Για περισσότερα από 40 χρόνια ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας 16χρονης κοπέλας, στο Long Island είχε αποφύγει τη σύλληψη. Το DNA από ένα καλαμάκι ήταν το κλειδί της λύσης της υπόθεσης για την αποκάλυψη του δολοφόνου.
Η Τερέζα Φούσκο (Theresa Fusco) χάθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1984. Τελευταία φορά εθεάθη αργά εκείνο το βράδυ να κλαίει την ώρα που έφευγε από έναν χώρο που έκανε πατινάζ, στη Νέα Υόρκη, ενώ είχε μόλις απολυθεί από τη δουλειά της στο σνακ μπαρ. Το γυμνό της σώμα βρέθηκε περίπου έναν μήνα αργότερα, θαμμένο κάτω από φύλλα, σε μια δασώδη περιοχή λίγα οικοδομικά τετράγωνα από το ρινγκ. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι είχε στραγγαλιστεί με δέσιμο και βιαστεί.
Τον Αύγουστο του 2023, οι ερευνητές της κομητείας Nassau έστειλαν για εξέταση κολπικό επίχρισμα που είχε ανακτηθεί από το θύμα, σε ένα εργαστήριο, στο Χιούστον. Το εργαστήριο χρησιμοποίησε το δείγμα για να δημιουργήσει ένα προφίλ DNA, όπως επιβεβαίωσε ο CEO Nτέιβιντ Μίτελμαν (David Mittelman) και από εκεί η Μονάδα Γενετικής Εγκληματολογίας του FBI και οι τοπικοί ερευνητές αναζήτησαν πιθανούς συγγενείς του υπόπτου, οδηγώντας τους στον Ρίτσαρντ Μπιλοντό (Richard Bilodeau).
Ξεκίνησαν να τον παρακολουθούν στην ήσυχη ζωή του στο Long Island στις αρχές του 2024 και συνέλεξαν το DNA του Μπιλοντό από ένα καλαμάκι από έναν χυμό που πέταξε, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς. Το DNA του Μπιλοντό από το καλαμάκι αποδείχθηκε «100% ταίριασμα» με το DNA από το επίχρισμα του 1984, είπαν.

Οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να επεκταθούν στο πώς η γενετική έρευνα οδήγησε στη σύνδεση του Μπιλοντό με το έγκλημα, αλλά η προηγμένη και σχετικά νέα τεχνική έχει οδηγήσει στη σύλληψη δολοφόνων σε αρκετές υποθέσεις, όπως αυτή του Μπράιαν Κόχμπεργκερ (Bryan Kohberger), που δολοφόνησε τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αϊντάχο, το 2022.
Ο Μπιλοντό ήταν 23 ετών την εποχή της δολοφονίας της Tερέζα και ζούσε με τους παππούδες του πολύ κοντά στο σπίτι και τη δουλειά της κοπέλας. Είπε στους ερευνητές ότι εκείνη την εποχή λειτουργούσε ένα καφέ στο σημείο, δήλωσε η εισαγγελέας της κομητείας Nassau, Άννι Ντονέλι (Anne Donnelly).
Ο Μπιλοντό, τώρα 63 ετών, ζούσε μόνος και εργαζόταν νυχτερινές ώρες σε μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία λιανικού εμπορίου, πριν τη σύλληψή του. Δεν έχει ποινικό μητρώο και κανένα από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους της Tερέζα δεν θυμάται οποιαδήποτε σύνδεση μαζί του πριν από τον θάνατο της κοπέλας, είπε η εισαγγελέας. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι γνώριζε την Tερέζα, αλλά φέρεται να είπε στους ερευνητές λίγες μέρες πριν τη σύλληψή του: «Τότε οι άνθρωποι γλίτωναν από τη δολοφονία».
Στη συνέντευξη Τύπου, η Ντονέλι απάντησε στην παρατήρηση του Μπιλοντό για τη δεκαετία του ’80: «Είναι 2025 και σε έχουμε τώρα».
Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη την Τρίτη 14/10 και οδηγήθηκε στο δικαστήριο την Τετάρτη 15/10, στην κομητεία Nassau, της Νέας Υόρκης. Δήλωσε αθώος.
Η Ντονέλι αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανό κίνητρο για τη δολοφονία της Tερέζα και δήλωσε ότι, προς το παρόν, δεν έχει πληροφορίες να μοιραστεί για πιθανή σύνδεση του Μπιλοντό με άλλα εγκλήματα στην περιοχή.
Ο Μπιλοντό πρέπει να εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο, στις 21 Νοεμβρίου.
Η τεχνολογία DNA έχει προχωρήσει σημαντικά από το θάνατο της Tερέζα, παραδέχτηκε η εισαγγελέας στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Όταν έχεις 100% ταίριασμα DNA δεν υπάρχει αμφιβολία».
Πρώτα πιάστηκαν οι λάθος άνδρες
Το 1986, τρεις άνδρες καταδικάστηκαν λανθασμένα για τη δολοφονία της Tερέζα και πέρασαν 18 χρόνια στη φυλακή. Μια εξέταση DNA το 2003 οδήγησε στην αθώωσή τους. Οι εισαγγελείς επανάφεραν στη δίκη έναν από τους άνδρες, ο οποίος είχε δώσει μια εξαναγκασμένη ομολογία για τη δολοφονία, αλλά αθωώθηκε.
Η εξέταση DNA του κολπικού επιχρίσματος έδειξε ότι ο συγκεκριμένος και οι δύο άλλοι καταδικασμένοι άνδρες δεν ήταν οι δολοφόνοι. Οι κατηγορίες εναντίον και των τριών ανδρών απορρίφθηκαν.
Το 2014, το ομοσπονδιακό δικαστήριο έδωσε αποζημίωση 18 εκατομμυρίων δολαρίων στους ανθρώπους που -άδικα- φυλακίστηκαν.
Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου είπε ότι, το λάθος των αρχικών ερευνητών στην υπόθεση αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να βιαστούν να τον κρίνουν τώρα.
«Το περιστατικό αυτό συνέβη πριν από 40 χρόνια και τρεις άνδρες καταδικάστηκαν μετά τη δίκη και υπηρέτησαν σχεδόν δύο δεκαετίες στη φυλακή πριν αθωωθούν. Αν υπάρχει περίπτωση που δείχνει ότι κάποιος που κατηγορείται για ένα έγκλημα δικαιούται την αρχή της αθωότητας, αυτή είναι η υπόθεση», είπε ο δικηγόρος του Μπιλοντό, Νταν Ρούσο (Dan Russo), σε δήλωσή του, στο CNN.
Η μητέρα της Tερέζα πέθανε το 2019, αλλά ο πατέρας της στάθηκε δίπλα στους εισαγγελείς στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 15/10. Ο Tόμας Φούσκο τράβηξε μια μικρή φωτογραφία της κόρης του από την τσέπη του σακακιού του και είπε στους δημοσιογράφους ότι η πίστη του στο σύστημα δεν έχει κλονιστεί.
«Είναι σπαρακτικό να το ζεις ξανά και ξανά, αλλά αυτό φαίνεται σαν λύτρωση και είμαι πολύ ευγνώμων», είπε ο Φούσκο.
Πηγή: CNN | ertnews.gr