AD

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Βλαντίμιρ Κράμνικ ερευνάται για μπούλινγκ μετά το θάνατο του γκραντμάστερ Ντάνιελ Ναροντίτσκι

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Βλαντίμιρ Κράμνικ ερευνάται για εκφοβισμό και παρενόχληση μετά το θάνατο του συναθλητή του Ντάνιελ Ναροντίτσκι, όπως ανακοίνωσε ο παγκόσμιος οργανισμός σκακιού FIDE, σε άρθρο που υπογράφει ο δημοσιογράφος Τζορτζ Ράμσεϊ στο αμερικανικό CNN.

Ο Ναροντίτσκι, ένας Αμερικανός γκραντμάστερ σκακιού που είχε συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό οπαδών στο διαδίκτυο μέσω των ζωντανών μεταδόσεων και των μαθημάτων του, πέθανε απροσδόκητα σε ηλικία 29 ετών, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η οικογένειά του μέσω του Charlotte Chess Center τη Δευτέρα. Δεν ανακοινώθηκε η αιτία θανάτου.

Ο Κράμνικ, γκραντμάστερ και παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού μεταξύ 2000 και 2007, είχε κατηγορήσει επανειλημμένα τον Ναροντίτσκι ότι έκλεβε στα διαδικτυακά παιχνίδια.

Ο Ναροντίτσκι αρνήθηκε τις κατηγορίες και, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του ζωντανής μετάδοσης στο Twitch την περασμένη εβδομάδα, μίλησε για το ψυχολογικό βάρος που του είχε επιφέρει η εκστρατεία του Κράμνικ.

«Το πρόβλημα είναι ότι, από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση με τον Κράμνικ, νιώθω ότι αν αρχίσω να παίζω καλά, οι άνθρωποι υποθέτουν τα χειρότερα», είπε, προσθέτοντας: «Το πρόβλημα είναι ότι παρατείνεται η επίδραση αυτής της υπόθεσης».

Ο Κράμνικ αρνήθηκε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και έγραψε στο Χ την Πέμπτη ότι ελπίζει πως «η πραγματική αλήθεια για τις συνθήκες (sic) και την αιτία αυτής της τραγωδίας (sic) θα αποκαλυφθεί, παρόλες τις προσπάθειες να κρυφτεί».

Μιλώντας στον Τζέικ Τάπερ του CNN στη εκπομπή «The Lead» την Τετάρτη, ο πρόεδρος της FIDE, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, δήλωσε ότι ο οργανισμός «θεώρησε τις κατηγορίες του Βλαντιμίρ απερίσκεπτες και αβάσιμες».

«Η επιτροπή fair play μας εξετάζει το θέμα. Και εγώ προσωπικά, καθώς και το διοικητικό μας συμβούλιο, αποφασίσαμε να το παραπέμψουμε στην επιτροπή δεοντολογίας για έρευνα. Πιστεύουμε ότι κάθε είδους εκφοβισμός ή παρενόχληση είναι απαράδεκτος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα της ζωής — στον αθλητισμό, και ειδικότερα στο σκάκι», πρόσθεσε.

Ο Ντβόρκοβιτς εξήγησε ότι «κάθε είδους κύρωση είναι πιθανή» για τον Κράμνικ, αν και η τελική απόφαση ανήκει στην επιτροπή δεοντολογίας.

«Η σκακιστική κοινότητα σέβεται από καιρό τα επιτεύγματα του GM Βλαντίμιρ Κράμνικ και η συμβολή του στον αθλητισμό μας είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο, τα ίδια υψηλά πρότυπα που συνοδεύουν τα μεγάλα επιτεύγματα συνεπάγονται και την ευθύνη να τηρούνται οι αρχές της δικαιοσύνης και του σεβασμού και να είναι πρεσβευτές του αθλητισμού».

Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το CNN Sports, ο Κράμνικ αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι Match TV, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε την έρευνα της FIDE «προσβλητική», «άδικη» και «οργανωμένη ντροπιαστική εκστρατεία παρενόχλησης εναντίον εμού και των αγαπημένων μου».

Στην συνέντευξη πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι η FIDE κάνει τέτοιες δηλώσεις είναι απαράδεκτο τόσο από ηθική όσο και από νομική άποψη».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο Κράμνικ κατηγόρησε για πρώτη φορά τον Ναροντίτσκι για απάτη στο διαδικτυακό σκάκι τον περασμένο Οκτώβριο, χωρίς να προσκομίσει ουσιαστικές αποδείξεις.

Μετά το θάνατο του Ναροντίτσκι, άλλοι παίκτες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον Κράμνικ, με τον πεντάκις παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του «φρικτή» και τον Νο 2 στον κόσμο Χικάρου Νακαμούρα να περιγράφει την εκστρατεία του κατά της υποτιθέμενης εξαπάτησης ως «ανοησία» και «τρέλα».

«Είναι καιρός να σταματήσουμε να ανησυχούμε για τις αντιδράσεις. Καλώ την Επιτροπή Ηθικής και Πειθαρχίας της FIDE (FIDE EDC) να διαγράψει τον Βλαντιμίρ Κράμνικ από τα βιβλία ρεκόρ της FIDE, να ανακαλέσει τον τίτλο του και να τον αποκλείσει από το παγκόσμιο πρωτάθλημα», έγραψε η γκραντμάστερ Νέμο Ζου στο X.

«Το σκάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια στον κόσμο και πρέπει να είναι ένας χώρος καλοσύνης και ένταξης».

Χωρίς να κατονομάσει τον Κράμνικ, ο γκραντμάστερ Νιχάλ Σαρίν, έγραψε στο X ότι ο Ναροντίτσκι είχε αντιμετωπίσει «αμείλικτες, αβάσιμες κατηγορίες και δημόσιες ανακρίσεις» που του προκάλεσαν «τεράστια πίεση και πόνο».

«Το χαμόγελο του Ντάνιελ έσβησε μετά την έναρξη των επιθέσεων», πρόσθεσε ο Σαρίν.

Ο Κράμνικ έχει από καιρό ξεκινήσει έναν πόλεμο ενάντια σε αυτό που πιστεύει ότι είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική εξαπάτησης στο διαδικτυακό σκάκι, περιγράφοντάς την ως «ταχέως εξαπλωμένη ασθένεια» σε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων με τίτλο «fair play in chess» (δίκαιο παιχνίδι στο σκάκι) που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος.

Ο Ναροντίτσκι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Αφού έμαθε να παίζει σκάκι σε ηλικία έξι ετών, κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του grandmaster – τον υψηλότερο τίτλο που απονέμει η FIDE – πριν ακόμη τελειώσει το λύκειο.

Δημοφιλής προσωπικότητα στο διαδίκτυο, είχε μισό εκατομμύριο συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube και 340.000 ακόλουθους στο Twitch, ενώ το 2022 προσλήφθηκε από την New York Times ως αρθρογράφος σκακιού.

Μιλώντας στο «The Lead», ο πρόεδρος της FIDE, Ντβόρκοβιτς, περιέγραψε τον Ναροντίτσκι ως «έναν λαμπρό άνθρωπο, γκραντμάστερ, παιδαγωγό, σχολιαστή. Ήταν αγαπητός από πολλούς».

Πηγή: edition.cnn.com

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πώς αμείβεται η εορτή της 28ης Οκτωβρίου – Eνημέρωση από τη ΓΣΕΕ

H ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της 28ης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απολογούνται οι πρώτοι 11 συλληφθέντες – Η 27χρονη έγκυος καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα απάτης

Απολογούνται οι πρώτοι 11 από τους συνολικά 37 συλληφθέντες  για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αντιμετωπίζουν -μεταξύ άλλων- κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μαρία Ηλιάκη: «Φεύγοντας στην Ελβετία πήρα μαζί μου μία ολόκληρη γαλοπούλα, μετά έμαθα ότι ήταν παράνομο»

  Η Μαρία Ηλιάκη, παρουσιάστρια της ΕΡΤ1, μοιράστηκε με τους συνεργάτες και τους τηλεθεατές μίας πρωτότυπης ιστορίας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Νωρίς Νωρίς». Με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χατζηβασιλείου: Θεσμικές ακροβασίες του κ. Δούκα για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Οι Αθηναίοι θα κάνουν σ’ εκείνον αγωγή για ελλιπή καθαριότητα

«Παρακολουθώ τις θεσμικές ακροβασίες του κ. Δούκα τις τελευταίες ημέρες. Έχω να πω το εξής: το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη θα είναι μία χαρά, με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΕΟΦ: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο για την ευλογιά των αιγοπροβάτων σε Ελλάδα και ΕΕ

Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει σε έγγραφό του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Όπως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δημήτρης Ουγγαρέζος για Νίκο Βέρτη: «Η συζήτηση για ανοιχτά σύνορα δε γίνεται επί σκηνής και στο καπάκι το… Θέλω να με νιώσεις» 

  Ο δημοφιλής τραγουδιστής Νίκος Βέρτης πραγματοποίησε πρόσφατα τρεις συναυλίες στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, όπου εξέφρασε από σκηνής ένα μήνυμα ειρήνης, σύμφωνο με το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >