AD

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Καλεί σε δράση για την αντιμετώπιση πολιτικών παρεμβάσεων στα Μέσα Ενημέρωσης

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, που απειλείται από πολιτικές παρεμβάσεις και νομικές επιθέσεις. Παρά τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να είναι εκτεθειμένοι και η EFJ ζητά άμεση ενίσχυση της προστασίας τους.


Η πρόεδρος της «EFJ», Μάγια Σεβέρ, τονίζει ότι η εφαρμογή του EMFA (Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης), που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2025 και θεωρείται ορόσημο για την προστασία της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας, συναντά σοβαρά εμπόδια στην πράξη. Σε πολλές χώρες, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η αδυναμία επιβολής και η παραβίαση της ανεξαρτησίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης παραμένουν βασικά προβλήματα. Μάλιστα, ορισμένα κράτη, όπως η Ουγγαρία, αμφισβητούν ακόμα και τη νομική βάση του κανονισμού.

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο είναι οι στρατηγικές αγωγές παρεμπόδισης της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP), που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να φιμώσουν δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η προστασία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Οδηγίας καλύπτει μόνο διασυνοριακές υποθέσεις, αφήνοντας ακάλυπτες τις περισσότερες εγχώριες αγωγές, οι οποίες είναι και οι πιο καταχρηστικές.

Η EFJ, σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), ζητούν να επεκταθούν οι προστασίες, να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις και να δημιουργηθούν ταμεία για τη νομική και οικονομική στήριξη των δημοσιογράφων, ειδικά των freelancers. Παράλληλα, επισημαίνουν την ανάγκη εκπαίδευσης δικαστών και δικηγόρων ώστε να αναγνωρίζουν τις SLAPP(Είναι νομικές αγωγές που κατατίθενται κυρίως για να εκφοβίσουν, να παρεμποδίσουν ή να φιμώσουν ανθρώπους όπως δημοσιογράφους) και να προστατεύουν τη δημοσιογραφία.

Η Μάγια Σεβέρ καταλήγει με σαφή προειδοποίηση: χωρίς ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο και αποτελεσματική εφαρμογή, οι δημοσιογράφοι παραμένουν ευάλωτοι. Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να κάνουν προτεραιότητα την αντιμετώπιση των Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσηςκαι τη θωράκιση της ελευθερίας του Τύπου, που αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας.


 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Παραίτηση Τσίπρα από ΣΥΡΙΖΑ – Ανακατεύεται η τράπουλα στην κεντροαριστερά

Την τράπουλα στην Κεντροαριστερά ανακατεύει η απόφαση του ΑλέξηΤσίπρα να παραιτηθεί από βουλευτής, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα τις επόμενες κινήσεις του. Η παραίτησή του έχει προκαλέσει σχόλια,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σε «συμπληγάδες» ο Μακρόν- Δίλημμα για πρόωρες εκλογές ή απόσυρση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό

Τη χειρότερη κρίση της προεδρίας του βιώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η χώρα βρίσκεται σε πολιτική περιδίνηση, ενώ το 70% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δημήτρης Πετρόπουλος για Παρά Πέντε: «Είμαι σίγουρος ότι ο Γιώργος Καπουτζίδης θα βρει έναν τρόπο να έχει πρωτοτυπία και ενδιαφέρον»

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος μίλησε στην Ελισάβετ Οικονόμου και στην κάμερα της Super Κατερίνα. Ο «Άρης Παυρινός» του Παρά Πέντε αναφέρθηκε στο reunion και στον ρόλο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΗΠΑ: Αθώος δήλωσε στο δικαστήριο ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, που κατηγορείται για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο

Ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ένα από τα «μαύρα πρόβατα» για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε αθώος σήμερα (08/10) ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Επιτέθηκε με πιρούνι στην έγκυο γυναίκα του – Συνελήφθη ο δράστης

Συνελήφθη σήμερα το πρωί στο Νέο Ψυχικό από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας της περιοχής, ένας 43χρονος Γεωργιανός για την κακοποίηση και τον τραυματισμό της 39χρονης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >