AD

Άκαρπη η τριμερής για το Κυπριακό – Αδιάλλακτος και επιθετικός ο Τατάρ, λέει ο Χριστοδουλίδης

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στην αρχική του τοποθέτηση ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για τις τοποθετήσεις του, σημειώνοντας ότι «λόγω των εκλογών στα κατεχόμενα, δεν θα υπήρχε κάποια εξέλιξη».

Ο Γρηγορίου ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστεί, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν, στο Κραν Μοντανά. Υπογράμμισε ότι οι ευρύτερες συνομιλίες θα γίνουν πριν από το τέλος του χρόνου. Ο Χριστοδουλίδης τόνισε επιπλέον ότι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, υιοθέτησε έναν επιθετικό τόνο σχετικά με τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο Κυπριακό».

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ πρότεινε συνεργασίες σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και το περιβάλλον, ενώ εισηγήθηκε τη δημιουργία νέων σημείων διέλευσης στη Λουρουτζίνα και στη Μια Μηλιά για τη διευκόλυνση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης στις συλλήψεις, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία για επιθετική πολιτική. Επιπλέον, ο κ. Τατάρ εξήρε την υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποστεί αδικίες και είναι συνιδρυτές στο νησί. «Οι συζητήσεις για ομοσπονδία ήταν καταστροφικές», τόνισε, επισημαίνοντας ότι με διαβουλεύσεις με την Τουρκία προωθεί το όραμά του εδώ και πέντε χρόνια. Καταλήγοντας, δήλωσε: «Δεν μιλώ για αναγνώριση, αλλά για επιβεβαίωση της ισότητας μας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Είμαι έτοιμος να αρχίσω επίσημες συνομιλίες, εάν οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίσουν τα δικαιώματά μας, που είναι η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς».

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν τη διαρκή δυσκολία στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, με διπλωματικές πιέσεις και από τις δύο πλευρές να συνεχίζονται.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Βασίλης Ζούλιας για Emily in Paris: «Ένα από τα φορέματα που φόρεσε η Λίλι Κόλινς, το είχε φορέσει πρώτα η Κατερίνα Καινούργιου»

Ο γνωστός σχεδιαστής υψηλής ραπτικής, Βασίλης Ζούλιας, μίλησε ανοιχτά στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα, αναφερόμενος στη φωτιά που κατέστρεψε το ατελιέ του, ενώ ταυτόχρονα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βαλέρια Κουρούπη: «Είμαστε μια κοινωνία που προοδεύει, αλλά ο ρατσισμός μας δεν εξαρτάται από αυτό»

Με αφορμή την επιστροφή της επιτυχημένης κωμωδίας «Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα», η Βαλέρια Κουρούπη φιλοξενήθηκε στον Flash 99.4 και μίλησε στη Σοφία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μειωμένες τιμές έως 8% σε πάνω από 2.000 προϊόντα από σήμερα στα σούπερ μάρκετ – Δείτε σε ποια

Περισσότερα από 2.180 προϊόντα εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για μειώσεις τιμών, με στόχο τη στήριξη των καταναλωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αλυσίδων λιανεμπορίου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >