AD

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζητούν την πλήρη απαγόρευση εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία

Στην επόμενη φάση περνά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η απόφαση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος εντός της ημέρας, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί επιδιώκουν να διαμορφώσουν κοινή θέση προτού ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα οδηγήσουν στην οριστικοποίηση του μέτρου.

Τα μέλη του ΕΚ ήδη τάχθηκαν υπέρ σε ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα, κάτι που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις πρωτεύουσες.

Βάσει της πρότασης, οι εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου μέσω αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) θα απαγορευτεί πλήρως και μόνιμα το 2028 το αργότερο.

Η απαγόρευση που θα εγκριθεί κατόπιν διαπραγμάτευσης με το ΕΚ θα υιοθετηθεί με απλή πλειοψηφία, συνεπώς χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που εισάγουν αέριο από τη Ρωσία μέσω αγωγών, δεν μπορούν να προβάλουν βέτο.

Βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την επιβολή απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού ΥΦΑ ακόμη νωρίτερα, στο πλαίσιο της προσεχούς δέσμης κυρώσεων στη Ρωσία.

Πέρυσι στη Μόσχα αναλογούσε ακόμη χονδρικά το ένα πέμπτο όλων των εισαγωγών αερίου στην ΕΕ, και αυξημένου ποσοστού ΥΦΑ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα της. Το πρώτο εξάμηνο του 2025, τα κράτη μέλη εισήγαγαν από τη Ρωσία ΥΦΑ αξίας σχεδόν 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι κυρώσεις μπορούν να υιοθετηθούν μόλις συμφωνηθούν από τα 27 κράτη μέλη, χωρίς εμπλοκή του ΕΚ, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ταχύτερα.

Τα τιμωρητικά μέτρα χαρακτηρίζονται προσωρινά και μπορούν να αρθούν όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία κι όταν οι Βρυξέλλες δεν θα βλέπουν πλέον λόγο για την επιβολή τους.

Η αναμενόμενη συμφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη και το ΕΚ για την απαγόρευση θα έβαζε τέλος στις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης σήμερα στο Λουξεμβούργο για τις εξελίξεις στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Σε μέρος της συνεδρίασής τους αναμένεται να συμμετάσχει ο Ουκρανός ομόλογός τους Αντρίι Σιμπίχα.

Το συμβούλιο των υπουργών θα διεξαχθεί μερικά 24ωρα μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον και την αναγγελία συνάντησης του ρεπουμπλικάνου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουγγαρία.

Στο συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόταση να χρησιμοποιηθούν δεσμευμένοι ρωσικοί πόροι για τη χρηματοδότηση δανείου για να δοθούν πολεμικές επανορθώσεις στην Ουκρανία και η 19η δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία.

Θα συζητηθεί επίσης η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η ΕΕ έμεινε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μολαταύτα ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι σκοπεύει να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Τα κράτη μέλη δυσκολεύονται να καταλήξουν σε κοινή θέση. Μια από τις προτάσεις που θα εξεταστούν είναι να παγώσει η επιβολή δασμών σε εισαγωγές από το Ισραήλ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Γκίλιαν Άντερσον: Αποκτά το δικό της κέρινο ομοίωμα στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό (βίντεο)

Η Γκίλιαν Άντερσον πρόκειται να αποκτήσει το δικό της κέρινο ομοίωμα στο φημισμένο Μουσείο της Μαντάμ Τισό, σε μια κίνηση που τιμά την αξιοσημείωτη καριέρα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νέα έρευνα για τον πρίγκιπα Άντριου: Φέρεται να ζήτησε από τη φρουρά του στοιχεία που «καίνε» την Τζιούφρι

Το μεταθανάτιο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βιρτζίνια Τζιούφρι, της γυναίκας που κατήγγειλε τον Τζέφρι Έπσταϊν για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, κυκλοφορεί την Τρίτη (21/10), επαναφέροντας στο προσκήνιο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να φτιάχνουν και μικρότερα παιχνίδια» πρώην developer του God of War για την κρίση των AAA τίτλων

Η Meghan Morgan Juinio, πρώην παραγωγός του God of War (2018) και συνδιευθύντρια ανάπτυξης στη Sony Santa Monica, πιστεύει ότι οι μεγάλοι publishers όπως η

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αθηνά Οικονομάκου: «Ήμουν η πρώτη στην ελληνική σόουμπιζ που έκανα το επόμενο βήμα τόσο γρήγορα μετά από ένα διαζύγιο»

Η Αθηνά Οικονομάκου αποκάλυψε σημαντικές πτυχές από την προσωπική της ζωή, μιλώντας στον Ηλία Σκουλά και στην κάμερα του Breakfast@Star για το επόμενο βήμα της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μετάλλια και σαμπάνιες για επίλεκτους υπαλλήλους της Κομισιόν

Στις 16 Οκτωβρίου 2025, η γαλλική σατιρική εφημερίδα “Le Canard enchaîné” αποκάλυψε λεπτομέρειες από τον προϋπολογισμό τετραετών τελετών που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει για την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Φωτεινή Πετρογιάννη: Επέστρεψε στο Πρωινό μετά την απώλεια του πατέρα της – «Ήταν ένας λεβέντης και θα είναι πάντα δίπλα μας»

Στα τηλεοπτικά της καθήκοντα επέστρεψε σήμερα η Φωτεινή Πετρογιάννη, αφότου βίωσε την απώλεια του πατέρα της την προηγούμενη εβδομάδα. Το πένθος της δημοσιογράφου δεν στάθηκε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >