδρυθεί δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η απάντηση του Ισραήλ θα ανακοινωθεί όταν επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Σήμερα για να αναζωπυρώσουμε την ελπίδα της ειρήνης και της λύσης δύο κρατών, δηλώνω ξεκάθαρα, ως Πρωθυπουργός αυτής της σπουδαίας χώρας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης», τόνισε ο Κιρ Στάρμερ.

Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα η επίσημη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Αυστραλία και τον Καναδά. 

https://x.com/MarkJCarney/status/1969746295901258091?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1969746295901258091%7Ctwgr%5E451f28c742e7af7f310207f0299d4ac20a8a07be%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ertnews.gr%2Feidiseis%2Fdiethni%2Fanagnorisi-palaistiniakou-kratous-gia-vraveio-sti-xamas-mila-to-israil-vima-pros-tin-eirini-leei-o-ampas%2F

Με τον πόλεμο στη Γάζα, που μαίνεται για σχεδόν 2 χρόνια, να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα στην προσεχή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε επίσημη αναγνώριση.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης έχει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα: το Λονδίνο είναι από τους στενούς συμμάχους του Τελ Αβίβ και είχε καθοριστικό ρόλο στο να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ με τη Διακήρυξη  Μπάλφουρ το 1917.

«Αναγνωρίσαμε το Κράτος του Ισραήλ πριν από περισσότερα από 75 χρόνια ως πατρίδα του εβραϊκού λαού. Σήμερα ενωνόμαστε με περισσότερες από 150 χώρες που αναγνωρίζουν επίσης παλαιστινιακό κράτος Μια δέσμευση προς τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς… Ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ποιες άλλες χώρες σχεδιάζουν την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, αρκετές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα αναγνωρίσουν – ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν – το παλαιστινιακό κράτος. Ακολουθεί μια επισκόπηση των χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό.

  • Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έγινε νωρίτερα φέτος ο πρώτος ηγέτης της G7 που δήλωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος.
  • Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα την αναγνώρισή του, με τον πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνι να δηλώνει ότι «ο Καναδάς το κάνει αυτό στο πλαίσιο μιας συντονισμένης διεθνούς προσπάθειας για τη διατήρηση της δυνατότητας μιας λύσης δύο κρατών».
  • Η Αυστραλία αναγνώρισε επίσης σήμερα το παλαιστινιακό κράτος, με τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε να δηλώνει ότι έλαβε εκ νέου δεσμεύσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) ότι θα συνεχίσει να αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
  • Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να αλλάξει πολιτική, ανακοινώνοντας το Σάββατο ότι θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος αυτό το Σαββατοκύριακο.
  • Η Νέα Ζηλανδία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αναγνώρισης, αλλά ο πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λούξον δήλωσε ότι η απόφαση δεν θα ανακοινωθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Αντίθετοι Τραμπ και Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ισοδυναμεί με «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» ενώ την αντίθεσή του έχει επανειλημμένα εκφράσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Αλλά διέπραξε κανείς γενοκτονία στις 7 Οκτωβρίου; Τι πιστεύετε γι’ αυτό; Αυτή ήταν γενοκτονία στο υψηλότερο επίπεδο», είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Με περισσότερους από 65 χιλιάδες Παλαιστινίους νεκρούς και μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η κυβέρνηση Στάρμερ είναι υπό μεγάλη πίεση από τη βρετανική κοινή γνώμη που ζητεί τον τερματισμό του πολέμου. Αλλά και στη Γαλλία, με τις μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης, το ζήτημα διχάζει.

Την ελπίδα του ότι οι αποφάσεις αναγνώρισης παλαιστινικαού κράτους θα επιταχύνουν την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν.

Στέλεχος της Χαμάς: Η αναγνώριση από δυτικές χώρες ενός παλαιστινιακού κράτους είναι «μια νίκη» για τους Παλαιστίνιους

Η αναγνώριση από δυτικές χώρες ενός παλαιστινιακού κράτους είναι “μια νίκη” για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, δήλωσε σήμερα εκφράζοντας ικανοποίηση ο Μαχμούντ Μαρντάουι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.

“Οι αναγνωρίσεις αυτές συνιστούν μια νίκη για τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και τη νομιμότητα του αγώνα μας, και στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: ανεξάρτητα από το πόσο μακριά φτάνει η κατοχή (Ισραήλ, σ.σ.) στα εγκλήματά της, δεν θα μπορέσει ποτέ να διαγράψει τα εθνικά μας δικαιώματα”, δήλωσε ο Μαρντάουι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωση, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κάλεσε να ληφθούν “συγκεκριμένα μέτρα” που θα συνοδεύουν αυτές τις αναγνωρίσεις.

Αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον άμεσο τερματισμό “του γενοκτονικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την καταπολέμηση των σχεδίων προσάρτησης και ιουδαιοποίησης που είναι σε εξέλιξη στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ”, τονίζει το παλαιστινιακό κίνημα.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Βάσω Μαζωνάκη: Έκανε ιδιωτικό τον λογαριασμό της στο Instagram μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του αδελφού της

Ιδιωτικό αποφάσισε να κάνει τον λογαριασμό της στο instagram η Βάσω Μαζωνάκη. Η αδελφή του Γιώργου Μαζωνάκη που υπήρξε για πολλά χρόνια το δεξί του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ισπανία και Γαλλία σε «πορτοκαλί συναγερμό» για καταιγίδες και πλημμύρες – Νεκρός στην Καταλονία

Η βορειοανατολική Ισπανία και η νοτιοανατολική Γαλλία επλήγησαν από καταρρακτώδεις βροχές, που άφησαν ένα νεκρό, προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος αλλά και κατολισθήσεις. Συναγερμός για πλημμύρες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πειραιάς: Αυτοκίνητο έπεσε σε κολώνα – Απεγλωβίστηκαν δύο άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους

Τροχαίο σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής (21/9) στον Πειραιά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο άτομα, ενώ χρειάστηκε και η επέμβαση της πυροσβεστική για

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ανοιχτός σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ ο Κιμ Γιονγκ Ουν – «Έχω καλές αναμνήσεις από τον Τραμπ»

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μελλοντικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η Ουάσιγκτον αποσύρει το αίτημά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Παγκράτι: Γνωστός στις αρχές ο άνδρας που πυροβολήθηκε – Βρήκαν 3 κάλυκες στο σημείο της επίθεσης

Ένας Έλληνας, ο οποίος είχε απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για εμπλοκή σε οπαδικές υποθέσεις, πυροβολήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο Παγκράτι. Το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κριμαία: Τουλάχιστον δύο νεκροί και 15 τραυματίες σε επιδρομή ουκρανικών drones

Ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες Κυριακή επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη χερσόνησο της Κριμαίας, εξαιτίας της οποίας δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 15

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >